nae scrie:BUNKA scrie:Eu am constatat in practica o intarziere a roirii chiar cu 2-3 sapamani daca se colecteazapolen la modul serios.
Bunka,te rog... ;da,ai dreptate si cei care fac un roi inainte de salcam au dreptate si .. mai au ceva ,3 albine pe 5 randuri .
Lucrurile scoase din context se interpreteaza in T feluri .
Pt intarzierea roirii stupilor pe 3 rame si 10 Kg/an de miere aplicati teoriile primei carti de apicultura de pe raft...
Pt turnurile lui DM(in romanica), unde Bunka face unificari/hraniri proteice in ian/iernare in adapost ... recoltarea polenului e ...,denumiti-o dv .
Dupa tot efortul depus sa-i fac ''tari'' pun colectorul sa nu roiasca ?,multumesc, nu .
Ce trebuie sa facem ?
NU STIU ;asta incerc,cu ajutorul dv,poate reusim .
Nae..n-o lua prea ad-literam, daca se produce o intarziere a unui lucru inevitabil asta nu inseamna ca asta este solutia, ci ca exista un adevar in afirmatia ca roitul intarzie cand se colecteaza polen. Ai amestecat in mesajul asta de toate cu de toate si nu inteleg ce concluzie te astepti sa tragi...nu merge asa.
Nu ma lua pe mine in seama, mie imi place sa verific chestii in practica in stupina mea, experimentez...deci eu pot sa zic tuturor oricand...NU FACETI CA MINE!!!
Nu cred ca nu stii ce sa faci, adica depinde ce doresti de fapt sa faci cu albinele...dar cu siguranta ca ai idee cum sa ajungi la ceea ce-ti doresti!!
Eu sunt un cautator...caut ceva ce nu prea am vazut pe nicaieri cel putin la noi, incerc sa pun laolalta mai multe idei care mi se pare ca stau in picioare sa vad ce poate sa iasa...nu pot pune pe nimeni sa ma urmeze pt ca rezultatele mele de pana acum nu ma recomanda, plus ca eu am schimbat mereu foarte multe chestii, si mereu am avut alte si alte idei pe care am vrut sa le verific.
Nu o sa pot sa recomand nimanui acum sa incerce sa tina albina in stupi 30/30/30 interiorul unui corp, pe 2-3-4 corpuri, fara foite numai pe fagure crescut 100% natural, pe rame cu speteze in V si distantate la 33mm intre centrele lor, n-o sa pot sa cer nimanui sa faca experimente vi-a-vis de tratamente sau sa incerce tratarea albinelor altfel decat cu varachet forte...pur si simplu mi se pare ca e mult prea mult pentru oricare de pe forumul asta...or fi vreo cativa nebuni care mai au timp si bani de asa ceva, dar sunt putini si in nici un caz nu stiu nici unul care sa aplice asemenea experimente pe cate 50 de stupi odata.
Deci cei care vor siguranta trebuie sa urmeze ceea ce este verificat si rasverificat in practica, eu imi asum riscuri si pot sa traiesc cu riscurile astea fara probleme!!
Pt mine important este rezultatul experimentului, concluziile...daca uneori se intampla ca sa fie si consecinte care unii le-ar cataloga drept tragice, asta este...eu pot sa trec peste si sa experimentez in continuare...intr-un cuvant ..vreau sa gasesc o varianta de intretinere a albinei cat mai aproape de natural, care sa necesite cat mai putina interventie din partea mea, care sa ofere cat mai multa independenta albinei, si care in final sa-mi aduca si mie satisfactia punerii pe masa a unor produse de o calitate deosebita!!
Daca as putea sa vad ca albina are acces la 100% din hrana in perioada iernii si nu mai are nevoie de turta mea care poate veni sau nu la timp atunci m-as putea declara multumit.
Daca as putea sa vad o albina sanatoasa cu o imunitate crescuta care nu prea are nevoie de tratamente haotice ci doar de supraveghere atenta atunci m-as putea declara multumit.
Daca as putea sa vad familii cu surplus de hrana de 30-40 kg fara prea multa bataie de cap cu transhumanta atunci m-as putea declara multumit.
Daca as putea sa vad parazitul varoa tinut in limite rezonabile de catre albine fara interventia mea directa prin aplicare de tratamente, atunci m-as putea declara multumit.
Daca as putea sa vad o albina redusa la dimensiunile naturale ale albinei din arealul unde ma aflu, mai sanatoasa si mai rezistenta mai adaptata la conditiile locale atunci m-as putea declara multumit.
Daca as putea sa am niste albine care din cauza dimensiunii lor sa nu mai poata fi parazitate niciodata de parazitul traheal Acarapis Woody, atunci m-as putea declara multumit!!
Poti trage concluzia clara ca acum nu sunt multumit, de aia tot caut diferite chestii !
Da, imi place si mie sa curga mierea, sa curga polenul sa vina banii dar nu oricum...tin la cateva lucruri si-mi doresc ceva mai mult decat miere polen si implicit niste bani veniti din apicultura...credca asta e problema mea de fapt!!
Cineva zicea ca daca vrei bani...in nici un caz nu te apuca de albine!