Am vorbit cu un apicultor din zona care avea(zice el)550 stupi,si am fost la altul,care avea in jur de 1000
Ca si boli,problema lor principala,zic ca este CCD-ul,care inca face "victime"
Zic ca si varroa este o problema sau gandacul mic de stup,dar acestea cica se tin sub control.
Gandacul mic de stup,zicea primul,ca nu ar fi asa grav ,daca familiile sunt puternice,si ca probleme sunt in alte zone cu umiditate mai mare.
Ce de-al doi-lea,ne-a primit intr-o vizita fulger,si tocmai imbutelia in ursuleti de plastic miere,sa duca fiul lui in magazine.
Etichetele cu cod de bara,si in magazinele unde vinde,au un fel de dulapuri de lemn cu etajere,pe care le administreaza ei singuri.Adica ei se ocupa sa fie pline.
Extrasul...numai acasa, toata lumea(toti apicultorii).
In zona unde am fost(Paris TX)era si un magazin apicol,filiala a lui Dadant& fii.Si era un magazin de unde isi faceau aprovizionarea si apicultori din Dallas sau chiar mai de departe.
Insa...sunt slabuti in comparatie cu targurile noastre apicole.Adica nu au o oferta de echipamente asa diversificata.Ma refer la zona asta(care este cat Romania

)
Toata mierea care am vazut-o in magazine sau acasa la acel apicultor,este foarte inchisa la culoare(nu va imaginati ca este chiar ca si mana noastra)si are un gust si miros puternic de caramel.Nu vreau sa zic ca este "arsa",dar nu-mi vine alta comparatie in minte acum.Asa este mierea locala...cu mirosul si gustul puternic de caramel.
Mi-am "tras" si eu un costum ventilat...ca altceva nu au in plus fatza de noi.