Familie filmata acum cateva zile.
Cam asa ar trebui sa arate penultima rama. In centrul cibului sunt urcate cam 10 cm pe ramele de sus.

Ramele din corpul 2

andrei_calinescu scrie:Salut Jon,
Spune-mi te rog, ai fost multumit de Apiluk P? MA intereseaza parerile tale.
Multumesc
dogvet scrie:Sal Johny!Cum a mers experimentul tau cu grupatul stupilor pe palet cite 4 si inveliti,am vrut demult sa te intreb?
BUNKA scrie:Salutare Jony, am si eu aceeasi curiozitate...

jonny_it scrie:dogvet scrie:Sal Johny!Cum a mers experimentul tau cu grupatul stupilor pe palet cite 4 si inveliti,am vrut demult sa te intreb?
BUNKA scrie:Salutare Jony, am si eu aceeasi curiozitate...
A mers dar nu este ok pentru zona in care ma aflu.
Pe timp de iarna familiile care sunt cu fata in partea opusa soarelui o sa consume ceva mai multa miere si mare atentie la umiditate. Primavara tot alea se dezvolta ceva mai greu, poate si pt ca nu ierneaza la fel de bine. Vara este ok.
Deci ar merge daca am avea un bobcat si facem pastoral, iar toamna ne permitem sa mutam cate o familie de pe fiecare palet pe alt palet(cate 3).
Eu raman la stupi asezati cu fata aproape perpendicular pe rasarit. Si vopsiti albastri sau verzi. Fara gluma, aici in zona daca fac o medie pe stupina astia vopsiti in culori mai inchise ies intotdeauna mai sus. Albinelor le place caldura, ce am descoperit!!
BUNKA scrie:Arata-le pozele astea alora care zic ca la ME pregatirea de iernare presupune sa nu pui mana pe rame...
Eu cred ca tu faci exact ceea ce trebuie cu ei si ma uit cu mare drag la pozele si explicatiile tale..simt ca am de la cine invata.cel putin in ce priveste ME
BUNKA scrie:Putem trage deci cateva concluzii...izolarea termica a lazilor poate fi si de bun augur insa poate fi si nociva functie de situatie..
Si la mine lazile alea negre mergeau bine primavara cand se incalzeau la soarele timid si albina se desfacea si repozitiona pe miere...acum voi avea albina salbatica in ele..celula naturala, etc.
Izolatia asta mi-a dat multe batai de cap, daca e colonia mare tine de cald si poate incepe ponta devreme si asta duce la consum, daca e mai mica colonia poate ierna ok, dar face condens pe undeva pe jos pe unde e mai rece...pozitionarea fata de soare iar e importanta...acum ma gandeam la un fel de izolatie cu perna de aer, punga neagra (saci menaj) ...nu stiu cum s-ar comporta, ma mananca sa fac test, dar parca nu mai pot cu atatea teste!
BUNKA scrie:Am facut odata o incercare si am pus sac peste lada si incins la baza stupului,rezultatul a fost ca intr-adevar era mai cald in interior si erau active insa am mutat punctul de roua intr folie si lada si asta a facut ca sa-mi apara mucegai pe exteriorul lazii...
Cred ca o perna de aer e mai buna, cel putin pt iernare, tot din sac dar lipit sa prind in el o anumita cantitate de aer si cu el sa infasor lada...am vazut asa ceva la americani.

jonny_it scrie:BUNKA scrie:Am facut odata o incercare si am pus sac peste lada si incins la baza stupului,rezultatul a fost ca intr-adevar era mai cald in interior si erau active insa am mutat punctul de roua intr folie si lada si asta a facut ca sa-mi apara mucegai pe exteriorul lazii...
Cred ca o perna de aer e mai buna, cel putin pt iernare, tot din sac dar lipit sa prind in el o anumita cantitate de aer si cu el sa infasor lada...am vazut asa ceva la americani.
Nu falfaie cand bate vantul?
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori