Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Liviu Bogos

Mesajde un OM » 30 Mar 2014, 22:30

Cand am mutat mai aproape de 5 km, am avut intre locatii o padure, un deal, altfel macar 7 km.
un OM

Mesajde danielM » 31 Mar 2014, 09:25

liviutzbogos scrie:Salutari...
Azi am dat o tura pe campuri si m-am hotarat: imi duc si eu stupii la rapita. Am gasit un locsor foarte fain, o gradina mai parasita, cu copaci, la cativa metrii de lanul de rapita, la un prieten de-al tatalui - ideea e ca trebuie sa-l intreb mai intai pe om :D E la marginea satului, le pun cu urdinisul spre E si nu va fi catre drum, deci SPER ca nu vor fi victime colaterale. Acum sunt in dubii putin pentru ca de pe vatra (stana) pana la locul stabilit sunt aprox 2 km. Credeti ca se vor intoarce pe vatra oaresce albinute. Locul nu cred ca e pe directia lor de zbor, adica nu cred sa fi ajuns vreodata pe acolo plus ca vor avea un plin cules, nu vor fi nevoite sa caute altceva. Dupa rapita as vrea sa le duc la salcam care e tot la vre-o 2 km, doar ca e in linie dreapta pe directia de zbor de la rapita...de la rapita tot inainte :P

Liviu nu ii muta asa de aproape, pentru ca o sa se intoarca la vechea locatie. E drept ca primavara nu au raza de zbor asa mare (3 km), dar anu asta pe la tine a fost cald bine, asa ca albinele tale ii posibil sa cunoasca bine zona. Daca vrei sa ii muti du-i la odistanta in care sa nu se intersecteze raza de zbor de cel putin 2km-2,5 km, deci 4-5 km, acuma primavara, si vara la peste 6 km.
Cum e rapita, a inflorit?
danielM

Mesajde liviutzbogos » 31 Mar 2014, 21:29

Multam mult de sfaturi. Nu am unde sa fac rocadele astea de 7 km si inapoi asa ca raman pe vatra. Rapita si salcamul sunt la 1km si un pic, merg inainte cu speranta ca vor ajunge si prin lan si prin padure si vor aduce ceva ceva si acasa :) Rapita a inceput sa infloreasca ici-colo cate-un fir dar in doua-trei zile infloreste bine.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 31 Mar 2014, 21:36

un OM scrie:Cand am mutat mai aproape de 5 km, am avut intre locatii o padure, un deal, altfel macar 7 km.

Pai si eu am satul intre locatii...ma rog, o parte din el. Dar nu ma mai complic, anul asta asa ramane :) Pe viitor vedem ce-o fi.
Multumesc de ajutor :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 03 Apr 2014, 15:27

Salutari...
Mult de lucru in ultima vreme si nu prea am mai scris pe aici...Ce sa-i faci, stupina mare, castiguri mari, probleme mari :lol:
Pana acum am egalizat putin familiie, ieri le-am umplut cuibul la maxim si am pus si caturile, le-am facut 2 tratamente, azi am mai incheiat-insarmat rame de magazie, am lipit foite (asa-i cand iarna stai la caldura), azi vreau sa mut o familie intr-o lada noua pt ca cea veche are mai multe urdinise... Am si o problema, ma rog, nu atat de mare, in cuib nu mai imi incap mai mult de 11 rame, fagurii fiind ingrosati. Ce as putea sa fac pentru a-i ingusta, sa mai intre o rama. Da' daca nu se poate nu-i bai, ajung si 11 :D In rest...toate cele bune va doresc.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 05 Apr 2014, 21:21

Intrebare-ntrebatoare... Cum sa le determin eu pe doamnele albine sa cladeasca fagurii din magazie? M-am uitat azi si nu s-au apucat nici macar de o celula. Ma gandeam ca, daca pana luni, nu se apuca de cladit sa ridic ramele marinase din cuib in magazie... poate si una din mijloc. Fac bine? Magazia e toata cu foite, am citit ca se apuca mai greu de cladit in cazul asta. Vedem ce-o fi. Cu Dumnezeu 'nainte :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Arhivistu » 05 Apr 2014, 21:37

Iti trebuie cules puternic si familie buna ca iti cladeasca un cat de foite...de ce nu ai mai pus si construiti,nu ai?
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde liviutzbogos » 05 Apr 2014, 22:08

Arhivistu scrie:Iti trebuie cules puternic si familie buna ca iti cladeasca un cat de foite...de ce nu ai mai pus si construiti,nu ai?

Faguri de magazie construiti nu am... Familii puternice am, cules este destul de bun...
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde MIHALACHE » 05 Apr 2014, 22:17

Pune folie peste cuib si lasa loc liber pentru 2 rame iar deasupra acestui gol pune 2-3 rame de magazin cu foita an felul acesta nu vei raci cuibul iar surplusul de albine vor urca si vor ancepe sa cladeasca poti si stimula cu ceva sirop daca timpul este prost pe urma cand ai ramele aproape cladite mai adaugi una antre cele cladite si continui asfel jos tragi folia treptat facand loc albinei sa urce daca nu ai albina multa nu urca deci nu are putere deajuns.Poti pune peste folie cateva ziare si folosi un carton dupa ramele de sus un fel de diafragma pentru a izola pierderea de caldura .
MIHALACHE

