Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum procedam acum daca a inceput ponta si vine frigul

Mesajde CORNEL V. » 16 Ian 2014, 13:17

marian ivan scrie:Deschid acest subiect deoarece am o mare nelamurire si nu prea stiu ce sa fac:
- in acest moment datorita temperaturilor ridicate unele matci au inceput ponta;
- CE TREBUIE SA FAC SAU SA NU FAC TINAND CONT DE FAPTUL CA URMEAZA TEMPERATURI SCAZUTE IN TOATA LUNA FEBRUARIE DE LA 5 GRADE ZIUA LA -9 NOAPTEA?

Multumesc.........

Daca ai organizat bine cuibul asta toamna ,stai linistit...daca nu roaga-te sa nu fie mult puiet
CORNEL V.

Mesajde TDI » 16 Ian 2014, 13:23

Solutia ta este sa le pui turte, cate 1 kg la fiecare - dupa o saptamana ii verifici pe toti - in functie de cat au consumat trebuind sa revii periodic cu cate 500gr - 1 kg cam la 10-14 zile.
Mult succes!

P.S. Personal am lasat rezerve mari de miere si am facut si completarile de rigoare. Situatia in stupina la inceputul lunii octombrie fiind definta de o medie aritimetica de 15 kg hrana si 5 rame de albina pe colonie si 1 rama in plus, anul asta nu le-am mai strans chiar la sange.

P.P.S. Avand in vedere ca e probabil ca puietul din aceasta perioada sa fie neviabil, existenta lui slabind vitalitatea intregii familii de albine, respectiv rezervele de pastura si vitellogin - se confirma informatia conform careia unii apicultori, elimina ramele de puiet necapacit existente in ianuarie (mai ales in conditiile actuale cand e probabil ca urmatorul trimestru sa fie de iarna), practicand in acelasi timp restrangerea cuibului si completarea rezervelor, dar asta mi se pare o operatiune deosebit de delicata si distructiva, personal n-am facut-o niciodata.
TDI

Mesajde Odey » 16 Ian 2014, 13:29

Eu le-am pus o turta da inca nu s-au atins de ea:) precizez ca e un roi pe 4 rame si le-am pus una cam de 500 gr,eu ma gandesc ca inca au destula mancare si de aceea nu au mancat din turta nu?Turta am facut-o cu 250-400 gr miere+1 kg de zahar pudra strecurat.
Cand le-am pus turta albinele erau cam pe la mijloc.
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde TDI » 16 Ian 2014, 13:33

Odey scrie:Eu le-am pus o turta da inca nu s-au atins de ea:) precizez ca e un roi pe 4 rame si le-am pus una cam de 500 gr,eu ma gandesc ca inca au destula mancare si de aceea nu au mancat din turta nu?Turta am facut-o cu 250-400 gr miere+1 kg de zahar pudra strecurat.
Cand le-am pus turta albinele erau cam pe la mijloc.

Le verifici in 10 zile! Si pregatesti inca o turta! Daca familia e prea slaba si in acelasi timp are prea multe rame, intr-un din zilele calde de la orizont scoate ramele suplimentare (incearca sa le nimeresti pe cele mai goale).
Numai de bine!
TDI

Mesajde Odey » 16 Ian 2014, 13:37

Multumesc,sper sa nimeresc care au inrtat in o zi calda sa pot scoate 1 rama mai rapid.Totusi,ma gandesc ca mancare au,ca nu le-am luat si cam cele 4 rame in iarna erau cam fiecare plina cu 70% miere,poate 1 rama avea 50%.Dar o sa le mai pun o turta,una mai mare.
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde marian ivan » 16 Ian 2014, 13:52

Eu in toamna le-am lasat cam 13-15 kg miere/familie, iar sambata trecuta am bagat apifomda - 300-400g/familie, de care s-au apucat deindata aproape toti, cu mici exceptii.... Cam la 50 din 60 ghemul era la jumatate in partea de sus si se simtea caldura de la interior in momentul in care i-am deschis..

Sa inteleg ca la 10 zile trebuie sa repet alimentarea??
marian ivan

Mesajde dorindafi » 16 Ian 2014, 16:55

ei, fiecare intzelege dupa cum aude nu dupa cum i se spune
cat despre caldura din interior :shock: , ma mira faptul
probabil sunt pierderi peundeva :lol:
dorindafi

Mesajde CATALIN » 16 Ian 2014, 18:37

marian ivan scrie:Eu in toamna le-am lasat cam 13-15 kg miere/familie, iar sambata trecuta am bagat apifomda - 300-400g/familie, de care s-au apucat deindata aproape toti, cu mici exceptii.... Cam la 50 din 60 ghemul era la jumatate in partea de sus si se simtea caldura de la interior in momentul in care i-am deschis..

Sa inteleg ca la 10 zile trebuie sa repet alimentarea??

la 13-15kg de miere daca stupul e bine organizat treci cu brio cam 2 ierni.....
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde peterneamt » 16 Ian 2014, 19:19

Punem mâna şi mai citim odată manualul apicultorului, în special înainte de culcare, ca să dormim mai bine ! :roll:
peterneamt

Mesajde silviu b » 16 Ian 2014, 20:38

sa lasm criticile si sa ajutam cum se poate apicultori incepatori,decat o familie moarta in primavara mai bine uzata.unde nu sunteti siguri de hrana lasata adaugati turta .de preferat este sa se puna miere in punga .
silviu b

Mesajde proapis13 » 16 Ian 2014, 20:45

silviu b scrie:....sa lasm criticile si sa ajutam cum se poate apicultori incepatori.....

Oi fi tu incepator...nu mi-aduc aminte sa citit despre tine pe undeva cate familii de albine pastoresti...
Initiatorul topicului detine 60 de familii de albine si pune intrebari de incepator..... :!:
Peterneamt,credeam ca numai eu fac dirigentie cu cei ce nu citesc :lol: :lol: :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde peterneamt » 16 Ian 2014, 20:49

De cât nişte surse de boală şi un balast în stupină mai bine o selecţie naturală..... :D
peterneamt

Mesajde peterneamt » 16 Ian 2014, 20:51

proapis13 scrie:
silviu b scrie:....sa lasm criticile si sa ajutam cum se poate apicultori incepatori.....

Oi fi tu incepator...nu mi-aduc aminte sa citit despre tine pe undeva cate familii de albine pastoresti...
Initiatorul topicului detine 60 de familii de albine si pune intrebari de incepator..... :!:
Peterneamt,credeam ca numai eu fac dirigentie cu cei ce nu citesc :lol: :lol: :lol:

Ce să fac....defect profesional.. :lol:
peterneamt

Mesajde Bambucha » 16 Ian 2014, 21:06

marian ivan scrie:- in acest moment datorita temperaturilor ridicate unele matci au inceput ponta;
- CE TREBUIE SA FAC SAU SA NU FAC TINAND CONT DE FAPTUL CA URMEAZA TEMPERATURI

As aprinde o lumanare si as canta:
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde peterneamt » 16 Ian 2014, 21:25

Mesajde peterneamt » 16 Feb 2013, 23:30

Pentru a supravieţui peste iarnă cu intestinul plin(cu riscul producerii de fermentaţii nedorite care duc la balonare ) albinele secretă catalaze cu rol inhibitor asupra florei simbionte.O parte din celulele epiteliale pot fi infestate cu nosema dar în acelaşi timp ele cheratinizează blocând protozoarul sau virusul în celula ieşită din funcţie.Datorită structurii grăunciorului de polen care are forme externe neregulate şi abrazive ( specifice fiecărei specii ) el îndeplineşte rolul de a curăţa (descuama ,îndepărta )celulele epiteliale moarte sau parazitate şi astfel poate reda intestinului posibilitatea absorţiei de substante hrănitoare(celulele tinere fiind cele ce favorizează osmoza).
De acea este vital polenul proaspăt recoltat cât mai devreme de albine deoarece îngăduie asimilarea aminoacizilor şi a proteinelor el fiind de fapt cel ce dă startul dezvoltării de primăvară a familiei de albine,deci a pontei susţinute.
Ce se întâmplă dacă dăm substituienţi de polen( fără adaus de polen )înainte ca albinele să culeagă polen proaspăt şi să facă zborul de curaţire,este (lesne) de dedus dar şi de verificat practic.Albinele îl refuză sau dacă îl consumă fac.... împrăştiat. ;)
ps. lăsa-ţi albinele să ierneze liniştite.....ele sunt cu mult înaintea noastră pe pământ şi au iernat bine când au avut linişte...iar dacă mai moare câte un stup înseamnă că aşa trebuia să fie.....mor ei oamenii..... :roll:
peterneamt

Mesajde marian ivan » 17 Ian 2014, 14:17

Multumesc tuturor pentru raspunsuri si pentru critici...
Corect am 60 de stupi...Dat cum i-am facut???
Tata practica pastoralul clasic de aproximativ 10 ani / fara pastoral, cu impachetari elementare, cu fiecare an in care aveam mortalitate de aprox 40/50 %, si din acest motiv doresc sa invat de la voi, iar cu privire la persoana mea - eu abia din anul 2012 am inceput sa lucrez efectiv cu albinele...
30 de stupi sunt cumparati de mine anul trecut din cauza atractiei mele capatate in timp fata de aceste fiinte....

asa am ajuns la 60 de familii si contrar numarului eu ma consider in continuare incepator si sunt deschis spre a invata...

Multumesc
marian ivan

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?