Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

BZZZZ BZZZZZ......

Mesajde Gemelu » 27 Iun 2014, 00:55

Salut si bun gasit tuturor!
Numele meu este Nicu si locuiesc in Mioveni Arges.
Inca din copilarie am iubit albinele, aceste harnicute bine organizate.
Tatal meu avea pe atunci intre 2 si 6 stupi de care se ocupa cum se pricepea si el din auzite si din citirea ocazionala a articolelor din revista Asociatiei Crescatorilor de Albine si a unei carti de apicultura. Inmultea stupii, iar apoi, peste iarna mai pierdea din ei. Prea multa miere nu scotea sa mancam, si nu mi s-a aplecat. Dupa lupte crancene cu mama care nu vedea cu ochi buni sa prapadeasca zaharul (din ce in ce mai rationalizat in acele vremuri triste) pentru hrana albinelor a renuntat. Dintre toti fratii, eu cascam gura pe langa el cand lucra la albine (asta in timpul ramas intre un serviciu de navetist care-l facea sa lipseasca vreo 12 ore zilnic si tinutul unei gospodarii). De obicei ma fataiam pe langa el si albine fara masca, neavand frica de albine.
Anii au trecut, si intre timp el a capatat cativa stupi. Insa mai inainte de asta eu am capatat o alergie fara sa determin alergenul. Asa ca am prins si frica de intepatura albinelor, sau mai bine zis de reactia pe care as avea-o. M-am tinut cat mai departe de albine. Desi am fost nevoit si am intrat in contact cu albinele trecand cu mai multe ocazii printre stupi in plina activitate, am scapat fara sa testez alergia la venin.
Acum cateva saptamani a roit un stup si roiul a poposit intr-un pom la vreo 3 metri inaltime. Am fost chemat sa-l ajut sa-l prinda. Cu toata teama, si fara pregatire teoretica m-am imbalsamat bine cu otet, mi-am pus si eu o masca (pentru tantarii din delta) si ne-am catarat in pom cu un sac mare. Am reusit sa-l prindem si mi-am facut si eu botezul cu o intepatura. Am fost viteaz insa si nu am dat drumul sacului desi mi-era inima cat un purice de frica alergiei. Am fost foarte fericit ca nici macar nu mi s-a umflat mana, si am avut doar o mica mancarime.
Asadar aveam liber la apicultura.
Dupa ce am terminat si am revenit acasa la mine am batut internetul in lung si-n lat sa vad cum ar fi trebuit procedat la prinderea roiului. Asa am descoperit O MARE MULTIME de OAMENI care iubesc aceste fiinte Unii reusesc sa le puna la treaba chiar mai bine dacat o fac ele singure si scot si ceva profit din asta. Cu multa munca si stiinta.

Cum spuneam, am liber la apicultura. Dealtfel, deja ma pot numi proprietar de stupi. Asta iarna, un prieten apicultor beneficiar al programului de sprijin european nu stiu care masura, a cumparat niste lazi de stup. O comanda ceva in jur de vreo 20 de cutii, kituri complete, nemontate. L-am rugat sa-mi ia si mie cateva, pentru ca mi s-a parut un pret bun. Ma gandeam sa-i dau lui taica-miu sa-si inlocuiasca din lazile lui. Dar prietenul a venit cu o propunere si mai buna, sa-mi dea cutiile cu suflet. Asa ca le-a populat si le-a luat cu ale lui la pastoral. si le voi primi in curand cu totul.

Pana atunci m-am apucat de citit si de rasfoit forumuri si youtube ca sa se lipeasca si de mine ceva cunostinte macar teoretice.

Si m-am decis sa lucrez in stationar in cel putin 2 locatii. Eventual, pe cei primiti de la prietenul apicultor sa-i mai ducem impreuna in pastoral. Iar in rest sa am vatra undeva la tara la socri in sudul judetului Arges unde au cel putin rapita, salcam si floarea soarelui in apropiere. Sa lucrez pe multietajat, cam cum ne-a incantat Dan Margarit cu apicultura la distanta. Asta pentru ca nu voi putea sta prea mult cu nasul in ei.

Dar sa am si unii mai aproape de mine cu care sa lucrez. Pentru asta cred ca ar fi optim pentru un incepator sa iau cativa stupi bio cu familii cu tot de la profesorul Ioan Ursu. Am vazut un videoclip in care tot un argesean, Crino de la Campulung Muscel a cumparat de la el.
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!
Gemelu
 
Mesaje: 35
Membru din: 12 Iun 2014, 00:42
Localitate: Mioveni Arges

Re: BZZZZ BZZZZZ......

Mesajde ves.lucian.zabrani » 27 Iun 2014, 01:06

Bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
Avatar utilizator
ves.lucian.zabrani
 
Mesaje: 5869
Membru din: 24 Feb 2011, 11:57
Localitate: Zabrani

Re: BZZZZ BZZZZZ......

Mesajde MyBees » 27 Iun 2014, 01:12

Bine ai venit!

Tocmai cand ma pregateam sa te felicit pentru aceasta exprimare
Gemelu scrie:Dar prietenul a venit cu o propunere si mai buna, sa-mi dea cutiile cu suflet.


M-ai pierdut pe drum cu asta
Gemelu scrie:Pentru asta cred ca ar fi optim pentru un incepator sa iau cativa stupi bio cu familii cu tot de la profesorul Ioan Ursu

Uita de stupii Ursului pana te mai documentezi despre el.

Spor!
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
Avatar utilizator
MyBees
 
Mesaje: 1285
Membru din: 23 Feb 2011, 13:01
Localitate: Bucuresti, stupina in Dambovita

Re: BZZZZ BZZZZZ......

Mesajde TeoTraian » 27 Iun 2014, 07:25

MyBees scrie:Bine ai venit!

Tocmai cand ma pregateam sa te felicit pentru aceasta exprimare
Gemelu scrie:Dar prietenul a venit cu o propunere si mai buna, sa-mi dea cutiile cu suflet.


M-ai pierdut pe drum cu asta
Gemelu scrie:Pentru asta cred ca ar fi optim pentru un incepator sa iau cativa stupi bio cu familii cu tot de la profesorul Ioan Ursu

Uita de stupii Ursului pana te mai documentezi despre el.

Spor!

Bine ai venit lasa biostupu arunci bani degeaba [asa am facut eu ]
TeoTraian
 
Mesaje: 30
Membru din: 20 Apr 2014, 13:08
Localitate: Zabrani, ARAD

Re: BZZZZ BZZZZZ......

Mesajde proapis13 » 27 Iun 2014, 08:28

Bun venit pe forum si la mai mare !!!
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: BZZZZ BZZZZZ......

Mesajde Gemelu » 28 Iun 2014, 20:51

Nu vreau sa fiu Gica Contra si sa va contrazic, dar cred ca pot risca un palet cu doua cutii 3 in 1, de cate 6 rame full cu puiet, asa cum spune ca are un proiect de dezvoltare. Dupa cum nu vreau sa contrazic nici pe cei care aplica aceleasi metode cu el. Dan Margarit foloseste aceiasi metoda de a balota compact un palet cu mai multe familii care gestioneaza impreuna caldura pentru iernat. Nu cred ca DM sau Canadienii fac ceva rau.
Folosirea in comun a unuia sau mai multe caturi de catre 2 familii pe 6 rame am gasit-o si la DM cu nucleele pe 6 rame deasupra carora punea caturi in comun.
Am gasit ceva asemanari si cu stupii construiti de Dan Puisoru. Cred ca biostupul este foarte versatil si se poate transforma usor intr-un orizontal. Ori si eu vreau sa-i folosesc in stationar. Nici nu ma gandesc la mari productii de miere, poate doar dezvoltare daca voi fi in stare.
Deci nu vad nimic negativ pana aici, la "experienta" pe care o am. Singura problema cu care nu sunt intru-totul de acord (in sensul ca se exagereaza) este ca ar fi o metoda infaibila contra varozei. Dar si la tatal meu supravietuiesc stupii fara prea mari tratamente de varoza.
Dar cum spuneam, cel putin de scoala cred ca voi incerca un palet cu 6 roiuri.
Si daca ma ajuta Cel De Sus si sfaturile voastre, poate la anul celor 4 cutii cu suflet de la prieten li se vor adauga altele de acelasi sistem clasic multietajat.
Sau poate daca rezultatul achizitiei initiale va fi multumitor, voi mai lua cativa stupi bio pentru stationar la campie.
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!
Gemelu
 
Mesaje: 35
Membru din: 12 Iun 2014, 00:42
Localitate: Mioveni Arges

Re: BZZZZ BZZZZZ......

Mesajde Gemelu » 17 Feb 2019, 20:01

Pentru a da startul m-am gandit ca ar fi perfecta simularea unui cules de polen si nectar. Am pregatit o sticla PET de apa AQUA CARPATICA, careia i-am dat cateva gauri in dop. Am legat-o cu o sforicica asa incat sa stea cu gura in jos, si am pregatit un sirop de zahar 1/1 cu 3ml de acid lactic, 1ml vitamina C (acid ascorbic), protofil si vitamine. Am pregatit si un capac de stup cu o tava cu inlocuitori de polen (apipolen substitut de la Dulcofruct si UltraBee) https://youtu.be/j5fn1r6zBKg
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!
Gemelu
 
Mesaje: 35
Membru din: 12 Iun 2014, 00:42
Localitate: Mioveni Arges

Re: BZZZZ BZZZZZ......

Mesajde Gemelu » 27 Oct 2019, 15:35

Bine v-am regăsit!
Nu am mai postat de multă vreme pe forumuri,deși mi-am propus să postez, după modelul lui Dan Sebastian care a făcut pe pagina personala de forum, adevarat jurnal apicol.
Mai întâi, un rezumat actualizare a stării mele:
Am reușit până toamna trecută să ajung la un efectiv de 80 familii. Am ieșit în primăvară destul de bine. Am stimulat bine și am dezvoltat familiile satisfăcător pentru a merge la culesul de rapiță. Din nefericire, anul care a trecut a fost un an cu mai puțină rapiță cultivată ca anii anteriori, dar cu mai multă ca anul viitor.
Echipa cu care intenționam să merg în Teleorman la rapiță, a preferat să stea acasă, "să nu mai murdarească " ramele cu rapiță, păstrându-le curate pentru IPOTETICUL salcâm. Așa că am mers cu o parte din stupi la plimbare prin zonă, în sudul județului Argeș în grădina socrilor, în mijlocul satului. Cules nu a fost să extrag, dar cel puțin nu au răbdat de foame ca cei de acasa.
Am stat și la începutul salcâmului, prin sat, și chiar în grădina noatră fiind ceva salcâm. La cei ramași acasă am băgat ceva sirop subțire, culegând totodată și ceva polen.
Am revenit mai aproape de casă, în perioada (dar fără cules) salcãmului II și a teiului. Am mutat apoi la floarea soarelui tot prin Argeș, prin Rociu. Tot în sat, dar la margine, într-o curte. Fără lanuri imense ale marilor fermieri în vecinătate. Sole de câteva hectare la mici fermieri. Doar că am avut înflorire pe etape, chiar daca mai erau câteva pavilioane puse chiar în lan. Cum ar zice unii, chiar pe direcția mea de zbor. Dar eu nu văd in asta un motiv de a ne plânge.
Cu stupii vărsați, incărcați/ descărcați la mână și fără echipă în care să colaborezi și să te ajuți, e groaznic de greu!
Oricum, am reușit să extrag, doar din caturi o medie de vreo 15 kg pe familia plimbată.
Sunt mulțumit de ce am realizat, dar mi-am mai pierdut din elan.
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!
Gemelu
 
Mesaje: 35
Membru din: 12 Iun 2014, 00:42
Localitate: Mioveni Arges


Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori