Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mishu05 - Mihai Duta - Apicultura

Mesajde Mishu05 » 13 Feb 2014, 10:19

Salutare,
Luni si marti am fost la stupi le-am dat un pic de miere cristalizata pe podisor( 200-250-300g) . Toata lumea vesela mai putin unul care a hotarat sa se aseze pe 3 rame dupa diafragma ( folie) . Eu il lasasem pe 7 rame cu 3 dupa diafragma..probabil matca s-a gandit ca e mai bine acolo. Asta e, se mai intampla oricum e o lectie invatata : fara rame extra in lada la iernat. Am avut un zbor de curatire duminica erau cam 20-25albine in fata fiecarui stup in zapada si inca unul marti ( cred ca mai slab un pic decat cel de duminica) . De acum incolo stimulare cu miere inca 2 saptamani si de la 1 martie proteica.
Fişiere ataşate
P2110003.JPG
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 13 Feb 2014, 10:21

Am iernat vreo 30 cu cat de 1/2 deasupra erau in zona dintre corpuri cu multe albine urcand in cat dupa miere . De asemenea am si 2 iernati pe 2 corpuri 1/1 sa vad cum se comporta ( acum sunt cei mai grei din stupina ceea ce e cumva normal)
Fişiere ataşate
P2110004.JPG
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 13 Feb 2014, 10:23

Miere intinsa cu dalta pe sita de la podisor. La cei carora le-am pus luni am verificat marti si era 80% luata mai erau mici pete pe ziar. Pe viitor trebuie sa imi fac niste mici folii ( 15x20cm) sa le pun peste miere pentru ca ziarul absoarbe un pic din miere si se naclaieste putin.
Fişiere ataşate
P2110005.JPG
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 13 Feb 2014, 10:26

Am iernat cu subarele bagate cam la jumatate din ei ( cei aflati in spate si mai pe directia predominanta a vantului) . Consumul de miere pare mic fata de cum erau asta toamna . Am ridicat pe foarte multi sa estimez "la tendon" :D cum s-a desfasurat pana acum iernarea si pare ca e bine, au consumat putin din miere. Populatia de albina e mare zic eu (cu mici exceptii) ramane sa vad din martie incolo ce e prin ei.
Fişiere ataşate
P2110007.JPG
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 13 Feb 2014, 10:35

Zbor de curatire mai sustinut dupa ce le-am pus mierea pe podisoare . In poza asta se vad cateva ziare puse la uscat pe capacele de stupi. Am avut 'umiditate' doar la cei cu capac cu fanta de aerisire foarte mare prin care a putut intra zapada la viscol. In rest iernare uscata in urmatoarea configuratie:
- podisor cu sita cum se vede in poze
- paturica de molton peste sita /ziare peste sita si apoi paturica ( acum cand le-am pus mierea am pus ziar direct peste miere/sita sa nu se faca miere pe paturica)
- ziare inca 2-3-4 bucati deasupra
- carton taiat la dimensiunea laterala a podisorului astfel incat sa preseze usor pe ziare/molton si sa stea toate sandwich
- folia impaturita intr-un coltz peste carton
Fata de iernarea cu folie sau folie + polistiren din anii trecuti nu exista comparatie. Am avut la stupii iernati cu cat de 1/2 folie+ polistiren ( toti erau fara subar) si exista condens mai mult sau mai putin. Am trecut aproape la toti pe podisor cu ziare/carton. La singurul stup iernat pe corp 1/1 si acoperit cu folie si apoi polistiren condensul era cel mai pronuntat . Probabil intr-un volum mai mare ( cand are si cat deasupra) e mai lejera treaba cu condensul. Oricum acum stiu cum e mai bine. Folia doar in sezon. ( martie - octombrie).
Fişiere ataşate
P2110009.JPG
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 13 Feb 2014, 10:46

Mishu05

Mesajde Mishu05 » 13 Feb 2014, 10:47

Mishu05

Mesajde cobi » 13 Feb 2014, 14:54

Mishu05 scrie:...
le-am dat un pic de miere cristalizata pe podisor( 200-250-300g) .

Nu curge mierea pe albine?

Mishu05 scrie:De acum incolo stimulare cu miere inca 2 saptamani si de la 1 martie proteica.

Nu-i tarziu 1 martie? Nu aduc polen acum?...sau e vorba de raportul cerere/oferta?

Ce mai, STUPINA o sa bubuie cu siguranta; iti doresc sa ai nectar si polen pe masura harnicutelor tale. :)

Numai bine.
cobi

Mesajde Mishu05 » 13 Feb 2014, 16:49

Nu a curs din cate am vazut ( verificat a doua zi) si oricum le-am dat putina au halit-o imediat. Deocamdata nu am polen insa daca se topeste zapada si tine caldura asa probabil spre sfarsitul lunii e posibil sa apara ceva usor din natura..sa vedem. Eu sunt pregatit cu ceva proteic sa le dau si mai devreme dar depinde cum va fi vremea..nu vreau sa fortez din experienta anilor trecuti in zona apare polen devreme si daca tot aduc ele de afara nu are rost sa insist prea mult eu.
Mishu05

Mesajde lucky5strike » 13 Feb 2014, 19:14

De ce nu faci o turta zahar pudra si miere? Mai eficienta si tine muult mai mult!

Mierea aia nu le cade grozav, le obligi sa se indoape.

Acum familia ar trebui in cvasirepaus.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2014, 09:35

lucky5strike scrie:De ce nu faci o turta zahar pudra si miere? Mai eficienta si tine muult mai mult!

Mierea aia nu le cade grozav, le obligi sa se indoape.

Acum familia ar trebui in cvasirepaus.

Cred ca ai zis niste vorbe de aur care ar trebui sa le audă/citească toata lumea...cvazirepaos...Mishulica...cu ce ai mai dat pe lazile care sunt mai negre? Doar ulei sau și bait...stiu ca tu mai voiai sa dai și bait de asta te intreb!
Salut!

Vad ca ai niste podisoare cu plasa , iarna care e sistemul, cu ce o acoperi?...in afara de ziare?
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2014, 09:53

Sa mai dai o mana de ulei pe ele anul asta..cere lemnul!
Am vazut mai sus una dată cu vopsea alba..crapacita, am mai vazut la un amic fenomenul...e din cauza vopselei.. Se scoace lemnul...alea date doar cu ulei se prezinta cel mai bine, dar mai da pe ele cand o fi cald, spatele si lateralele macar..am vazut ca la unii uleiul nu s-a înnegrit pe o porțiune... A fost rece, nu a intrat in lemn si a facut pelicula...aia se va coji cu timpul si va lasa lemnul expus...cele care au aspect negru mat sunt tratate bine, da' mai baga vară asta o mana! :)
BUNKA

Mesajde Lucian63 » 27 Iul 2014, 08:50

La multi ani, coane Mishu05!
Multi, multi ani cu sanatate, noroc, bucurii si impliniri!
Lucian63

Mesajde ovidiu_78 » 27 Iul 2014, 08:58

La multi ani !!!
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde catalin.profiri » 27 Iul 2014, 17:23

Misule eu stiu sigur ca nu voi putea sa iti multumesc indeajuns pentru multele ore state cu mine la telefon si sfatuindu-ma.
Sarut mana pentru toate vorbele si sfaturile date.
Multi ani.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde ves.lucian.zabrani » 27 Iul 2014, 18:34

La multi ani !!! Cu sanatate !!! MAXIMA , evident !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?