Jean Valjean scrie:Ba da, iar azi prin iarba am vazut si albine fara aripi care cred ca de la el erau. La primul tratament nu au cazut multi acarieni, insa la al doilea tratament erau atat de multi incat m-am lasat pagubas cand am incercat sa-i numar. Am pus varful degetului si am numarat ce s-a agatat pe el: 14 bucati. Am dedus ca erau mult peste 1000.
Asta in conditii de stationar, fara prea multi stupi in zona, ceea ce ma face sa cred ca pastoralul nu are prea mare influenta asupra nivelului de infestare.
Sper sa nu ma mai intalnesc cu asa ceva prea curand.
Jane, anul asta au fost mai multi Varroa in stupinele din țara, decat anul trecut de ex. ... dar asa nr. mare, e prea mult.
In sezon, presupun ca nu ai mai facut tratamente, adica inainte de/SI NICI in luna august cand se fac tratamentele.
Varroa are varful de dezvoltare in luna iulie, iar in august sint cei mai multi paraziti in celulele cu puiet larvar. Iar acum ai vazut cu ochii tai efectul lor. E tardiv tratamentul de acum pentru albinele ce le-ai fi putut avea peste iarna. Dar pentru ce mai scapa, ( desi eu cred ca e condamnata colonia la pierire ) merita sa le tratezi. Si doar sa stii ca i-ai terminat.
Iti recomand sa citesti cartea Bolile Albinelor, de Wolfgang Ritter. Include evolutia Varroa si nu numai.
O sa privesti altfel ... parazitii aia.