liviutzbogos scrie:In roiul ce il fac las vre-o doua botci, care imi par mie mai faine si il duc acasa, sa ramana si culegatoarea, am pe langa casa vre-o cativa salcami, or sa aiba cules cat de cat. Bun asa?
samuellazea scrie:Ai lazi de gratis?? Se zice ca la biserica va invata sa dati ce e mai bun. Nu?
Hai sa vedem
samuellazea scrie:Ai lazi de gratis?? Se zice ca la biserica va invata sa dati ce e mai bun. Nu?
Hai sa vedem
liviutzbogos scrie:Multam Duma, am facut roii, gata. Am luat eu azi o lada, i-am facut un fund si...mana cu ea. Asa tamplar bun n-am fost in viata mea, cu un firiz am facut toata ladaAcuma asteptam sa linisteasca apele, sa se imperecheze matcile si... Doamne ajuta!
ignatov andrei scrie:liviutzbogos scrie:In roiul ce il fac las vre-o doua botci, care imi par mie mai faine si il duc acasa, sa ramana si culegatoarea, am pe langa casa vre-o cativa salcami, or sa aiba cules cat de cat. Bun asa?
Nu e bun asa!
Fa roi cu matcuta stupului si lasa o botca (sau doua) acolo unde ramane culegatoarea. Roiul cu matca isi va face imediat culegatoare.
Stai tu mult si bine pana ai sa vezi culegatoare la un roi cu botci, "dus acasa la salcam"!
irina scrie:[b]
Domnul Ignatov,
Intreb si eu......am mai intrebat si pe pagina dumneavoastra....dar tot sunt nelamurita:
In stupul orfanizat, cu botci, care ramane pe vechea pozitie, ce se intampla daca dintr-un motiv sau altul nu voi avea matca imperecheata? In acest caz, n-am irosit culegatoarea stupului?
Incerc sa inteleg de ce e mai bine sa fac roi cu matca stupului si nu invers (cu botci).
Multumesc
liviutzbogos scrie:irina scrie:[b]
Domnul Ignatov,
Intreb si eu......am mai intrebat si pe pagina dumneavoastra....dar tot sunt nelamurita:
In stupul orfanizat, cu botci, care ramane pe vechea pozitie, ce se intampla daca dintr-un motiv sau altul nu voi avea matca imperecheata? In acest caz, n-am irosit culegatoarea stupului?
Incerc sa inteleg de ce e mai bine sa fac roi cu matca stupului si nu invers (cu botci).
Multumesc
Va raspund eu, pana una-alta, ca pe mine m-a lamurit. Daca pe vechea locatie/vechea lada ramane matca batrana, chiar daca tu faci nuclee cu botcile din acea familie, matcii ii ramane intiparita ideea de a roi, asa, mutand-o in alta lada, ii induci sentimentul ca a roit. Matca batrana isi va reface culegatoarea destul de repede, plus ca ea ponteaza imediat, se va dezvolta roiul, insa in nucleu cu botca dureaza ceva pana vei vedea oua, in tot acest timp populatia scade... Totusi, ca sa iti imparti culegatoarea la ambele roiuri, pui lazile stanga-dreapta in vechea locatie (familia de baza cu botcile o muti intr-o parte si langa pui roiul cu matca batrana). Ieri am facut doua roiuri cu metoda asta, nu a ramas nici o lada pe vechiul loc, nici un roi in vechea lada...
duma scrie:Am luat si eu notite pentru viitor .
Dar daca fac astfel ......stupul de baza il las in locul lui si iau din el duar matca batrana si cu ceva rame si mut in alta parte lada noua cu ele si in familia de baza las duar 2 botci capacite , sau o las fara botci cateva ore dupa care bag o matca gata imperecheata in cusca pentru aceptare ?
liviutzbogos scrie:duma scrie:Am luat si eu notite pentru viitor .
Dar daca fac astfel ......stupul de baza il las in locul lui si iau din el duar matca batrana si cu ceva rame si mut in alta parte lada noua cu ele si in familia de baza las duar 2 botci capacite , sau o las fara botci cateva ore dupa care bag o matca gata imperecheata in cusca pentru aceptare ?
Iei matca batrana cu v-o doua rame de puiet si mai una-doua de mancare si o pui intr-o lada noua si o duci unde vrei tu sau o lasi langa familia de baza, o pui cata mai pe locul familiei de baza, sa se imparta culegatoarea... In familia de baza ori lasi alea doua botci de care zici si astepti trei saptamani pana iti oua matca noua, ori suni o pe cineva caruia ii esti simpatic sa-ti trimita o matca imperecheata si o introduci in familie cum stii tu mai bine![]()
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 21 vizitatori