Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Flavian si albinele de la Brasov

Mesajde flavian » 12 Iun 2012, 22:36

Incepusem anul trecut povestea pe vechiul forum. Pana acum n-am apucat sa o actualizez, desi sunt inscris de mai bine de un an si pe noul forum. Sa recapitulam pe scurt anul 2011. M-a prins destul de tare in primavara trecuta stupul model warre, asadar am debutat cu 4 familii pe warre si inca 2 stupi clasici primiti cadou cu 10 rame plus corp 3/4 din polistiren:
Fişiere ataşate
07.jpg
Ultima oară modificat de flavian pe 12 Iun 2012, 22:44, modificat 1 dată în total.
flavian

Re: Flavian si albinele de la Brasov

Mesajde flavian » 12 Iun 2012, 22:44

Primul an, ca incepator, cu peripetiile de rigoare, in special la stupii warre. Incercand sa pastrez recomandarile originale, cu acoperis fara tabla si panza imbibata cu faina in loc de folie, am tot avut belele cu umezeala si mucegaiul. In toamna am hotarat asadar sa unific doua familii pe warre, desi initial treaba incepuse binisor:
Fişiere ataşate
14.jpg
flavian

Mesajde flavian » 12 Iun 2012, 22:52

Uite asa am intrat in prima mea iarna cu trei familii pe warre in stupi cam subtirei, cu albinele nu prea grozave si provizii cam putintele. Iarna grea, omatul mare, in special la Brasov. Am iesit din iarna cu chiu cu vai si a fost destul de trista treaba. Din cinci familii s-au dus doua. Pierdere de 40% cum s-ar spune. Au scapat cele doua familii din stupii cu polistiren, iar din cele trei warre doua n-au rezistat saracele.

A fost o iarna grea din pacate, dar am invatat cateva lectii pretioase. Acum folosesc scandura de 4 cm grosime, fata de 2 cm cat foloseam anul trecut. Acoperisul va fi din tabla, mai bine un pic de zgomot cand ploua decat umezeala si mucegai in stup. Din acelasi motiv o sa renunt si la panza inmuiata in faina, va fi inlocuita cu scandurele sau folie. Iar la toamna le voi ajuta cu material izolant sau niste polistiren sub capac ca sa le fie cat mai cald peste iarna. Stiu ca nu-s sanatosi stupii din polistiren, dar am observat ca albinele din ei, cu 5 cm izolatie, au dus-o boiereste in timp ce suratele lor tremurau de frig in scandura de 2cm grosime:
Fişiere ataşate
02.jpg
Ultima oară modificat de flavian pe 12 Iun 2012, 23:16, modificat 1 dată în total.
flavian

Mesajde flavian » 12 Iun 2012, 23:00

Am ramas asadar cu cei doi polistirosi, la care s-au adaugat inca 3 stupi sistem "multietajat" cu doua corpuri pe rame 3/4. Deci vreo cinci clasici si unul warre. Greseala pe care am facut-o insa anul asta a fost ca am incercat sa le inmultesc prea devreme. Aveam doua familii ramase de anul trecut si una cumparata de la un vecin anul asta. M-am apucat sa despart 3 familii in 5 stupi la jumatatea lui aprilie, cand era inca prea frig si ele abia se chinuiau sa-si creasca puietul de primavara. N-au avut un start prea grozav din cauza asta. Anul trecut le-am luat prea tarziu in iunie, anul asta le-am zapacit prea devreme in aprilie. Uite asa am invatat ca pentru inmultitul familiilor termenul ideal este jumatatea lui mai, cel putin in zona Brasovului, unde la inceputul lui mai abia infloresc pomii fructiferi si ceva papadie.
Fişiere ataşate
17.jpg
flavian

Mesajde flavian » 12 Iun 2012, 23:04

Reciteam istoricul de anul trecut si m-am gandit ca n-ar strica sa-l actualizez nici pe cel de anul asta, ca o sa-mi prinda bine la anul cand voi reciti topicul. Asadar...

