Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Liviu Bogos

Mesajde TDI » 06 Mai 2014, 02:19

Când matca bătrâna rămâne lângă puiet, culegătoare, miere întotdeauna există un risc de roire - uneori chiar dacă rămâne doar o componentă din cele 3 de mai sus. Depinde ce doreşti. Cătă miere, câţi roi şi câte familii bagi în iarnă. Şi iarăşi mai depinde ce le dai şi când.
TDI

Mesajde ignatov andrei » 06 Mai 2014, 09:09

liviutzbogos scrie:In roiul ce il fac las vre-o doua botci, care imi par mie mai faine si il duc acasa, sa ramana si culegatoarea, am pe langa casa vre-o cativa salcami, or sa aiba cules cat de cat. Bun asa?

Nu e bun asa!
Fa roi cu matcuta stupului si lasa o botca (sau doua) acolo unde ramane culegatoarea. Roiul cu matca isi va face imediat culegatoare.
Stai tu mult si bine pana ai sa vezi culegatoare la un roi cu botci, "dus acasa la salcam"!
ignatov andrei

Mesajde liviutzbogos » 06 Mai 2014, 11:12

Doamne da-va sanatate...da' la toti :) Multam de sfaturi. Atunci am sa fac doua roiuri cu matcile batrane. Bagat la cap si treaba cu culegatoarele, nu mai duc roii acasa, atunci. Multa sanatate va doresc.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde duma » 06 Mai 2014, 11:58

Iti mai dau una bucata lada ? Pe sorasa ?
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde samuellazea » 06 Mai 2014, 12:28

Ai lazi de gratis?? Se zice ca la biserica va invata sa dati ce e mai bun. Nu? :)

Hai sa vedem :lol:
samuellazea

Mesajde ignatov andrei » 06 Mai 2014, 13:55

samuellazea scrie:Ai lazi de gratis?? Se zice ca la biserica va invata sa dati ce e mai bun. Nu? :)

Dai la biserica, nu si "popii"! :lol:
ignatov andrei

Mesajde duma » 06 Mai 2014, 15:48

samuellazea scrie:Ai lazi de gratis?? Se zice ca la biserica va invata sa dati ce e mai bun. Nu? :)

Samiiiii ! nu la biserica am invatat sa daruesc si sa ajut ....... din ADN-ul familiei se trage ! La biserica invat sa intorc si partea cealalta a obrazului si sa fiu rabdator pentru rasplata cereasca care este mai bogata !
............ dar la care biserica te referi ca eu sunt ......cum sunt !? :lol: Cand cu mandra cand cu draga !!!!!
In toata ecuatia asta este ca ajut un amic la greu ..... eu stiu cum este sa stai cu roiul in cotarita si te rogi sa nu plece pana i se face mila la cineva sa iti dea o lada , si cad mergi la tamplari pufaie ... parca mai repede faci rost de un gram de cocaina decat o lada , sa nu deschidem subiectul lazi te rog Sami ca iar imi creste tensiunea :evil:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde liviutzbogos » 06 Mai 2014, 21:27

Multam Duma, am facut roii, gata. Am luat eu azi o lada, i-am facut un fund si...mana cu ea. Asa tamplar bun n-am fost in viata mea, cu un firiz am facut toata lada :lol: Acuma asteptam sa linisteasca apele, sa se imperecheze matcile si... Doamne ajuta!
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde FLORINELU » 07 Mai 2014, 06:54

liviutzbogos scrie:Multam Duma, am facut roii, gata. Am luat eu azi o lada, i-am facut un fund si...mana cu ea. Asa tamplar bun n-am fost in viata mea, cu un firiz am facut toata lada :lol: Acuma asteptam sa linisteasca apele, sa se imperecheze matcile si... Doamne ajuta!

firizul era pe stanga sau pe dreapta :?: :lol:
FLORINELU

Mesajde irina » 07 Mai 2014, 08:57

[b]
ignatov andrei scrie:
liviutzbogos scrie:In roiul ce il fac las vre-o doua botci, care imi par mie mai faine si il duc acasa, sa ramana si culegatoarea, am pe langa casa vre-o cativa salcami, or sa aiba cules cat de cat. Bun asa?

Nu e bun asa!
Fa roi cu matcuta stupului si lasa o botca (sau doua) acolo unde ramane culegatoarea. Roiul cu matca isi va face imediat culegatoare.
Stai tu mult si bine pana ai sa vezi culegatoare la un roi cu botci, "dus acasa la salcam"!

