In 12 ani de stuparit NU am debitat o speteaza de rama, NU am incheiat un corp de lada.
De ce ?
Simplu, am doua maini "pe stanga"
Dar mai am ceva: pretentii... tata! cand dau banu` pe o lada... in anii astia am avut loturi de lazi la care am returnat jumatate, lazi pe care le-am dus inapoi dupa un an ca s-au curbat la imbinari, ba chiar cazuri in care am preferat sa pierd avansul decat sa duc acasa "atipice"
In alta ordine de idei, greseli fregvente la inceputuri (ma refer la materialul cumparat de apicultorul incepator ori la cel vandut de tamplarul ce face prima sarja de lazi):
-rame din brad cal.II = cepuri multe, aschii in propolisul razuit
-rame din tei, varietatea "moale" - nu pot defini exact termenul insa se observa clar mari diferente in ceea ce priveste rezistenta in timp intre diferitele feluri de tei.
-lazi - panouri imbinate cu faltul in sus
-lazi panouri trase la abrict pe o singura parte, cea exterioara - jale, intre lada si spetezele laterale ba se propolizeaza masiv, ba se construiesc fagurasi.
-lazi model ACA fara falturi - capac telescopic ce intra "la fix" - odata ce ai pus coltare nu mai intra "la fix"
- PFL sub tabla de la capace - nu rezista in pastorale la stivuirea lazilor, se curbeaza iarna datorita umiditatii, inclusiv in varianta "complet tabla peste lateralele capacului.
-bloc urdinis mobil - daca nu s-a prevazut o forma de blocare sigura la inchiderea cu burete (varachet sau mutare) de cele mai multe ori culiseaza inspre interiorul lazii (concomitent puhoiul de albine culiseaza inspre afara

)
Si cea mai mare si mai des intalnita greseala e lada in care intra strict cate rame au fost prevazute, 10-12, fara toleranta aceia de min. 1-1,5 cm. Cand ramele sunt pline si propolizate bine E JALE !