Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde kovacslg » 29 Sep 2018, 11:13

Dupa cum scrieti asigurarea plus impozit plus rovigneta pe 6 luni egal cca 1700 ron.
Plus motorina, minim 3000 ron.
Calculati cu 2.5 ron pe km distantele si vedeti cu cat iesiti mai ieftin sau mai scump daca calculam si costul masinii.
kovacslg

Mesajde cristi_vidican » 29 Sep 2018, 11:16

kovacslg scrie:Ca v ar taxa de a ti vorbi singur, e ceva subiectiv.

La câtă miere a făcut Mausică anul acesta, dacă ar fi taxat transport, sigur ar fi vorbit singur. :lol:

Mausică, scoate iulișca și fă ceva profit!

Referitor la mijloc de transport propriu vs închiriat, am mers întotdeauna pe principiul să-mi fac viața mai ușoară, chiar dacă mă costă mai mult.
Dacă pentru unii asta înseamnă auto propriu, iar pentru alții închiriat, fiecare face cum consideră.
Dar nu merită să te rupi pentru nimic.
Iar apicultura te rupe dacă nu ești atent.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kovacslg » 29 Sep 2018, 13:14

Am ajuns la peste trei tone / an, numai salcam si poliflora adevarata fara a avea decat o remorca de 750kg.
Numai anul acesta am cumparat o platforma mai mare.
Bineinteles urmeaza si ceva masina insa sunt multe alternative la ea si azi.
Doua vetre noi pt poliflora - flora spontana, dezumificator, un filtru vertical de capacitate sau inveastitii in reclama, brand pt a creste vanzarea directa.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 29 Sep 2018, 13:25

Sigur toate astea nu se vad in padurea de salcam, insa conteaza enorm.
Acum eu vin din alt domeniu si gandesc cateodata f pragmatic, din experientele de activitati dezvoltate cu succes.
In primele faze de dezvoltare se pune accent pe activitatea de baza, centrala, la xare te pricepi cel mai bine, restul le lasam la altii.
Integrarea este oportuna cand activitatea de baza este consolidata, cu un rulaj stabil si a atins limitele intr o regiune.
Atunci dezvoltarea se alfa in integrarea catorva activitati externalizate pana acum.
1 reproductie
2 rame si stupi
3 transport
4 conditionare miere distributie
5 preparate derivate din miere si produsele stupului
6 activitati conexe, comert etc

Scuze. Am divagat de la subiect.
Respecte
kovacslg

Mesajde cristi_vidican » 29 Sep 2018, 15:09

kovacslg scrie:un filtru vertical de capacitate

Se poate vedea? :D
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kovacslg » 29 Sep 2018, 17:33

Apis blaj... Plus alte surse de informare legat de stors.
In orice caz anul acesta am incercat un descapacitor cu cutite incalzite, dar daca ramai la sita plus galeata se impotmoleste treaba rau.
Ce am vazut eu sunt trei:
1 spinner cel mai scump
2 fliltre verticale sub presiune pret mediu
3 filtre orizontale pe 4 compartimente cu site duble

Mai concret nu stiu, insa descapacitorul fara asa ceva e egal cu zero, asta daca nu lasi mierea nefiltrata
Respecte
kovacslg

Mesajde kovacslg » 29 Sep 2018, 17:38

Pana la urma la cem au ca productie si echipamente cred ca voi ramane la ultima si cea mai ieftina, care incape sub cuva descapacitorului, mierea din acea cuva si cea scursa din centrifuga intrand in acest filtru.
Sigur dupa aceea vine pompa (inca nefolosita) si butoi sau maturator.
kovacslg

Mesajde mausica » 29 Sep 2018, 21:27

kovacslg scrie:Dupa cum scrieti asigurarea plus impozit plus rovigneta pe 6 luni egal cca 1700 ron.
Plus motorina, minim 3000 ron.
Calculati cu 2.5 ron pe km distantele si vedeti cu cat iesiti mai ieftin sau mai scump daca calculam si costul masinii.

La mine motorina nu ajunge la pretu zis de tine. Stau sub jumate fata de ce ai scris acolo ;)
Daca e sa calculez dupa cum zici.....as plati la transportator dublu si ceva fata de cat ma costa mine un drum la rapita de exemplu.
kovacslg scrie:S-a pus la punct iar e ceva f relativ. Costuri achizitie, raparatii initiale etc nespecificate.
Oricum doar confirmati in mare parte ce am mai relatat.

Costuri cu reparatii are toata lumea cu masini. Nu vreau sa dau detalii de achizitie insa cert e ca masina in sezon e cu stupi,iar n extrasezon duce marfa,materiale,mobila...etc tot ce se poate ca sa iasa bani. Ideea e ca daca te misti bine faci ceva banuti ;)
Oricum ar fi...am inceput fara masina...asteptand pe unu si altu sa vina sa duca stupii.....ba era in cursa,ba la serviciu..etc
De atunci nici nu se pune problema sa fiu fara masina. Cine poate...felicitari !!!
CV ....stai relax ca una peste alta a fost bine ;)
Roi+ miere = an profitabil
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde kovacslg » 30 Sep 2018, 08:46

Daca dvs stati din aprilie pana in august exclusiv cu albinele in camp, atunci poate la 900 si ceva de km consumati motorina de 550 ron.

Insa, daca lasati albinele la locul de cules, mergeti acasa cu masina goala, ca nu transportati mobila de la pastoral, atunci trebuie socotit km la dublu la consum.

Ori daca aveti 150 de familii de dus si pe masina incap 60, atunci trebuiesc facuti trei drumuri, iar la intoarcere masina este goala dar tot consuma motorina, exact ca masina inchiriata, deci km trebuie calculati dublu.

Inca odata, eu nu sustin ca masina proprie la transport este alegerea nefericita.
Am adus cateva argumente in favoarea masinii inchiriate, asteptand de la dvs argumente in fav. masinii proprii.

''Cine poate, felicitari!''

Noi nu suntem faza de etalare de masini, ca am trecut de varsta aia, eventual impartasim experiente in dezvoltarea stupinelor si a micii afaceri pe care l avem cu ele.

Respecte
Ultima oară modificat de kovacslg pe 30 Sep 2018, 08:53, modificat 1 dată în total.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 30 Sep 2018, 08:52

Nu vreu sa am camion, dar in care sa duc 50 de familii slabe si o tona de sirop, sa descapacesc intr un lighean si sa trag la mana la extras si mierea s o predau cu 9 lei.
Am vazut multe.

Nu cred ca asta este un model de succes.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 30 Sep 2018, 09:23

Daca mai cari si mobila in extra sezon , atunci putem spune ca apicultura e profitabila. :D
yuonyuon

Mesajde mausica » 30 Sep 2018, 13:38

kovacslg scrie:Daca dvs stati din aprilie pana in august exclusiv cu albinele in camp, atunci poate la 900 si ceva de km consumati motorina de 550 ron.

Insa, daca lasati albinele la locul de cules, mergeti acasa cu masina goala, ca nu transportati mobila de la pastoral, atunci trebuie socotit km la dublu la consum.

Ori daca aveti 150 de familii de dus si pe masina incap 60, atunci trebuiesc facuti trei drumuri, iar la intoarcere masina este goala dar tot consuma motorina, exact ca masina inchiriata, deci km trebuie calculati dublu.

Inca odata, eu nu sustin ca masina proprie la transport este alegerea nefericita.
Am adus cateva argumente in favoarea masinii inchiriate, asteptand de la dvs argumente in fav. masinii proprii.

''Cine poate, felicitari!''

Noi nu suntem faza de etalare de masini, ca am trecut de varsta aia, eventual impartasim experiente in dezvoltarea stupinelor si a micii afaceri pe care l avem cu ele.

