Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: toti avem un inceput , Stefan Robert

Mesajde robert.s_robert » 19 Oct 2012, 09:59

Stupii se prezinta bine,au miere capacita,cam p patru rame,doi au 4 rame, doi au 5 rame, si mai e beleaua asta de stup care l-am lasat pe trei rame,deocamdata,dar si in el am doua rame pline de miere si a 3 e de jumate spre trei sferturi dar abia au luat o la capacit,si mai au de tras mierea din fagurele 4 ce e pus dincolo de diafragma.m-am gandit sa ii pun o diafragma la jumatate cu plasa in jumate,si sa mai pun o famile pe 4 rame sa ierneze impreuna. Imi e mila sa omor o matca. Inca mai am alea doua rame layens cu miere pe ele ,nu au fost in stare sa traga o rama pe saptamana,dar cred ca nu au reusit deoarece le am mai pus si 2 litri de sirop in hranitorul diafragma.
Acum va rog pe cei ce va mai aruncati cate un ochi pe aici sa ma sfatuiti si pe mine,are rost sa le pun polistiren in cuib sau nu?,si daca da, in ce parte,spre rasarit sau apus?toti ii am cu urdinisul unde este soarele la orele 13-14. nu am folosit puncte cardinale sa nu ne incurcam in ele.
Va multumesc!
0762616363
robert.s_robert

Mesajde robert.s_robert » 21 Oct 2012, 23:38

Am dat de o mare belea,sambata am taiat doi porci,entuziasmat de acest lucru pt ca sunt novice si la acest capitol,si vazand stupii peste gard,m-am gandit sa ma uit prin ei pana ce nasul parlea porcul.La unul din stupi cateva albine amortite,pareau drogate,afara la soare pe capacul stupului...aveau ceva ca niste paduchi de culoare galben intens, si cu picioarele de la jumate acelea ce sunt prevazute cu perii, se tot scarpinau in cap si pe celelalte picioare. nu aveau aripioarele deteriorate,am luat una in mana ca pe musca,incerca sa ma intepe dar se misca mai incet decat mine,asta vara daca aveam tupeul sa fac asta sigur 20 erau pe mine.i-am dat drumul,a zburat... paduchii aia galbeni erau varroa? le-am dat de 4 ori cu varachet forte 3 picaturi pe fitil la interval de 7 zile,la inceputul lui septembrie. pe seara am desfacut stupul sa ma uit la albinele din stup si nu aveau asa ceva pe ele cum avea asta cu pricina. cred ca mai trebuie pus varachet o tura... :?
0762616363
robert.s_robert

Mesajde clabescu.marius » 22 Oct 2012, 18:07

robert.s_robert scrie:Am dat de o mare belea,sambata am taiat doi porci,entuziasmat de acest lucru pt ca sunt novice si la acest capitol,si vazand stupii peste gard,m-am gandit sa ma uit prin ei pana ce nasul parlea porcul.La unul din stupi cateva albine amortite,pareau drogate,afara la soare pe capacul stupului...aveau ceva ca niste paduchi de culoare galben intens, si cu picioarele de la jumate acelea ce sunt prevazute cu perii, se tot scarpinau in cap si pe celelalte picioare. nu aveau aripioarele deteriorate,am luat una in mana ca pe musca,incerca sa ma intepe dar se misca mai incet decat mine,asta vara daca aveam tupeul sa fac asta sigur 20 erau pe mine.i-am dat drumul,a zburat... paduchii aia galbeni erau varroa? le-am dat de 4 ori cu varachet forte 3 picaturi pe fitil la interval de 7 zile,la inceputul lui septembrie. pe seara am desfacut stupul sa ma uit la albinele din stup si nu aveau asa ceva pe ele cum avea asta cu pricina. cred ca mai trebuie pus varachet o tura... :?

Ar fi bine ca in luna Octombrie sa mai faci 2 tratamente cu varachet,va da rezultate sigur,eu asa procedez si zic ca este bine.Sanatate si iernare usoara!
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde robert.s_robert » 25 Oct 2012, 17:33

recolta de gargauni,viespi si alte muste din cea mai eficienta capcana...
anul acesta am pus in functiune aceasta inginerie cam tarziu dupa ce au furat mierea din roinita,dar la anul stiu ce am de facut.Multumesc colegului ce mi-a dat pontul cu pet ul.
rsz_1sp_a0058.jpg
rsz_1sp_a0058.jpg
Fişiere ataşate
rsz_2sp_a0059.jpg
0762616363
robert.s_robert

Mesajde robert.s_robert » 26 Oct 2012, 00:40

stupii aliniati ,gata de iernat:
Fişiere ataşate
rsz_sp_a0056.jpg
rsz_sp_a0055.jpg
0762616363
robert.s_robert

Mesajde FLORINELU » 26 Oct 2012, 16:05

robert.s_robert scrie:recolta de gargauni,viespi si alte muste din cea mai eficienta capcana...
anul acesta am pus in functiune aceasta inginerie cam tarziu dupa ce au furat mierea din roinita,dar la anul stiu ce am de facut.Multumesc colegului ce mi-a dat pontul cu pet ul.
Fişierul ataşat rsz_1sp_a0058.jpg nu mai este disponibil
Fişierul ataşat rsz_1sp_a0058.jpg nu mai este disponibil

ce zici de "recolta"mea?
Fişiere ataşate
toamna 002.JPG
FLORINELU

Mesajde robert.s_robert » 26 Oct 2012, 18:01

sunt viespi sau gargauni??? :o
oricum impresionant,ce momeala ai pus?
:mrgreen:
0762616363
robert.s_robert

Mesajde FLORINELU » 27 Oct 2012, 13:30

sant viespi.
momeala? un flacon taiat in partea de sus dupa ce incepe sa se micsoreze diametrul,partea de sus se pune pe cel de jos ca o palnie,se pune o piatra in el sa nu il sufle vantul si se pune 100gr. de sirop si putin otet.
intra viespii grupa mare si nu mai pot sa iasa si aleluia.
FLORINELU

Mesajde robert.s_robert » 29 Oct 2012, 12:19

Intr-adevar,e o idee buna,doar ca e la scara mai mica de ceea ce am facut eu,si nah,sirop curat nu struguri cu must in fermentatie din putina,eu am procedat la fel,numai ca a fost un pet de 2 litri. am vazut ca acei gargauni au disparut,dar viespi inca mai sunt,chiar ale naiba imi intra si in stupul ala slab,le alearga albinele inauntru pana iees...oricum e tarziu sa ma mai complic cu o jmecherie d'asta acum,inca putin si amortesc si viespile. sanatate si iernat bun tuturor!
0762616363
robert.s_robert

Mesajde robert.s_robert » 03 Noi 2012, 09:56

Salutare dragi forumisti ,iubitori de apicultura!
am ajuns acasa,aici la stupi,afara e soare - timp frumos,voi pregati stupii de iernat.le voi face poze,pt ca voi sa ma corectati daca am gresit cu ceva.
:ugeek:
0762616363
robert.s_robert

Mesajde robert.s_robert » 04 Noi 2012, 01:53

Sa va povestesc o intamplare:
de dimineatta am postat aici cum ca ma ocup de stupi,m-au sunat batranii tatalui meu sa merg la Moraresti sa i ajut la lemne,am plecat p la 11,pe masina erau 20 de albine cel putin cand am scos-o in drum,o aveam langa o constructie noua,unde am tinut inainte stupul galben ce credeam va muri...
pe la 15 si cateva minute merg din intamplare acolo si gasesc 200 de albine cred ,sub strasina cladirii,am vrut sa fac poza dar cum nu mai am celular cu,camera,am luat un aparat foto dar avea bateriile descarcate,asa ca, imaginati-va:)) am inceput sa l sun p stuparul cel batran din sat,mi-a zis ca e la lemne si ca va trece maine pe la mine abia,apoi am sunat p Ionut din Mioveni si mi-a zis ca ar putea fi si un roi tarziu... am curatat repede roinita am pus o rama cu miere din alea doua si inca doua goale si am pus acolo jos...in 20 de minute erau toate jos dp perete si blana aiia de sub tabla,le am luat la control,dar nu am vazut nici o matca! mi-am controlat si stupii sa vad dacca au fugit din cutiile mele.. albinele astea noi au o tenta rosiatica,portocalii,nici nu stiu ce culoare,dar clar nu sunt negre.acolo in stup ,pe rame st foarte putine,abia astept sa vina zece dimineatta sa le iau la control iar.Ma oftic,ca nu pot face cateva fotografii,dar trebuie sa gasesc eu o solutie.se poate sa fi fost roi si matca sa se fi pierdut?
au fost multe zile consecutive ploioase si friguroase,ieri si azi foarte cald,ma gandesc ca si asta ar fi un factor,asa de au innebunit ele...
sanatate!
0762616363
robert.s_robert

Mesajde robert.s_robert » 05 Noi 2012, 11:46

am luat albinele pe o singura rama cu putina miere si le am pus in stupul galben cu numarul 5.cert este urmatorul lucru,am albine putine in cutii si miere multa fata de cate sunt ele...
ma gandesc sa le pun la iernat cate doua familii in cutie cu diafragma cu plasa in jumate cum am citit la un coleg,aici pe forum,am o intrebare,dumneavoastra de unde cumpatati acel pfl sau din ce confectionati diafragmele? ca mi s-a luat sa dau 8 lei sau zece pe bucata...
stima!
0762616363
robert.s_robert

Mesajde jenica67 » 05 Noi 2012, 14:47

Eu am facut diafragma, din placaj de 5 mm cu bagheta de lemn deasupra, sa pot baga pioneze, care fixeaza folia deasupra. Placajul l-al recuperat de la mobilier desfintat. Dar se gaseste si la Dedeman sau magazine de mobila.
jenica67

Mesajde robert.s_robert » 10 Noi 2012, 01:38

Am gasit placaj la Mr.Bricolage ,am luat doua placi cu dimensiunile 90cm x 100cm ,la 22ron.ar trebui sa-mi iasa 12 diafragme.maine dimineata plec la tara, sper sa fie timp acceptabil,sa duc la bun sfarsit ceea ce mi am propus.
Doamne ajuta!
0762616363
robert.s_robert

Mesajde robert.s_robert » 12 Noi 2012, 00:48

timpul a fost rezonabil pt intarziatii ca mine...astfel ca roiurile din stupul IV si V i-am pus la iernat ca vecini de lada,in cutia marcata cu V. am facut greseala de a-l pune la rasarit in partea de unde bate crivat ul, pe cel pe trei rame ce se afla in acea cutie ,dar imediat langa peretele exterior se afla un hranitor diafragma de 3 -4 litri,stiti cum arata,probabil unii detineti zeci/sute,apoi cele trei rame ce prezinta albina inghesuita cam 1 interval jumate,maxim doua,dupa care urmeaza o diafragma din placaj subtire ,caruia i-am dat aproximativ o suta de gaurele cu un cui de 6...albinele nu trec gaurelele avand in diametru 2 mm, desi acum m-am gandit ,ca exista riscul sa propolizeze aceste gaurele,dar sper sa nu o facca. apoi de partea cealalta a diafragmei se afla roiul din cutia IV, pe patru rame ,apoi un hranitor uluc si o bucata de polistiren cat peretele de 3 cm grosime imbracata in ziar.au podisoare individuale,astfel sa pot umbla la fiecare fara sa ma bazaiele vecinele.ghemul de ierneat este pozitionat de-o parte si de alta a diafragmei,astfel incat sa se incalzeasca unele pe altele.am stropit si cu tuica sa fiu sigur ca nu se musca...pana vor prinde acelasi miros.lucru rau ce ar putea sa ma atinga ,ar fi sa moara o matca sau eventual tot roiul pe 3 rame.au miere suficienta,doar ca e de calitate inferioara,de mana si din sirop invertit,apiinvert si flora sweet.am dat si gaurica in jumatea ramelor aprox 1 cm in diametru sa treaca mai usor si rapid albinele dp miere...
eu va pot scrie verzi si uscate dar pozele spun mult mai multe...asa cale voi posta,dar sunt facute astazi pana sa plec la pit,in graba,sambata nu am avut baterii incarcate la aparat sa fografiez diafragma.
0762616363
robert.s_robert

Mesajde robert.s_robert » 12 Noi 2012, 02:01

pozele apartamentului
Fişiere ataşate
rsz_dscf8758.jpg
podisoare
rsz_dscf8762.jpg
ziar
rsz_dscf8757.jpg
izolatie plus ziar
0762616363
robert.s_robert

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?