de robert.s_robert » 23 Feb 2013, 00:03
Va salut dragi colegi forumisti!
in weekendul ce a trecut am mers la tara,am sapat o parte din pruni, si m-am gandit ca e timput sa mai bag in seama si albinele.
asadar m-am gandit sa le prepar niste turte,ca tot aveam 4 kg de zahar fin cumparat si o jumate de litru protofil.
documentatia pt turtele mele nu a fost una vasta si suficienta,deoarece nu aveam internet,timp,miere sau polen... acestea fiind spuse,am avut la inddemana urmatoarele ingrediente: 3 sau 4 kg de zahar fin, aprox 200g miere (provenita din niste borcane unde mama a incercat sa faca ceva medicament naturist alcatuit din fructe catina si miere,am ales catina si aramas doar niste miere cu ceva zeama de catina) le-am pus la fiert cu putina sare de lamaie... am pus si aprox70ml protofil... mi-a iesit o chestie gen zahar ars...cand s-a intarit era ca sticla de tare.am oprit doar vreo 3 turte caramelizate,erau ca niste placi.celelalte le-am pus iar la fiert cu vreo 300ml apa.am luat dp foc si am mai pus zahar si am mestecat mereu.la final mi-au iesit niste turte maleabile cam cum arata si cele facute de ceilalti apicultori ce au postat video uri pe youtube... am facut si greseli,dar asta e,nu or fi nici cele mai bune turte,dar asta e.
mentionez ca stupii mai au miere destula...
alte probleme ce le-am gasit la controlul stupilor:
-umiditate ridicata si mucigai in stupii cu inchidere perfecta la capac,asta probabil din lipsa aerisirilor in capace.(2 bucati)
-stupii ce au capace ce nu se inchid etans, sunt perfect uscati(2 bucati).
pun si poze,in scurt timp cu turtele mele...
0762616363