Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde catalin.profiri » 04 Ian 2013, 21:18

Mishu05, Bunka si d-l Peter: eu pe voi chiar va astept cu concluzii :) La vasta experienta pe care il aveti, va rog frumos aduceti ceva aplicatii si pentru noi, incepatorii.
@Nae, am cumparat cartea d-lui Popovici si am avut marea surpriza sa descopar ca si d-lui vorbeste despre substanta magica: vitellogenin. In noaptea asta sau maine incerc o traducere la prima pagina din capitolul de nutritie de pe site-ul mentionat.
Ultima oară modificat de catalin.profiri pe 04 Ian 2013, 22:44, modificat 1 dată în total.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde catalin.profiri » 04 Ian 2013, 22:38

x
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde BUNKA » 04 Ian 2013, 23:08

Eu am colectat polen si stiu cum arata un stup de la care colectezi... :? parerea mea e ca nu arata chiar bine pe dinauntru.
Am observat mereu ce inseamna lipsa polenului in colonii si cu toate astea am continuat sa iau pt ca iese bine la punga...efectele asupra albinelor sunt ca sa zic asa dezastruoase, insa noi privim albinele ca pe o masa vie care oricum se schimba incontinuu, si de asta poate ca nu am dat atentie asupra faptului ca albinele sufera mult cand nu au polen insa suferintza in care se afla se vede in jurul elipselor de puiet larvar unde celulele cu polen parca sunt aruncate cu prastia...asta nu are cum sa nu aiba efecte negative asupra intregii colonii.
Cred ca singurul moment din an in care putem colecta ceva polen doar de la coloniile puternice este perioada papadiei si a marului ...cred ca undeva la maxim 10-15 zile dupa care cam trebuie oprita colecta si cu alt moment la fel de favorabil nu ne mai intalnim tot sezonul.
Colectarea tarziu toamna este un dezastru...lipsa corpului gras, sau a acestui vitellogenin in corpul albinei poate fi fatal, imunitate scazuta, lipsa capacitatii de crestere a puietului, si probabil o capacitate mai redusa de a rezista la conditiile vitrege din timpul iernii.
O sa studiez cu atentie materialul pe care l-am primit cu mare bucurie si pt care multumesc.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Ian 2013, 23:19

nae scrie:Oameni buni ,sunt si alde Nae printre noi,postati si o traducere ?,eu am mai chiulit ...
Pe pagina lui Daniel Popovici, cred , am facut o referire la diminuarea proteinei prin colectarea polenului care duce la roire si nu invers cum sustine dl dr; proteina putina laptisor putin(aici e interpretarea gresita )= larve putine =doici libere .

Eu am constatat in practica o intarziere a roirii chiar cu 2-3 sapamani daca se colecteazapolen la modul serios.
BUNKA

Mesajde peterneamt » 04 Ian 2013, 23:47

Despre hrănire nu este nimic nou sub soare pentru că fără polen albinele nu pot supravieţui decât un timp limitat.......
Nu avem încă stiinţa să creem un aliment complet care să înlocuiască polenul pe care albinele îl colecteaza în funcţie de necesitaţile vitale ale coloniei complectând nevoile proteice de la mai multe surse de polen, reuşesc de cele mai multe ori să îşi satisfacă necesarul de aminoacizi, lipide, oze, sau......Putem doar ameliora in caz de lipsă.....
Celelalte articole aduc ceva noutaţi care sunt demne de luat în seamă. ;)
peterneamt

Mesajde catalin.profiri » 05 Ian 2013, 16:02

Uff.. am terminat. Ma ajuta cineva la corectat? :)
catalin.profiri

Mesajde tiby visan » 05 Ian 2013, 17:04

D-le Catalin.profiri aveti cunva ceva traduceri la lincurile pe care le-ati dat?multumesc.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde catalin.profiri » 05 Ian 2013, 17:08

Ve rog din suflet, nu ma mai domniti atata:)
Prima parte este postata aici
viewtopic.php?f=9&t=3249&p=103236#p103236
Lectura placuta.

Bunka: sa nu fie cu suparare dar poate acolo este subiect mai accesibil pentru toti vizitatorii. Dar te astept cu pareri/completari
catalin.profiri

Mesajde tiby visan » 05 Ian 2013, 18:32

ma iertati nu citisem inca am citit intii aici si dupa am gasit traducerea.Am si citit-o va multumesc,foarte ineresant.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde nae » 05 Ian 2013, 19:01

BUNKA scrie:Eu am constatat in practica o intarziere a roirii chiar cu 2-3 sapamani daca se colecteazapolen la modul serios.

Bunka,te rog... ;da,ai dreptate si cei care fac un roi inainte de salcam au dreptate si .. mai au ceva ,3 albine pe 5 randuri .
Lucrurile scoase din context se interpreteaza in T feluri .
Pt intarzierea roirii stupilor pe 3 rame si 10 Kg/an de miere aplicati teoriile primei carti de apicultura de pe raft...
Pt turnurile lui DM(in romanica), unde Bunka face unificari/hraniri proteice in ian/iernare in adapost ... recoltarea polenului e ...,denumiti-o dv .
Dupa tot efortul depus sa-i fac ''tari'' pun colectorul sa nu roiasca ?,multumesc, nu .
Ce trebuie sa facem ?
NU STIU ;asta incerc,cu ajutorul dv,poate reusim .
nae

Mesajde catalin.profiri » 05 Ian 2013, 23:30

Fii atent ce am gasit la astia pe scientificbeekeeping.com:

"Small cell foundation sure sounds like an easy and natural way to control varroa mites; regrettably, several scientific studies (reviewed in Seeley 2010) found that it had no effect! Despite its apparent lack of efficacy, some still cling to it as an article of “faith” (oh, that statement’s gonna tick some folk off!). Until I see a single controlled trial in which colony survival is better in the small cell group, I must remain skeptical. I grabbed a naturally-built comb out of one of my hives for this photo–note that the cell spacing is the same 5.4mm as in standard foundation."

FA cu celula micsorata pare a fi o metoda usoara si naturala de a tine sub control varroa; in mod regretabil, mai multe studii stiintifice (revizuite de Seeley 2010) au descoperit ca nu au efect! In ciuda aparentei lipsa de eficacitate, unii se agata de metoda ca de un gest de "credinta" (oh, aceasta ii va supara pe unii). Pana nu vad un experiment controlat in care supravietuirea coloniei e mai buna pe celula mica, trebuie sa raman sceptic. Am luat o rama cu fagure crescut natural afara din stupii mmei si distanta este de 5.4 mm, la fel ca in fagurele standard."

Se pare ca se bat cap in cap cand vine vorba de dimensiunea celulei.
Cu toate acestea, intr-un alt articol (Choosing your troops ) vorbeste de linii create special pentru a lupta impotriva varroa. Exact cum spuneai tu, matci trase din stupii care au rezistat atacului fara tratament sau alt ajutor din partea omului.

Concluzie: e multa informatie. Pana acum pe unde citeam in literatura noastra, toti ii citau pe regretatii din 50-60. Ori astia citeaza din 2000 pana azi.
catalin.profiri

Mesajde BUNKA » 06 Ian 2013, 01:50

nae scrie:
BUNKA scrie:Eu am constatat in practica o intarziere a roirii chiar cu 2-3 sapamani daca se colecteazapolen la modul serios.

Bunka,te rog... ;da,ai dreptate si cei care fac un roi inainte de salcam au dreptate si .. mai au ceva ,3 albine pe 5 randuri .
Lucrurile scoase din context se interpreteaza in T feluri .
Pt intarzierea roirii stupilor pe 3 rame si 10 Kg/an de miere aplicati teoriile primei carti de apicultura de pe raft...
Pt turnurile lui DM(in romanica), unde Bunka face unificari/hraniri proteice in ian/iernare in adapost ... recoltarea polenului e ...,denumiti-o dv .
Dupa tot efortul depus sa-i fac ''tari'' pun colectorul sa nu roiasca ?,multumesc, nu .
Ce trebuie sa facem ?
NU STIU ;asta incerc,cu ajutorul dv,poate reusim .

Nae..n-o lua prea ad-literam, daca se produce o intarziere a unui lucru inevitabil asta nu inseamna ca asta este solutia, ci ca exista un adevar in afirmatia ca roitul intarzie cand se colecteaza polen. Ai amestecat in mesajul asta de toate cu de toate si nu inteleg ce concluzie te astepti sa tragi...nu merge asa.
Nu ma lua pe mine in seama, mie imi place sa verific chestii in practica in stupina mea, experimentez...deci eu pot sa zic tuturor oricand...NU FACETI CA MINE!!!
Nu cred ca nu stii ce sa faci, adica depinde ce doresti de fapt sa faci cu albinele...dar cu siguranta ca ai idee cum sa ajungi la ceea ce-ti doresti!!
Eu sunt un cautator...caut ceva ce nu prea am vazut pe nicaieri cel putin la noi, incerc sa pun laolalta mai multe idei care mi se pare ca stau in picioare sa vad ce poate sa iasa...nu pot pune pe nimeni sa ma urmeze pt ca rezultatele mele de pana acum nu ma recomanda, plus ca eu am schimbat mereu foarte multe chestii, si mereu am avut alte si alte idei pe care am vrut sa le verific.
Nu o sa pot sa recomand nimanui acum sa incerce sa tina albina in stupi 30/30/30 interiorul unui corp, pe 2-3-4 corpuri, fara foite numai pe fagure crescut 100% natural, pe rame cu speteze in V si distantate la 33mm intre centrele lor, n-o sa pot sa cer nimanui sa faca experimente vi-a-vis de tratamente sau sa incerce tratarea albinelor altfel decat cu varachet forte...pur si simplu mi se pare ca e mult prea mult pentru oricare de pe forumul asta...or fi vreo cativa nebuni care mai au timp si bani de asa ceva, dar sunt putini si in nici un caz nu stiu nici unul care sa aplice asemenea experimente pe cate 50 de stupi odata.
Deci cei care vor siguranta trebuie sa urmeze ceea ce este verificat si rasverificat in practica, eu imi asum riscuri si pot sa traiesc cu riscurile astea fara probleme!!
Pt mine important este rezultatul experimentului, concluziile...daca uneori se intampla ca sa fie si consecinte care unii le-ar cataloga drept tragice, asta este...eu pot sa trec peste si sa experimentez in continuare...intr-un cuvant ..vreau sa gasesc o varianta de intretinere a albinei cat mai aproape de natural, care sa necesite cat mai putina interventie din partea mea, care sa ofere cat mai multa independenta albinei, si care in final sa-mi aduca si mie satisfactia punerii pe masa a unor produse de o calitate deosebita!!
Daca as putea sa vad ca albina are acces la 100% din hrana in perioada iernii si nu mai are nevoie de turta mea care poate veni sau nu la timp atunci m-as putea declara multumit.
Daca as putea sa vad o albina sanatoasa cu o imunitate crescuta care nu prea are nevoie de tratamente haotice ci doar de supraveghere atenta atunci m-as putea declara multumit.
Daca as putea sa vad familii cu surplus de hrana de 30-40 kg fara prea multa bataie de cap cu transhumanta atunci m-as putea declara multumit.
Daca as putea sa vad parazitul varoa tinut in limite rezonabile de catre albine fara interventia mea directa prin aplicare de tratamente, atunci m-as putea declara multumit.
Daca as putea sa vad o albina redusa la dimensiunile naturale ale albinei din arealul unde ma aflu, mai sanatoasa si mai rezistenta mai adaptata la conditiile locale atunci m-as putea declara multumit.
Daca as putea sa am niste albine care din cauza dimensiunii lor sa nu mai poata fi parazitate niciodata de parazitul traheal Acarapis Woody, atunci m-as putea declara multumit!!
Poti trage concluzia clara ca acum nu sunt multumit, de aia tot caut diferite chestii !
Da, imi place si mie sa curga mierea, sa curga polenul sa vina banii dar nu oricum...tin la cateva lucruri si-mi doresc ceva mai mult decat miere polen si implicit niste bani veniti din apicultura...credca asta e problema mea de fapt!!
Cineva zicea ca daca vrei bani...in nici un caz nu te apuca de albine! :lol:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Ian 2013, 02:05

Se pare ca se bat cap in cap cand vine vorba de dimensiunea celulei.
Cu toate acestea, intr-un alt articol (Choosing your troops ) vorbeste de linii create special pentru a lupta impotriva varroa. Exact cum spuneai tu, matci trase din stupii care au rezistat atacului fara tratament sau alt ajutor din partea omului.

Concluzie: e multa informatie. Pana acum pe unde citeam in literatura noastra, toti ii citau pe regretatii din 50-60. Ori astia citeaza din 2000 pana azi.