Mesajde paul » 06 Apr 2014, 09:22

liviutzbogos scrie:Intrebare-ntrebatoare... Cum sa le determin eu pe doamnele albine sa cladeasca fagurii din magazie? M-am uitat azi si nu s-au apucat nici macar de o celula. Ma gandeam ca, daca pana luni, nu se apuca de cladit sa ridic ramele marinase din cuib in magazie... poate si una din mijloc. Fac bine? Magazia e toata cu foite, am citit ca se apuca mai greu de cladit in cazul asta. Vedem ce-o fi. Cu Dumnezeu 'nainte :)

Cand am fost in situatia ta, am procedat astfel ... am pus rama de magazie in pozitia de penultima rama, am administrat sirop (indiferent de culesul din natura) si la 24 de ore am tot scos rama crescuta sau partial crescuta si am inlocuit-o cu alta rama cu foita ! Asta dureaza cam o saptamana, dupa care intercalezi in cat rama crescuta cu rama cu foita. Bine ar fi sa stropesti foita cu ceva sirop inainte de a o introduce in cuib !
Succes ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde liviutzbogos » 07 Apr 2014, 08:14

Deci... :D Folia am pus-o peste cuib si am lasa o fanta in partea din fata. In cat, intradevar, am pus toate 12 ramele cu foite. Le-am stropit eu bine cu protofil cu apa dar degeaba. Albina multa tare nu am vazut in magazie, poate pana la urma nu e destula albina, in fine. De azi am sa incep cladirea lor in cuib, altfel pierd prea mult timp. De stimulat inca nu cred ca e nevoie, inca mai sunt pomii infloriti si cam in 2 sapt infloreste paducelul. Om trai si om vedea :D Multumesc mult de sfaturi :) Sanatate si spor in toate.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 07 Apr 2014, 21:07

Am aruncat acuma seara un ochi prin stupi... O familie a inceput sa albeasca ramele in magazie, restul inca nu. De maine incep sa dau niste sirop, poate-poate. Intr-o alta ordine de idei, am mai intrebat mai sus dar nu si-a dat nimeni cu parerea. Ce fac cu fagurii astia grosi tare, ca in lada imi intra doar 11 rame si ramane loc de-o diafragma. In locul ala albinele cladesc faguri, si acuma seara am recoltat de la fiecare. Ma bag eu cu furculita in ei sa-i mai stric si ii aranjeaza albinele dupaia, ii las asa, chiar nu stiu.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde un OM » 07 Apr 2014, 21:17

Ce intelegi prin faguri ingrosati? Ai verificat latimea stupului, sigur este "cuser", adeca tamplarul nu a gresit? In cazul cand cotele sunt respectate, ai propolis gros intre umerii Hofman, pune manuta si recolteaza. Daca intr-adevar ai fagurii ingrosati si esti nevoit sa majorezi spatiul dintre rame, nu ai posibilitatea decat de a folosi o diafragma pentru a preintampina fagurasii liberi, nedoriti. Astepti remedierea situatiei cu viitorii faguri noi.
un OM

Mesajde liviutzbogos » 07 Apr 2014, 23:02

un OM scrie:Ce intelegi prin faguri ingrosati? Ai verificat latimea stupului, sigur este "cuser", adeca tamplarul nu a gresit? In cazul cand cotele sunt respectate, ai propolis gros intre umerii Hofman, pune manuta si recolteaza. Daca intr-adevar ai fagurii ingrosati si esti nevoit sa majorezi spatiul dintre rame, nu ai posibilitatea decat de a folosi o diafragma pentru a preintampina fagurasii liberi, nedoriti. Astepti remedierea situatiei cu viitorii faguri noi.

Coroanele sunt ingrosata in asa fel incat nu pot apropia ramele "umar la umar" ca strivesc albina. Intre umerele ramelor imi ramane spatiu aproape de-un deget. Lada e facuta la cote bune, ramele noi intra 12 linistit. Ce am facut eu in seara asta pentru a preintampina cladirea fagurasilor? Marginasele le-am lipit de pereti si restul ramelor le-am distantat egal :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde samuellazea » 08 Apr 2014, 07:46

Sa traiesti Liviule,

Intrebare de la un incepator asa ca tine. Daca tu ai distantat ramele cum spuneai mai sus, ce le opreste pe ele sa cladeasca in continuare? Ma refer sa inalte si mai tare fagurele? Eu unul ca solutie ma gandeam sa tai frumos coronitele astfel incat sa se poata apropia ramele. In felul asta ma gandesc ca ai fi facut si stimulare cu miere care e mai buna decat siropul si ele ar fi lucrat frumos de acum incolo. Ce parere ai? Si din nou. Precum ziceam, si eu invat ;)

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde liviutzbogos » 08 Apr 2014, 17:52

samuellazea scrie:Sa traiesti Liviule,

Intrebare de la un incepator asa ca tine. Daca tu ai distantat ramele cum spuneai mai sus, ce le opreste pe ele sa cladeasca in continuare? Ma refer sa inalte si mai tare fagurele? Eu unul ca solutie ma gandeam sa tai frumos coronitele astfel incat sa se poata apropia ramele. In felul asta ma gandesc ca ai fi facut si stimulare cu miere care e mai buna decat siropul si ele ar fi lucrat frumos de acum incolo. Ce parere ai? Si din nou. Precum ziceam, si eu invat ;)

Toate cele bune,
Sami

Te salut Sami. Sincer,m-am gandit odata si eu la treaba asta, sa tai cronitele care-s prea ingrosate dar...mi-e cam frica sa nu curga mierea din ele, sa fac o naclaiala in lada de toata frumusetea. Cred ca am sa incerc pana la urma.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?