Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Flavian si albinele de la Brasov

Mesajde flavian » 10 Iul 2012, 13:19

Gata cu combinatiile. Le-am pus inapoi sambata dimineata. Dupa-amiaza am constatat ca o familie se adunase buluc la urdinis:
Fişiere ataşate
IMG127.jpg
flavian

Mesajde flavian » 10 Iul 2012, 13:21

Ce sa fie, ce sa fie ? Era unul din roii cei noi, adusi luna trecuta. Le-am pus niste sirop in uluc ca oricum m-am apucat sa le dau supliment la toti roii noi, iar pana pe seara s-au linistit.
Fişiere ataşate
IMG128.jpg
flavian

Mesajde flavian » 13 Iul 2012, 12:25

Aseara am fost iar pe la gradina. Am avut si aparatul cu mine, ca pe telefon nu prea ies poznele... :)

Curtea si gradina:
Fişiere ataşate
IMG_4235.JPG
IMG_4233.JPG
IMG_4243.JPG
Ultima oară modificat de flavian pe 13 Iul 2012, 12:55, modificat 1 dată în total.
flavian

Mesajde flavian » 13 Iul 2012, 12:26

Gasca vesela:
Fişiere ataşate
IMG_4193.JPG
IMG_42034.JPG
flavian

Mesajde flavian » 13 Iul 2012, 12:30

Sa nu uitam ce era mai important. Adica albinutele. Am avut ajutoare de data asta, pe tatal meu cu fumul si pe sotia cu aparatul foto.

Prima familie din warre, trage de zor la primul corp:
Fişiere ataşate
IMG_4059.JPG
IMG_4056.JPG
flavian

Mesajde flavian » 13 Iul 2012, 12:37

A doua familie din warre e cea mai avansata. Aproape a terminat primul corp, sper sa inceapa cu al doilea.

Familiile din warre fiind de vara asta le dau completare sirop 1/1 dupa reteta lui nea gica in hranitoare uluc modificate.
Fişiere ataşate
IMG_4082.JPG
IMG_4075.JPG
IMG_4071.JPG
flavian

Mesajde flavian » 13 Iul 2012, 12:40

Al treilea roi este cea mai slab. Are si el cateva larve intr-un fagurel.

A patra familie warre este cea de anul trecut. Mai are ceva faguri vechi construiti, insa a suferit de pe urma impartirilor mele aiurea.
Fişiere ataşate
IMG_4096.JPG
IMG_4109.JPG
flavian

Mesajde flavian » 13 Iul 2012, 12:44

Mai departe cei trei stupi multietajat care stau binisor avand in vedere anul prost care a fost.

Primul dintre ei, cu miere si puiet:
Fişiere ataşate
IMG_4120.JPG
IMG_4125.JPG
IMG_4127.JPG
flavian

Mesajde flavian » 13 Iul 2012, 12:46

Al doilea la fel:
Fişiere ataşate
IMG_4135.JPG
IMG_4146.JPG
flavian

Mesajde flavian » 13 Iul 2012, 12:47

Al treilea:
Fişiere ataşate
IMG_4158.JPG
IMG_4161.JPG
flavian

Mesajde flavian » 13 Iul 2012, 12:48

La final, stupii din polistiren. Prima familie:
Fişiere ataşate
IMG_4167.JPG
IMG_4174.JPG
flavian

Mesajde flavian » 13 Iul 2012, 12:52

A doua familie din polistiren este cea cu probleme, de care ziceam ca s-a bezmeticit. Majoritatea ramelor sunt cu miere sunt capacite cam pe sfert, iar singura rama cu puiet este asta cu trantori.

Albina s-a tot imputinat si nu stiu daca le mai pot convinge sa primeasca matca. Ma batea gandul sa iau un roi pe 3-4 rame si sa le unesc prin metoda cu ziar pana nu mor toate.
Fişiere ataşate
IMG_4179.JPG
IMG_4188.JPG
flavian

Mesajde akmm » 13 Iul 2012, 13:44

Experienta mea zice ca pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.Familia bezmetica este cea mai distractiva pacoste din stupina.Dupa ce distruge cateva familii normale prin tot felul de unificari salvatoare, abia atunci se merita deposedata de toti fagurii si lasata acolo unde e in stup pana se risipeste. Afara de cazul cand e deosebit de puternica si in stupina sunt suficient de multe familii de distrus....
Dar hai sa zic si cum am facut eu.
Am dus bezmeticul la o locatie 5km fata de casa.Dupa 3-4 zile duceam un roi slab acolo pe locul lui iar pe el il mutam la 10m.Si tot asa pana ramanea fara culegatoare.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde flavian » 13 Iul 2012, 14:29

Multumesc de sfaturi, cam la aceeasi concluzie incepeam sa ajung si eu dupa ce toata vara am incercat sa "cumintesc" besmeticele alea... :)

Oricum de plimbat la 5 km cu el nu cred ca imi arde. Daca-l mut pe niste lazi la vreo 15 metri de fosta locatie si pun un roi nou in locul lui crezi ca o sa am belea din cauza culegatoarelor ? O sa-mi omoare matca din roiul cel nou ? Eventual sa incerc miscarea mai pe seara cand culegatoarea este deja in stup ?
flavian

Mesajde Mishu05 » 14 Iul 2012, 01:11

Sunt sanse maricele sa ti-o omoare. Problema e ca nu se misca doar albina culegatoare ci si cea outoare. Mie un bezmetic mi-a omorat matca dintr-un stup cu o populatie dubla ( 20 rame 1/1) pentru ca l-am scuturat la 50m. La cateva zile de la operatiune am controlat familiile si cel din stanga avea botci de salvare. Cel din dreapta a rezistat insa a fost doar o chestie de noroc stupul bezmetic avea 10 rame pline ochi de albina. Daca vrei sa rezolvi un bezmetic cu populatie buna du-l la 500-1000 m dar NU il scutura si asa ai sanse maxime sa se intoarca doar culegatoarea , albina buna. De asemenea distanta mai mare face ca albina culegatoare aflata la momentul mutarii in stupul bezmetic sa vina treptat-treptat odata ce isi da seama ca e in alt loc si in acelasi timp si albina aflata la camp vine valuri-valuri. De asta e bine sa il muti ziua,nu noaptea astfel incat o parte din culegatoarea stupului bezmetic sa fie in campul muncii si sa se intoarca incarcata in stupul/roiul bun aflat langa sau in locul stupului bezmeticit. Cand o albina vine incarcata e primita cu bratele deschise. Cele care s-au trezit mutate vor veni la vechiul loc dar vor plange la urdinis pentru a incerca sa intre fiind fara polen sau nectar.
Oricum ar fi strange bine de tot urdinisul la 2-3-4cm si tine-l sub observatie verificand dupa cateva zile daca matca e pe pozitii si isi face treaba. Anul asta am aplicat cu foarte multa eficienta metoda semnelor prinse pe fata stupului. Pana acum am avut 1 bezmetic mare si un roi la care matca nu s-a imperecheat din vreo 80 de familii cu regine tinere. Trebuie sa le intelegem si pe regine nu stiu bine care e treaba cu zborul fata de o albina care munceste toata ziua si cum tinem multi stupi pe o vatra se mai dezorienteaza si ele.
Mishu05

Mesajde flavian » 14 Iul 2012, 10:06

Este slab, foarte slab avand in vedere ca de mai bine de o luna nu are matca. Avea el vreo zece rame la origine, dar albina are acum numai pentru vreo doua-trei. Daca il mai las pana in august moare singur.

Eu am noua stupi de trei feluri, cu semnele nu este cazul inca... :)
flavian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?