Catalin..uita-te pe situl http://www.resistantbees.com/index.php?r=01 am mai mare incredere in cei care au experienta 25-30 de ani cu albinele rezistente la varoa si nu numai...in novicii astia care fac un test un sezon si gata, nu am incredere, e un cumul de factori care duce la aparitia comportamentului de igiena VSH sau cum i se mai zice lui grooming, sau altfel...treaba e mai complicata nu tine doar de celula insa, revenirea celulei la natural este unul din aspectele care trebuie atinse pt a ajunge mai aproape de adevar...trebuie inceput de undeva, eu am hotarat sa incep prin a renunta la foita si a reinvatza albina sa construiasca singura fagurii, a o dezobisnui sa creasca foite.
Vezi si tu importanta polenului, sau impactul pe care-l are hrana asta destinata albinelor care sincer e foarte dubioasa...ai citit probabil despre faptul ca toate siroapele astea se fac din cereale care este foarte posibil ca au o incarcatura de substante pesticide si atunci aici poate aparea o problema cu sistemul imunitar al albinelor.
Ai vazut probabil care este efectul neonicotinoidelor asupra albinelor si faptul ca esle se folosesc pe scara larga in agricultura si patrund din ce in ce mai mult si in agricultura romaneasca afectand direct albinele noastre.
Problemele sunt foarte complexe si totul trebuie privit in ansamblu...nu ne putem apropia prea mult de un aspect ignorand o multime de alti factori care fac viata albinei din ce in ce mai imposibila sau din ce in ce mai pe muchie de cutit.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Ian 2013, 02:27

Nae, nu am inteles eu bine.."Pe pagina lui Daniel Popovici, cred , am facut o referire la diminuarea proteinei prin colectarea polenului care duce la roire si nu invers cum sustine dl dr; proteina putina laptisor putin(aici e interpretarea gresita )= larve putine =doici libere ." diminuarea proteinei duce la roire?? cum vine asta??
In ce situatie roieste o colonie??..nu este roirea un fenomen asociat coloniilor cele mai sanatoase si pline de rezerve??
Unde rupi tare la polen iti zic eu din experientza...nu se mai cresc trantori in prima faza...ce sa mai vorbim de alveole pt matci...nici vorba, ele nu stiu cum sa-si hraneasca puietul larvar si cum sa asigure polenul pt albinele care eclozeaza cu varsta pana in 5 zile care isi formeaza incarcarea proteica corporala cam in jur de 70% daca nu ma insel in primele 5 zile.
De multe ori se reduce ponta, cand colectezi polen, in nici un caz nu abunda stupul cu de toate ca sa fie in situatia de a roi...daca colectezi polen ca nebunul nici roit nu-i mai trebuie, cum ai incetat colecta clar trag botci imediat pt ca echilibrul se reface repede...secretiile glandulare revin la normal.
Problema e ca eu nu sustin ca asta e o metoda de infranare a roirii ci ca este o consecinta a colectarii de polen in acea perioada, a se retine aspectul asta!!
Sa nu facem confuzii !!
Cred ca domnul doctor are dreptate pana la urma, sau cel putin asta e parerea mea!!
Oricum cred ca o sa produc polen in viitor doar pentru mine si pt cativa apropiati si pt albine...cred ca nu voi mai face cantitati atat de mari pt vanzare...o sa vad, cert este ca vaduvirea coloniei de polen aduce multa suferinta si cred ca are o influienta nefasta asupra sistemului imunitar al albinelor, care poate da in alte-cele!!
Treaba e la fel de sensibila in sezon la fel cum e si la iernare...corpul gras nu se vede cu okiul liber asa cum nici foamea larvelor nu o putem percepe si asa cum nu putem observa nici lipsa de proteina din corpul albinelor de pana in 5 zile...e foarte usor sa facem rau albinelor noastre!!
Ultima oară modificat de BUNKA pe 06 Ian 2013, 04:21, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde alin m » 06 Ian 2013, 02:29

Cineva zicea ca daca vrei bani...in nici un caz nu te apuca de albine!
alin m

Mesajde valigorj » 06 Ian 2013, 17:44

daca din albine nu se prea fac bani,sigur se fac din vinzarea de ,,SIROAPE,, in tarisoara ,,ALBINELOR CRESCUTE CU SIROAPE,,
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?