ignatov andrei scrie:Asa si cu "matcile de schimbare linistita"! Exista, da, dar foarte rar! Si raman la parerea mea: sunt simple "accidente" constatate de unii si pomenite in hrisoave! In 300% din cazuri, ficele nu au "mostenit" aceasta - total gresit spusa - insusire! Fenomenul, constatat, a primit o denumire, atat! Dar de aici si pana a ajunge la diferite "tehnici avansate" de obtinere a matcilor de schimbare linistita (mai bine zis de "schimbare obligatorie") e o cale imensa, tocmai pentru faptul ca se vorbeste - in acelasi caz - de lucruri total diferite!
Deci, or fi cum or fi, dar sunt putine!
Tot intr-un hrisov scria despre schimbarea linistita indusa de apicultor. Cand matca nu mai corespunde cerintelor/e batrana/etc. , putem induce aceasta stare. De ce ? Poate pentru faptul ca acea familie a fost una de exceptie si dorim sa continuam pe aceeasi linie. Cand albinele incep sa creasca botci(numar mic) , le putem lua si le bagam in alte cutii. Astfel avem o inmultire dintr-o familie cu schimbare linistita. Corect ?
Aici vorbim de stupini mici , nu de apicultura industriala. Totusi e posibil , deci nu e un simplu accident.
Nene Ignatov , nu ma intelege gresit...
Incerc sa inteleg ce scrie acolo si in acelasi timp sa citesc argumente contra, sa vad de ce s-au lovit altii, cum e mai bine pentru noi, ce incoveniente sunt s.a.m.d.
Faptul ca te-am gasit in drumul meu n-a fost altceva decat o intamplare. Faptul ca stii foarte bine cu ce se mananca inmultirea, ma indeamna si mai rau sa te provoc.

Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.