Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Liviu Bogos

Mesajde alt stupar » 25 Oct 2013, 09:43

Florin Dobre scrie:Sigur nu rade de tine.
Doar ca exista riscul asta sa pierzi matca peste iarna. 2-3 roisori cu matci pentru reparatii sunt parfum.

Florin,
a pastra roisori "pentru reparatii" eu consider o risipa inutila de material biologic!
Si am sa ma explic: antecedentele imi spun ca, indiferent cat de bine am face pregatirea pentru iernare, in primavara tot vom avea un oarecare nr. de familii care se situeaza sub standard ca nr. de indivizi. Motivele sunt diverse, benzi de Varachet nearse, protectie impropie contra curentilor, depopulare in favoarea stupilor alaturati, s.a. Sa admitem un procent de 5-10%, NIMENI nu scapa de asa ceva !
Bun. Care este procentajul mediu de matci care din varii motive "cad" in timpul iernii ?
Ei, avem ce si cu cine unifica ?
Mai se merita sa pastram apriori nucleie "de rezerva" ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 25 Oct 2013, 09:52

Adevarat. Intotdeauna vor fi cativa codasi. Roisorii aia clar nu-si mai au rostul.
Dar cand ai stupina mica, nivelul de optimism e supralicitat. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alt stupar » 25 Oct 2013, 10:01

da.
si (mai ales) atunci faci pe dracu`n patru sa o ai si mai mica :oops:

Zice Janese pe un alt topic acu` cateva minute:
janese scrie:[...]fata de metodele consacrate sa nu vii tu cu idei ,,de imbunatatire"[...]

ettte boala incepatorului... dupa ce ca inca nu stie ce-i de stiut, mai si incepe sa inventeze "imbunatatiri" la care alti au renuntat de mult.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 25 Oct 2013, 10:09

Am inteles.
Mi-am mai luat cateva lectii privind treaba asta.
Cred ca e un prag psihologic in formarea unui apicultor. Greu de digerat treaba asta cu numarul. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 10:45

alt stupar scrie:
Florin Dobre scrie:Sigur nu rade de tine.
Doar ca exista riscul asta sa pierzi matca peste iarna. 2-3 roisori cu matci pentru reparatii sunt parfum.

Florin,
a pastra roisori "pentru reparatii" eu consider o risipa inutila de material biologic!
Si am sa ma explic: antecedentele imi spun ca, indiferent cat de bine am face pregatirea pentru iernare, in primavara tot vom avea un oarecare nr. de familii care se situeaza sub standard ca nr. de indivizi. Motivele sunt diverse, benzi de Varachet nearse, protectie impropie contra curentilor, depopulare in favoarea stupilor alaturati, s.a. Sa admitem un procent de 5-10%, NIMENI nu scapa de asa ceva !
Bun. Care este procentajul mediu de matci care din varii motive "cad" in timpul iernii ?
Ei, avem ce si cu cine unifica ?
Mai se merita sa pastram apriori nucleie "de rezerva" ?

Scuze ca intervin...deci cu tot respectul Stupare admiti ca sunt niste pierderi si ca nu scapa nimeni de ele...aici ai fost cinstit trebuie sa recunosc...printre motive poate ar trebui sa bagi si modul cum se ierneaza pe rama si lada dadant...si poate ca e posibil ca cineva sa scape de tipul asta de pierderi dar intai trebuie sa scape de tipul asta de lada :roll:
...poate se merita sa pastram si roiuri daca ele sunt organizate cum trebuie...dar asta e posibil sa presupuna niste compromisuri cum ar fi schimbarea unor lazi si rame... :idea:
BUNKA

Mesajde janese » 25 Oct 2013, 11:01

am mai zis candva...soacra-mea de cativa ani nu mai omoara ,,matcile neperformante" ...ca a constatat ea ca ii aduce ghinion. si pe ale mele care ,,le suceam gatul" fara mila , mi le ia soacra-mea. si le ierneaza pe doua rame d1/1 bogate in albina. mare mirarea este cand in timpul teiului vezi matcile tale ,,neporformante" pe care le omorai ca iti dau un cat plin. este o vorba....lasa-le acolo, ca nu le tzii in carca!...ca mai e si manopera in plus,ca mai e si mancare in plus...este adevarat...dar de unde iei o matca in martie,aprilie?..si daca vezi ca un roisor il bate la c*r pe unul iernat pe patru cinci rame cu albina.....nu-ti creste inima????
si inca ceva...stupii de productie sunt stupi de productie iar din roisorii de anu asta faci roisorii timpurii de anul urmator.

treaba cu cutiile...miere se face cu orice typ de cutie,dar sa ai cu cine pleca la lupta(cules-popor)...in rest sunt ,,variatiuni pe o coarda de paganini"
cine nu e in stare sa umple cu albina, cutia de doishpe rame D1/1...trece la sistemul pe zece rame D1/1...apoi la cel pe opt rame D 1/1...si ca ultima solutie...micsoreaza si rama! si rezulta stupi ,,frumosi si populati"!
janese

Mesajde duma » 25 Oct 2013, 11:19

Am citi cu interes acest topic si citesc in continuare . Sa fiu mai scurt .... am si eu doua roiuri care dupa parerea mea de incepator au rezerve de iernare cam slabe de aceea EU am adoptat varianta hranirea de complectare cu sirop , de 2,5 saptamani am intervenit la 3 zile cu un litru de sirop in hranitor ! sper ca maine sa ajung cu D-nul Liviu sa trag concluzia finala :roll: daca mai intervin cu sirop mai ales ca vremea in banat pana la 7 noembrie tine cu noi ( pacatosi :lol: ) , fata de varianta lui Liviu sper sa fi facut alegerea buna !???
P.S. La primavara asi vrea sa achizitionez o familie ca la carte de la " ALT STUPAR ''
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde janese » 25 Oct 2013, 11:23

familii ca la carte iei...bani sa fie...dar atentie ca la tine in curte foarte usor o aduci neperformanta!... la transport nu iei masuri de precautie, mai faci un roi din ea...mai roieste si se duce in padure.....mai blocheaza cuibul cu hrana si apoi se depopuleaza..etc, etc
janese

Mesajde duma » 25 Oct 2013, 11:41

janese scrie:familii ca la carte iei...bani sa fie...dar atentie ca la tine in curte foarte usor o aduci neperformanta!... la transport nu iei masuri de precautie, mai faci un roi din ea...mai roieste si se duce in padure.....mai blocheaza cuibul cu hrana si apoi se depopuleaza..etc, etc

Ai dreptate ce spui .... astept sa ma indrumi cu ce sa nu fac si sa evit sa nu ajunga din familie buna in familie nebuna ;) . Eu cred ca , daca fac ce trebuie si cand trebuie si cum trebuie aceea familie poate ramane o familie recordista . Deja m-am gandit ce lada rezerv si sutica o pun de acum in lada pentru primavara , si dupa ce ajung acasa cu lada plina mai scriu si pe stup " ALT STUPAR '' si cand mai postez poze din stupina sa se vada :lol: :lol: s-au sa se semneze pe el !
P.S. Noi doi vorbim , vorbim dar ' alt stupar ' trebuie sa isi dea acordul !! si sper ca la primavara o rama sa nu ajunga o sutica si sa ramana 10-11 RAME ( UNA BONUS ;) )
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde janese » 25 Oct 2013, 11:54

cand iei familii ,,ca la carte"...nu negociezi,nu ceri bonus!!! propretaru zice :ce vrei tuuu..... costa atat! pentru ca-i iei ,,spuma stupinei" :P ;)
janese