- iarna lunga, la sfarsitul lui martie abia se topeau zapezile, din 3 warre si 2 Dadant au mai ramas 1 warre si 2 Dadant.
- la inceputul lui aprilie am despartit cei 2 Dadant ramasi in 2 multietajati si 2 Dadant ca sa-si faca matci, dar a fost cam devreme
- la sfarsitul lui aprilie am cumparat o familie pe 10 rame de la vecinul
- am redistribuit ramele cumparate in cei 2 Dadant si am mutat ce mai ramasese din cele de anul trecut in 3 multietajati
- la inceputul lui mai am spart si mica familie Warre ramasa in doua corpuri cu scandura groasa
- la jumatatea lui mai erau 2 warre, 3 multietajati si 2 dadant iar fiecare familie ocupa un singur cat
- la sfarsitul lui mai trebuia sa fac recensamantul, sa vad daca mai lipseste vreo matca si cum merge culesul
- dupa un mai trist, cu ploi aproape continuu, situatia nu era prea grozava
flavian

Mesajde flavian » 12 Iun 2012, 23:05

A venit incet si iunie. Situatia se prezinta dupa cum urmeaza, incepand de la stanga la dreapta. Primii doi si cei mai mici sunt tip warre in care am bagat familia warre ramasa de anul trecut. Divizarea am facut-o acum vreo doua saptamani, moment in care le-am ajutat si cu niste miere ca sa treaca de vremea nefavorabila. Oricum, de mers nu le-a mers prea bine. Sunt putine albine, una dintre familii nu are nici acum matca, desi am zarit totusi o botca anemica. Cealalta avea matca, dar mi-e ca tocmai am reusit sa o las fara ea. Am incercat sa le ajut pe fiecare cu cate o rama de albina scuturata din stupii cei mari si cred ca mai rau am facut. A inceput furtisagul si inghesuirea matcii. Om vedea peste cateva zile ce va iesi si ce se va alege de ei... :(

In continuare, cei trei stupi de lemn in sistem multietajat cu doua corpuri pe rama 3/4 stau binisor. Au construit faguri si au cules cat le-a permis vremea, adica mai nimic. Au reusit sa-si faca matci toti trei si era ceva puiet, ce-i drept cam multi trantori, dar una peste alta se descurca. Sunt cele doua familii ramase de anul trecut, care au supravietuit mai bine peste iarna in stupii de polistiren. Din doua familii au devenit trei, se pare ca in cazul lor divizarea si mutarea in casa noua a reusit binisor.

La final, cei doi stupi din polistiren, model dadant cu un corp 1/1 si un magazin de 3/4. In ei am bagat albinele noi, o familie puternica pe 10 rame 1/1 cumparate de la vecinul. Din pacate, dupa divizare unul din stupi n-a reusit sa-si faca matca. L-am mai ajutat cu o rama de puiet de la vecinul in speranta ca vor reusi sa traga o botca si sa rezolve problema. Miere la fel de putina, cel fara matca statea un pic mai bine pentru ca n-a avut puiet care sa-i consume mica agoniseala.

Cam asta este, una peste alta un inceput de sezon prost. Dupa iarna grea, un mai al naibii de ploios, completat cu niste greseli de apicultor incepator. Am constatat si ceva umezeala pe foliile de nailon pe care inca nu le-am inlocuit cu scandurele, dar la cat a plouat in ultima vreme totusi situatia se prezinta decent. Sa speram ca iunie va veni cu vreme mai buna si voi reusi sa le pun totusi pe picioare pana in august ca sa intre cu bine in iarna.
Fişiere ataşate
18.jpg
flavian

Mesajde flavian » 12 Iun 2012, 23:13

La jumatatea lui iunie, prea multe noutati in plus nu sunt. Familia din warre ramasa fara matca si cea din polistiren care nu a reusit sa traga botca au primit cate o matca neimperecheata fiecare. Le-au acceptat, le-au eliberat din cusca dupa cele trei zile de acomodare, sa speram ca in curand vor incepe sa apara si larvele. Ma mai bate gandul acum sa fac cumva sa mai incropesc o a treia familie pe warre: viewtopic.php?f=7&t=2357

Asa cum spunea Alexu, cred ca cel mai sanatos ar fi sa mai iau un roi cu totul. Sa pun matca si albinele in al treilea warre, iar cu ramele ramase sa ajut stupii clasici sa se mai dezvolte un pic. Sa vedem cum decurg ostilitatile, timpul si bugetul, ca saptamana viitoare ne pregatim si de concediu. Acestea fiind zise, inchei recapitularea si ne mai auzim cu noutati... :)
Fişiere ataşate
19.jpg
flavian

Mesajde Alexu » 15 Iun 2012, 09:49

Flavian , ai facut numai prostii . Sa-ti iei un manual sa lucrezi cu el ( nu stiu de unde ai avut ideile astea , dar au fost proaste) . Nu mai sparge familiile in halul asta doar de dragul de a avea mai multe la numar pentru ca vezi ce le-ai facut , si nu cred ca vrei sa ai surprize in primavara urmatoare .
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde flavian » 18 Iun 2012, 15:56

Mersi Alexu, ai perfecta dreptate. Am inteles si eu acum chestia asta, a fost inca o lectie de incepator bezmetic invatata in primavara asta. Pana la urma am urmat sfatul tau si am cumparat un roi bun pe patru rame 1/1. Am scuturat albina in warre si am obtinut astfel o familie completa:
Fişiere ataşate
21.jpg
Ultima oară modificat de flavian pe 18 Iun 2012, 16:05, modificat de 2 ori în total.
flavian

Mesajde flavian » 18 Iun 2012, 15:58

Am facut figura pe 14 iunie si in trei zile au deja faguri construiti in noua casa, au ras toata mierea din uluc si azi le-am mai completat o tura de incurajare. Ramele ramase fara albina le-am folosit pentru a ajuta stupii clasici:
Fişiere ataşate
22.jpg
Ultima oară modificat de flavian pe 18 Iun 2012, 16:08, modificat 1 dată în total.
flavian

Mesajde flavian » 18 Iun 2012, 16:04

De citit pana acum am citit cartea abatelui Warre si Stuparitul lui Hristea Constantin, plus ce am mai frunzarit pe forum. Am destule materiale descarcate, cu timpul pentru parcurgerea lor stau mai prost. Dar ca sa vezi ca am priceput ce spuneai apropo de spartul familiilor fara rost, am reunit si familia warre sparta acum doua luni. In locul ei am mai luat un al doilea roi care tocmai a fost si el instalat in casa noua.

Am acum trei familii pe warre fiecare cu populatie suficienta, iar stupii clasici au primit si ei intariri in loc sa-i mai chinui cu mutari sau scuturari. Primul din stanga este roiul luat pe 14 iunie, urmatorul este cel cumparat azi si langa el se afla vechea familie warre reunita. Maine plecam in concediu, sunt curios pana pe 1 iulie cum se vor dezvolta:
Fişiere ataşate
20.jpg
flavian

Mesajde FLORINELU » 18 Iun 2012, 20:29

Flaviane,am citit mica ta istorie de aici si cu parere de rau iti spun ca ai facut niste greseli care nu-i sant permise nici unui incepator.pentru toate astea multumestei celui ce te-a sfatuit,caci in mod sigur te-a sfatuit cineva sa faci acele impartiri"indisciplinate".din pacate mai cunosc doua cazuri identice,care au impartit un stup in 4,si s-au laudat ca au 4 stupi.cand m-am uitat la unul la 3 saptamani dupa impartire era mai dezastru decat spui ca e la tine,si in felul acesta la primavara viitoare vor trebui sa-si cumpere stupi.
incearca sa citesti mai mult despre apicultura,invata si de la altii, dar cu mare grija,iar greselile de acuma o sa-ti prinda bine in viitor.greseli am facut toti,mai mari sau mai mici,si nu numai in apicultura,dar vorba aia:muscand iti cresc dintii.
imi place la tine ca iti recunosti greslile si incerci sa te corectezi.da-i nainte.
am si 2 recomandari:
incearca sa folosesti un singur tip de lazi,dadant sau ware,ca numai te incurci.
renunta definitiv la folie.condensul si umezeala fac mult rau la albine.
ar mai fi si altele,dar............
FLORINELU

Mesajde flavian » 19 Iun 2012, 03:08

Nu m-a sfatuit nimeni, am facut beleaua de capul meu. Am crezut ca pot obtine ceva din mai nimic intr-un timp mult prea scurt. Ba chiar tata care ma mai ajuta pe partea logistica, a incercat sa ma lamureasca sa nu le mai zapacesc atat. Dar eu capos si repezit, ca multi tineri incepatori, ce sa-i faci, nu l-am luat in seama. Asta a fost, acuma am bagat la cap.

Inteleg ce zici apropo de modele diferite de stupi. Plecasem initial pe warre, dar am constatat ca nu merge daca nu am si cativa clasici, pentru ca toti care vand albine le vand pe rame stas 3/4 sau 1/2. Majoritatea se uita chiar ciudat cand aud de warre si clatina din cap cand le spun de albina scuturata in "stupisori din aia mici"... :)

Eu sincer din cei clasici prefer multietajatul cu rame de 3/4, asa cum sunt cei trei stupi din mijloc construiti de noi din scandura de lemn. Ultimii doi stupi, cei din polistiren, sunt primiti cadou. Nu ma prea impac eu cu polistirenul si corpurile de 1/1 insa calul de dar... ce sa mai zic, era pacat sa nu-i folosesc. Uite asa m-am ales cu 8 stupi de 3 feluri... :)

La o parte am inlocuit deja folia de nailon cu scandurele. In perioada ploioasa din mai am observat intradevar ceva umezeala. Banuiam ca peste iarna apare si condens, dupa cum zici. Momentan insa, de cand a dat soarele si pe strada noastra, folia este perfect uscata si cred ca peste vara merge sa o mai tin. Imi place la folie ca e transparenta si pot oserva usor ce se intampla fara sa mai deranjez albinele.

Pana la toamna incerc totusi sa trec la toti stupii de lemn pe scandurele deasupra ramelor. Ma gandeam totusi daca ar merge sa pun in capac niste polistiren de 2 cm pentru o mai buna izolatie. Asta o sa vina deasupra scandurelelor. Crezi ca o sa-mi faca proleme de condens si el ? Eventual sa mai pun un carton intre scandurele si polistiren ca sa mai absoarba din umezeala ?
flavian

Mesajde FLORINELU » 19 Iun 2012, 08:14

eu folosesc doar scandurele,iar peste ele o izolatie din textile(in fiecare casa se gasesc dulapuri pline cu haine ce nu se mai folosesc),si vara si iarna,vara protejeaza de caldura si iarna de frig.textilele absorb bine umezeala si permit circulatia aerului.e bine pe cat posibil sa nu fie sintetice.cu polisterinul eu unul nu sant deacord din aceleasi motive,circulatia aerului.
eu am gasit la sat in ardeal in pod saci multi tesuti de canepa pe vremuri si care erau destinati aruncarii,sant ideali ca izolatie intre podisor(scandurele) si capac.
mult succes. :geek:
FLORINELU

Mesajde lucky5strike » 20 Iun 2012, 00:54

Te-ai pripit un pic, luna iunie de obicei e buna pentru marire efectiv.
Faptul ca i-ai inmultit te va ajuta sub aspect practic sa progresezi in cunostinte. Mai bine decat poate descrie orice carte.
Boala incepatorului sunt vizitele lungi... si daca ai o singura familie, chiar ii zapaceste saracele albine!
8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde flavian » 22 Iun 2012, 08:18

mda, vizitele lungi si dese cheia micilor succese... :D

Intre timp am plecat in concediu, este bine, soare si frumos, dar sunt tare curios ce fac alea mici acasa. Mai am o saptamana in care stau si ele linistite, iar eu nelinistit... :)
flavian

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?