Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Florin

Mesajde Florin Dobre » 10 Aug 2014, 00:35

Eu le marchez cu mana libera. Prind matca de aripi, o asez pe aratatorul mainii stangi, se prinde cu picioarele de deget, ii fixez picioarele de pe o parte cu degetul mare, aplic punctuletul, suflu usor pe ea si o eliberez pe rama. O urmaresc un pic sa vad cum e abordata si gata. Am incercat cu scule ajutatoare dar nu mi-a placut.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 10 Aug 2014, 00:38

Nici mie. Tot ce-i simplu functioneaza. Chiar faceti-o direct pe fagur.

Operatiunea in sine, nu e mare lucru: imobilizati matca, aplicati culoarea, eliberati... poate dura 5 sau 20 de secunde, depinde cat de mult se insista, dar e important sa nu fie matca prea mult stresata. Rezistenta mai buna are marcajul cu oja, dar atentie, vopselurile mai rezistente sunt si fatale, daca scapa unde nu trebuie. Cata vreme e omogenizata culoarea si prevenita curgerea, orice marker pe apa sau ulei ar trebui sa fie ok. Dupa aplicare, matca se lasa pe fagur, eventual pulverizat ceva sirop in directia ei.

Cine vrea precizie sporita, e bine sa exerseze, dar nu pe trantore, ci na, pe albina. :twisted:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Florin Dobre » 10 Aug 2014, 00:50

Multam fain!
Apoi oricum iti iei niste ace la marcare. Tot gasesti o familie nemultumita ca le deranjezi sefa. La ce sa mai alergi cu markerul dupa ele, te gauresc ele cumva.:D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 10 Aug 2014, 01:05

Am constatat si eu "anomalia" asta... dar ma consolez ca o fi bun veninul la ceva. :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde irina » 11 Aug 2014, 14:38

Florin Dobre scrie:Fac repede un roi si abordez prima cutiuta cu matca. Sa-i scot albina insotitoare...ca asa am inteles. Scot doua-trei si...zbrrr...iese matca si face niste opturi prin aer pana n-o mai vad.

Cand povesteste altul....e doar o intamplare hazlie.Mai ales ca tu ai putea avea o scuza, cu...Regina de la Craiova :lol:
Mi s-a intamplat si mie anul trecut.....si am zis ca numai eu pot fi in stare de asa ceva!Si de-atunci m-am invatat minte: eliberez albinele insotitoare numai in casa, in fata geamului.
irina

Mesajde Florin Dobre » 11 Aug 2014, 14:58

Crezi ca e apicultor sa nu fi facut traznai?
Beleaua e ca eu le mai si repet. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 11 Aug 2014, 15:00

Cer scuze, da'... de ce trebuie eliberate albinele insotitoare ?!?
Se intorc acasa si povestesc cum a ajuns matca, sau...???
ignatov andrei

Mesajde irina » 11 Aug 2014, 15:12

ignatov andrei scrie:Cer scuze, da'... de ce trebuie eliberate albinele insotitoare ?!?

Daca nu se intorc acasa sa povesteasca, e de rau!Si data viitoare s-ar putea sa le platesc si pe-astea insotitoare.Nu ma risc. :lol:
Si acum serios vorbind,asta am citit, asta m-a sfatuit si cel care mi-a dat matcile.Nu ca mi-ar fi fost si de folos mereu.
irina

Mesajde Florin Dobre » 12 Aug 2014, 20:17

ignatov andrei scrie:Cer scuze, da'... de ce trebuie eliberate albinele insotitoare ?!?

Cum am inteles eu...
Daca lasam insotitoarele, exista riscul sa fie percepute ca fiind cealalta tabara. In agitatia iscata matca poate fi inghesuita de propria suita. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 12 Aug 2014, 21:47

Florin Dobre scrie:

Cum am inteles eu...
Daca lasam insotitoarele, exista riscul sa fie percepute ca fiind cealalta tabara. In agitatia iscata matca poate fi inghesuita de propria suita. :?

NICIODATA, daca albinele insotitoare nu se pun "la intamplare", asa, ca sa fie!
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 12 Aug 2014, 21:54

Sa inteleg ca acestea trebuie sa fie tinere=mai putin razboinice? :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 12 Aug 2014, 22:38

La roiul pe vatra (care pierde albina matura), nu e neaparat nevoie ca matca sa fie singura in cusca.
La roiul pe alta vatra (care pastreaza albina matura) si mai ales la familia la care schimbam matca batrana, matca trebuie sa ramana singura in colivie.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 12 Aug 2014, 22:41

Daca vrem sa fim mai catolici decat papa, putem totusi schimba insotitoarea cu cateva albine tinere (~5zile), luate din unitatea de destinatie.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Florin Dobre » 12 Aug 2014, 22:43

Fineturi! :D
Multam!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 12 Aug 2014, 22:50

Introduc si cu suita si fara .
Cele cumparate ,unde n-am garantia ca au pontat cat trebuie -nu-i economic pt vanzator , le introduc cu suita .
Ale mele fara ; anul acesta mi-am permis s-o bag doar uda = direct , a mers = o data .
Albina insotitoare ''inchide ''circuitul la nivelul custii = ce treaba au sa ''comunice'' cu stupul !?, fara insotitoare matca cerseste mancare si schimba ''informatie''= asa cred .
Matca care alearga ,de nebuna, pe rama e acceptata greu ; am introdus alaltaieri 4 din mini-mininucleu in DB =astazi 2 captive in ghem .
E greu sa schimbi o ''problema'' care ponteaza 500/zi cu o super bomba care ponteaza ,n-are loc, 10 oua /zi .
nae

Mesajde ignatov andrei » 13 Aug 2014, 05:48

nae scrie:Introduc si cu suita si fara .
am introdus alaltaieri 4 din mini-mininucleu in DB =astazi 2 captive in ghem .

Ai vazut ghemul, adica ai intervenit prea devreme, dar sa stii ca in 90% din cazuri (poate chiar 100%), albinele fac ghem pe matci! Nu deranja ghemul! Asa este normal, sa faca ghem!

In "perioada ghemului" se duce "munca de lamurire a matcii", sa nu cumva s-o "uscheasca" pe urdinis!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?