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Oct 2013, 12:01

duma scrie:Am citi cu interes acest topic si citesc in continuare . Sa fiu mai scurt .... am si eu doua roiuri care dupa parerea mea de incepator au rezerve de iernare cam slabe de aceea EU am adoptat varianta hranirea de complectare cu sirop , de 2,5 saptamani am intervenit la 3 zile cu un litru de sirop in hranitor ! sper ca maine sa ajung cu D-nul Liviu sa trag concluzia finala :roll: daca mai intervin cu sirop mai ales ca vremea in banat pana la 7 noembrie tine cu noi ( pacatosi :lol: ) , fata de varianta lui Liviu sper sa fi facut alegerea buna !???
P.S. La primavara asi vrea sa achizitionez o familie ca la carte de la " ALT STUPAR ''

cand mergi la ALT STUPAR treci si pe la mine !!! daca binevoiesti !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde duma » 25 Oct 2013, 12:06

cand mergi la ALT STUPAR treci si pe la mine !!! daca binevoiesti !!!
:P :P :P[/quote]
Vrei sa te iau si pe tine la "alt stupar " s-au ai o oferta de nerefuzat ! :lol: :lol:
duma

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Oct 2013, 12:10

Zabraniul este pe traseul tau , oricum !!! daca ma onorezi cu o vizita , m-as bucura !!!
numai sa ma anunti din timp !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde duma » 25 Oct 2013, 12:34

ves.lucian.zabrani scrie:Zabraniul este pe traseul tau , oricum !!! daca ma onorezi cu o vizita , m-as bucura !!!
numai sa ma anunti din timp !!!

lIVIU SUZE ca iti facem topicul loc de intalnire :lol: dar te iau si pe tine in traseul meu si pe aceasta cale multumim anticipat pentru invitateie pe care sunt onorat sa o onorez cu prezenta .
P.S.Liviu pana la Zabrani am ajuns , mai ramane sa ajungem la destinatia propusa " alt stupar "
duma

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 13:04

treaba cu cutiile...miere se face cu orice typ de cutie,dar sa ai cu cine pleca la lupta(cules-popor)...in rest sunt ,,variatiuni pe o coarda de paganini"
cine nu e in stare sa umple cu albina, cutia de doishpe rame D1/1...trece la sistemul pe zece rame D1/1...apoi la cel pe opt rame D 1/1...si ca ultima solutie...micsoreaza si rama! si rezulta stupi ,,frumosi si populati"!

rautaciosule :lol: ..adicatelea eu nu pot sa umplu lada de 12 :lol: ...hai ca=i buna..la urma urmei n=o umplu eu, matca e de vina pt asta...si daca nu pot umple 12 ce zici matale..2o pot, sau 3o rame dadant ?

Hai ca pun o foto sugestiva cu unul mare din trecut si cu viitorii care vor ajunge la fel de mari poate insa pe cale naturala.
Discutia in termeni de volum asa cum o puneti dvs este gresita..deoarece 2 corpuri de ale mele sunt fix 12 rame de albina de dadant...pe care le=am produs foarte usor anul asta cu niste roiuri...daca vorbim de familii de productie sunt sigur ca vor ajunge la populatii care sa ocupe 3 sau 4 coruri.
Deci.....
Fişiere ataşate
SP_A2260.jpg
ca idee corul asta echivaleaza 6 rame de alea dadant..
SP_A2254.jpg
SP_A1864.jpg
SP_A1864.jpg (44.53 KiB) Vizualizat de 6030 ori
Ultima oară modificat de BUNKA pe 25 Oct 2013, 13:13, modificat de 3 ori în total.
BUNKA

Mesajde duma » 25 Oct 2013, 13:06

janese scrie:cand iei familii ,,ca la carte"...nu negociezi,nu ceri bonus!!! propretaru zice :ce vrei tuuu..... costa atat! pentru ca-i iei ,,spuma stupinei" :P ;)

Corect vanzatorul are pretul lui si stie de ce ! eu chestia cu" bonusul " o consider ca si o contra multumire , multumiri mele , si un gest care daca exista data viitoare il iau prima uara in calcul " vanzatorul " ( mai mi-a vandut un lucru calumea si am mai si primit "aia " ) . Acest sa spunem bonus il consider un gest de incredere in marfa vanduta , nu tot deauna este asa dar este alta treaba asta .
duma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?