Domnul Ignatov,
Intreb si eu......am mai intrebat si pe pagina dumneavoastra....dar tot sunt nelamurita:
In stupul orfanizat, cu botci, care ramane pe vechea pozitie, ce se intampla daca dintr-un motiv sau altul nu voi avea matca imperecheata? In acest caz, n-am irosit culegatoarea stupului?
Incerc sa inteleg de ce e mai bine sa fac roi cu matca stupului si nu invers (cu botci).
Multumesc
irina

Mesajde liviutzbogos » 07 Mai 2014, 10:52

irina scrie:[b]
Domnul Ignatov,
Intreb si eu......am mai intrebat si pe pagina dumneavoastra....dar tot sunt nelamurita:
In stupul orfanizat, cu botci, care ramane pe vechea pozitie, ce se intampla daca dintr-un motiv sau altul nu voi avea matca imperecheata? In acest caz, n-am irosit culegatoarea stupului?
Incerc sa inteleg de ce e mai bine sa fac roi cu matca stupului si nu invers (cu botci).
Multumesc

Va raspund eu, pana una-alta, ca pe mine m-a lamurit. Daca pe vechea locatie/vechea lada ramane matca batrana, chiar daca tu faci nuclee cu botcile din acea familie, matcii ii ramane intiparita ideea de a roi, asa, mutand-o in alta lada, ii induci sentimentul ca a roit. Matca batrana isi va reface culegatoarea destul de repede, plus ca ea ponteaza imediat, se va dezvolta roiul, insa in nucleu cu botca dureaza ceva pana vei vedea oua, in tot acest timp populatia scade... Totusi, ca sa iti imparti culegatoarea la ambele roiuri, pui lazile stanga-dreapta in vechea locatie (familia de baza cu botcile o muti intr-o parte si langa pui roiul cu matca batrana). Ieri am facut doua roiuri cu metoda asta, nu a ramas nici o lada pe vechiul loc, nici un roi in vechea lada...
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde duma » 07 Mai 2014, 11:00

liviutzbogos scrie:
irina scrie:[b]
Domnul Ignatov,
Multumesc

Va raspund eu, pana una-alta, ca pe mine m-a lamurit. Daca pe vechea locatie/vechea lada ramane matca batrana, chiar daca tu faci nuclee cu botcile din acea familie, matcii ii ramane intiparita ideea de a roi, asa, mutand-o in alta lada, ii induci sentimentul ca a roit. Matca batrana isi va reface culegatoarea destul de repede, plus ca ea ponteaza imediat, se va dezvolta roiul, insa in nucleu cu botca dureaza ceva pana vei vedea oua, in tot acest timp populatia scade... Totusi, ca sa iti imparti culegatoarea la ambele roiuri, pui lazile stanga-dreapta in vechea locatie (familia de baza cu botcile o muti intr-o parte si langa pui roiul cu matca batrana). Ieri am facut doua roiuri cu metoda asta, nu a ramas nici o lada pe vechiul loc, nici un roi in vechea lada...

Am luat si eu notite pentru viitor .
Dar daca fac astfel ......stupul de baza il las in locul lui si iau din el duar matca batrana si cu ceva rame si mut in alta parte lada noua cu ele si in familia de baza las duar 2 botci capacite , sau o las fara botci cateva ore dupa care bag o matca gata imperecheata in cusca pentru aceptare ?
duma

Mesajde liviutzbogos » 07 Mai 2014, 12:54

duma scrie:Am luat si eu notite pentru viitor .
Dar daca fac astfel ......stupul de baza il las in locul lui si iau din el duar matca batrana si cu ceva rame si mut in alta parte lada noua cu ele si in familia de baza las duar 2 botci capacite , sau o las fara botci cateva ore dupa care bag o matca gata imperecheata in cusca pentru aceptare ?

Iei matca batrana cu v-o doua rame de puiet si mai una-doua de mancare si o pui intr-o lada noua si o duci unde vrei tu sau o lasi langa familia de baza, o pui cata mai pe locul familiei de baza, sa se imparta culegatoarea... In familia de baza ori lasi alea doua botci de care zici si astepti trei saptamani pana iti oua matca noua, ori suni o pe cineva caruia ii esti simpatic sa-ti trimita o matca imperecheata si o introduci in familie cum stii tu mai bine ;) :D
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde irina » 08 Mai 2014, 12:10

Se pare c-am citit pe sarite!E vorba de botci de roire.Sau n-am inteles nici acum?Eu eram cu gandul tot la botci SL.
irina

Mesajde duma » 08 Mai 2014, 21:35

liviutzbogos scrie:
duma scrie:Am luat si eu notite pentru viitor .

Iei matca batrana cu v-o doua rame de puiet si mai una-doua de mancare si o pui intr-o lada noua si o duci unde vrei tu sau o lasi langa familia de baza, o pui cata mai pe locul familiei de baza, sa se imparta culegatoarea... In familia de baza ori lasi alea doua botci de care zici si astepti trei saptamani pana iti oua matca noua, ori suni o pe cineva caruia ii esti simpatic sa-ti trimita o matca imperecheata si o introduci in familie cum stii tu mai bine ;) :D

Anul acesta Liviu merg pe matci gata imperecheate.....si duar daca sunt constrâns am sa folosesc botci si alea duar pana îmi vin mărcile......nu mai pierde timpul pana la ecluzionare si imperechere.
Bafta amice!
duma

Mesajde liviutzbogos » 09 Mai 2014, 17:34

Ca sa nu mai ziceti ca sunt mincinos, va pun dovada cu prima recolta pe anul acesta...
DSCN1455 (Large).jpg
Bananele sunt din livada :D Mierea, cred eu ca e de paducel pentru ca a fost singurul cules mai puternic si sub nasul lor, dar...de doua zile incepe sa cristalizeze fin, asa cum am auzit despre mierea de rapita, dar rapita am avut abea la 1km si ceva... Ori cristalizeaza si mierea de paducel :?:
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?