bio scrie:Almasel...Almasel.. tu esti oare.?
.. imi aduc aminte o discutie mai veche de acum vreo 2 ani, era in sezonul rece,... parca cu tine am avut-o,... era o tema CUM SE PASTREAZA RAMELE si afirmai ceva ca pastrezi 2000 de rame in nu-stiu ce dulap facut din ceva materiale care ti le-ar fi donat un amic de al tau...
As fi curios daca tot ai inceput sa faci poze si filme sa vad si eu imagini cu dulapul ala, in care pastrezi ramele..
..sau poate ca nu esti tu,.,..ca nu vad prea multe familii de albine la tine din care sa poti scoate toamna 2000 de rame pentru a le pastra in afara stupilor.
Te salut Bio,
Eu sunt ala cu dulapul, nu ma confunzi! Atat atunci, cat si acum iti refac descrierea "hardughiei" in care aveam ramele depozitate la vremea aceea: un ansamblu modular (un dulap format din 6 dulapuri mai mici) in care intra 1800-2000 rame (total). Dispunerea lor este orizontala, suprapune cate 3 unul peste altul.
Ca si dimensiune (citez din discutia de pe forum de acum 2 ani): " dulapul are capacitatea de aprox. 300 rame (29-32 rame/rand x 5 randuri orizontale x 2 randuri verticale)", asta inseamna ca un modul are aprox.:
-profunzime: aprox 30 rame= aprox. 1,5 m (la 5 cm grosimea ramei)
-lungime: 5 randuri rame puse cap la cap x 50 cm rama (47 de fapt)= 2,5 m
-inaltime: 2 randuri x 32 cm/rama= 64 cm, lazile erau ceva mai inalte peste 70 cm deoarece intrai si deasupra lor rame culcate
Asta inseamna ca un modul are:
1,5 metri profunzime, 2.5 m lungime, 70 cm inaltime. In una din asta depozitam in jur de 300 rame dispuse in picioare.
Avand mai multe dulapuri din astea (6 buc la un moment dat) le-am suprapus si a rezultat hardughia:
3 dulapuri suprapuse, in total inaltime aprox 2,4 m + picioarele (caramizi)+ materialul dintre ele
pe lungime mathematic inseamna 5 metri, faptic era mai mult luand in considerare spatial dintre ele, peretii (materialul) etc.
Daca mai sunt nelamuriri te rog sa imi spui.
Despre numarul stupilor... da, nu sunt prea multi pe locatia asta, adica aproape 90; mai are si tatal meu cativa si mai facem pastoraluri impreuna (eu ajut la transport, el sta cu stupii... se poate spune ca facem pastoral impreuna?!?), iar materialele (inclusive ramele) mai raman ba la unul, ba la altul... de obicei el le lasa pe la min deoarece el vine in zona mea cu stupii. De aici nevoia de spatiu mare de depozitare pentru rame, deoarece ramele de cat de obicei nu le mai duce pe toate inapoi, ci le lasa la mine.