Respecte

Iti rasp pe rand :
1.Ca mai lunga distanta de pastoral e 200km dus-intors
2.La un transport duc 80 maxim
3.Am spus in alt mesaj ca am folosit si masina inchiriata si la un drum de 200km cu 56 fam m-a costat 600ron, pe cand eu cu masina mea ducand 80 de stupi ma costa 150ron...vezi si tu diferentele.
4.Aici nu e vb de etalare,credeam ca astea is copilarii.
5. Am patit de multe ori ca transportatoru nu a putut venii cand aveam e nevoie...ori daca trebuie sa ies din rapita azi..ce fac ??
6. Mergi cand vrei-vi cand vrei
7. In functe de vechimea masini poti avea sau nu surprize. Dar la.fel.de.bine se poate strica si masina transportatorului si atunci ca sa ajungi la destinatie ai nevoie de alta masina...adica alti bani ;
Poate ca daca ai transportatori mai multi si disponibili in zona ta ..sa te avantajeze mai mult varianta ta
mausica

Mesajde mausica » 30 Sep 2018, 13:40

kovacslg scrie:
Insa, daca lasati albinele la locul de cules, mergeti acasa cu masina goala, ca nu transportati mobila de la pastoral, atunci trebuie socotit km la dublu la consum.ĺ

Respecte

Am specificat ca in sezon doar stup duce masina.
Alte transporturi in extrasezon !!! Atentie
mausica

Mesajde kovacslg » 30 Sep 2018, 19:21

Cand spuneti ca 200 de km ca costa 150 ron, cum ati calculat?
Faptul ca nu duceti mobila in sezon tocmai confirma ce am afirmat, respectiv ca la intoarcere veniti gol deci consumul de carburant se calculeaza dus intors si atunci nu faceti puteti face 900 si ceva de km la jumatate de costuri de cat am estimat eu adica 1100 ron, asa cum sustineti in postul anterior.
Insa ati adus un argument nou ca te duci cand vrei vi cand vrei, respectiv daca se strica masina inchiriata e de rau ca trebuie sa chemi alta.
Parca daca se strica masina proprie nu ar trebui chemat alta. Plus mai trebuie sa vinzi si ceva miere rapid daca ai ca sa ti repari cea proprie, in celelalt caz e problema transportatorului, riscul unor reparatii nu cade pe tine.
kovacslg

Mesajde mausica » 30 Sep 2018, 21:05

kovacslg scrie:Cand spuneti ca 200 de km ca costa 150 ron, cum ati calculat?.

Cum am calculat ?? Nici macar atat nu costa dar am rotunjit eu.
Pai masina(utilitara) consuma 9,5 ..sau daca leg si remorca dupa ea 10-11 %
Fa calculele tu cat costa motorina. Iau cu 4,5ron /litru
Inca un aspect: vrei sa faci o mutare scurta ....de 10-30km de la un cules la altu(de la un lan la altu),cine vine cu masina te taxeaza de unde pleaca pana la revenire. Oricum ai face sau ai calcula nu iesi mai bine de nici o culoare.
Spor in alegeri cumpatate si calculate !!!
mausica

Mesajde yuonyuon » 30 Sep 2018, 21:42

mausica scrie:
kovacslg scrie:Cand spuneti ca 200 de km ca costa 150 ron, cum ati calculat?.

Cum am calculat ?? Nici macar atat nu costa dar am rotunjit eu.
Pai masina(utilitara) consuma 9,5 ..sau daca leg si remorca dupa ea 10-11 %
Fa calculele tu cat costa motorina. Iau cu 4,5ron /litru
Inca un aspect: vrei sa faci o mutare scurta ....de 10-30km de la un cules la altu(de la un lan la altu),cine vine cu masina te taxeaza de unde pleaca pana la revenire. Oricum ai face sau ai calcula nu iesi mai bine de nici o culoare.
Spor in alegeri cumpatate si calculate !!!

rotunjeste la 200 lei , in realitate nu e asa. chiar si cu 4,5 lei litru ...... ca nu mergi pe autostrada perfect dreapta.
LT urile au consum cel mai scazut , plin cu stupi te duci in 12%
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE