sammy scrie:"Sammy...ai vazut ma, ca asa cum am venit cu informatia cu zaharul brun macinat de trestie am venit repede si cu VSH-ul,..."
Adi, le-ai oferit conditii mai bune si e normal sa manifeste comportament igienic sporit. Daca e peste asteptari, cu atat mai bine, ne bucuram! Sunt semne ca se poate!
Trantorul: "anul asta pana acum nu am facut nici un varachet"
Nici eu, si nici nu vreau sa mai fac. Niste pudrari cu zahar acuma si oxalic mai incolo.In cel mult 2 ani sper sa pot renunta si la acid. In toamna asta voi testa eficienta pudrarii cu zahar. Dee Lusby zice ca, la mai putin de 50 de colonii, poti sa faci fata vroozei doar cu zahar aplicat lunar.
Chiar vorbeam ieri cu colegul nostru Mishu 05 si ma intreba, adica ne intrebam amandoi cum anume detecteaza albina ca intr-o celula anume se gaseste un parazit la imperecheat si multiplicat, si ne gandeam ca e ceva vibratie, sunet, sau ...cine stie cum il detecteaza, cert e ca pe celula mare mai rar sau deloc se intampla sa descapaceasca puiet in faza de pupa cu ochi roz sau violet, eu in 10 ani nu am vazut niciodata insa pe celula mica se poate vedea si in filmulete cat puiet scosesera deja si cat era descapacit..foarte mult!
Trantorelu` are mare noroc daca albinele lui fac asta si pe celula mare, cert e ca si Melifera si Cerana au ambele genetic treaba asta cu VSH, numai ca sunt caractere ascunse tocmai cred de interventia noastra asupra dimensiunii celulei si distantei intre faguri.
Adica eu pun o intrebare si daca e cazul fac si un film...de ce in aceeasi vatra unde am si albina pe fagure mare pe foita, acele albine nu manifesta VSH deci comportament de adaptare la varroa, si pe aceeasi vatra am stupi Roger Delon pe fagure natural cu celula mai mica si distantare la 32mm intre centrele fagurilor unde VSH a aparut imediat practic, la doua luni dupa infiintzarea coloniilor pe acest sistem, odata cu venirea lunii august cand coloniile nu mai cresc puiet de trantore si varroa se muta pe puietul de lucratoare...deci, de ce ??
Oricare ar fi raspunsul e clar ca natura are un raspuns la intrebarea noastra pe care noi inca nu-l stim insa putem vedea rezultatul cu ochii nostri.
Pudrarea ca pudrarea...smecheria e cred sa ai albina care pisca la asta apare foarte repede VSH, am un prieten la care am observat aceeasi treaba, albina care pisca, are o albina calma...am luat doua colonii de la cineva si am facut 4 roiuri pe cate 6-7 rame, toate au matci care ponteaza super, nici urma de VSH, puiet super compact ca in stupii mei conventionali insa sunt sigur ca daca schimbam macazul pe celula naturala la anul si schimbam si lada pe Roger Delon o sa obtinem si in aia VSH destul de repede.
Albina care pisca are toata lumea cred insa nu toate coloniile au caracterul asta, asta am observat-o eu...unii sunt mai slabi in ce priveste imunitatea si instinctul de igiena, altii insa sunt foarte tari, noi pur si simplu facem selectie aiurea, adica mentinem colonii in stupinele noastre care in mod normal in natura nu ar rezista, si de aici sirul de bube, se transmit caractere slabe care polueaza fondul genetic al arealului...pur si simplu mama natura nu mai poate sa selecteze pt ca ne bagam noi nasul...consecinta e ca avem paraziti din ce in ce mai tari, mai adaptati chiar si la otravurile noastre si albine din ce in ce mai putin adaptate la paraziti si aici ma refer in principal la Varroa.
Inca un lucru, lumea la noi am inteles ca e relaxata in ce priveste Acarapis Woody, insa eu nu as fi...se zice ca nu a ajuns in Europa, eu insa cred ca suntem full de el numai ca nu stim, ca institutele noastre de cercetare sunt la furat dupa cum se vede, daca erau pe treaba pana acum faceau un experiment ca al meu de zeci de ani si s-ar fi stiut rezultatele insa parerea mea e ca ori nu se vrea, ori se tine sub tacere, ori pur si simplu putoarea e la cote maxime.
Nu am cum sa verific, ca n-am scule...dar eu cred ca avem Acarapis Woody din belsug in Romania.
Celula naturala rezolva si problema cu Acarapis si multe altele...