de gigibecalul » 30 Iun 2013, 22:49
...pe 20.06.2013, pentru că aveam vreo 16 rame de 1/2 de extras, din care doar vreo 6 erau cât de cât pline, şi pentru că nu merita să împrumut o centrifugă de la cineva doar pentru atât, am construit o centrifugă artizanală,după un model luat de pe net, bazat pe două bucaţi de scândură de 1 cm grosime/9 cm lăţime, în care am făcut două găuri dreptunghiulare, în care intră spetezele superioare a două rame 1/2, şi o gaură pe mijloc, prin care trece o tijă filetată, cu ajutorul căreia se strang cele două scândurele, între care sunt asezate ramele pentru extras. Tot ansamblul l-am aşezat într-un butoi de plastic, pe fundul căruia am aşezat o bucată de lemn, cu o gaură pe mijloc, fără a străpunge toată grosimea lemnului, pentru a centra ansamblul mai sus amintit. La gura butoiului am aşezat, de asemenea, o bucată de scândură găurită la mijloc, cu scop de centrare a ansamblului. Tot angrenajul l-am actionat cu o bormasină cu viteză reglabilă.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)
"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)