Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Paletizarea si transportul stupilor 1

Mesajde ignatius » 03 Aug 2014, 16:15

Va salut
Stie cineva cum se face descarcarea cu paleti si macara? Am vazut filmuletul pe youtube dar tot imi este neclar.
Ai stupii pe cu 2 magazine, inainte de plecare extragi mierea si lasi un singur cat/magazin , depozitezi al doilea cat/magazin separat, ok?
Apoi vii cu macaraua, aici e o chestie pe care eu nu o inteleg, care de fapt are legatura cu descarcatul: cand descarci paletii , mai aranjezi paletii? adica ii pui intr-o ordine? ii aliniezi? cum ii aliniezi ?, ca e posibil ca bratul macaralei sa nu permita acest lucru. Daca ai stupi pe camion si remorca este destul de complicat sa ii pui din prima intr-o ordine., destul de aerisiti, nu inghesuiti ca pe pavilion. Apoi cum aranjezi stupii cu urdinisurile? est-vest sau nord-sud? daca ai un camion cu o remorca de 7 metri, pe 3 randuri iti intra in total vreo 240 de stupi, adica 60 de paleti pe care ii descarci cam in 2 ore. Cum aranjezi sa spunem 60 paleti? ii lasi dezordonat? camionul in prima faza nu prea se poate misca cand are macaraua, ar trebui sa se redispuna pentru o noua rearanjare. Pe youtube este un film a d-lui de la Tg Mures, dar el ne arata prima miscare de descarcare/incarcare. dar mai departe?
Eu sunt adeptul optimizarii transportului , maximizarea numarului de stupi. Daca ai un camion si o remorca atunci incarci la maxim.
De asemenea nu prea imi place ideea pavilion si stupi pe culoar pe care sa ii descarci. daca tot te apuci sa descarci X stupi de pe culoarul pavilionului si a camionului mai bine o faci cu toti stupii. Va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde Bambucha » 04 Aug 2014, 23:14

Urmariti filmuletele lui Pupemea si fiti atent la detalii, veti gasi multe raspunsuri la intrebarile de mai sus.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ignatius » 05 Aug 2014, 09:14

si unde e filmul de care vb?
multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 05 Aug 2014, 11:03

Mi se pare ca si paletizarea are anumite dezavantaje> trebuie sa faci de asa natura incat la momentul transportului toti stupii sa fie in aceiasi configuratie pentru a avea aceiasi inaltime. Daca nu sunt toti la fel, banuiesc ca in ziua respectiva trebuie sa uniformizezi stupii, sa iei sau sa pui caturile. Apoi dupa ce au fost coborati de pe camion sau remorca, nu stiu daca reusesti din prima, cu macaraua, sa ii dispui cum vrei, sa-i aliniezi corect. ulterior va trebui sa mai tragi de paleti sa ii ranjezi cum vrei.
Care este adevarul? va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 05 Aug 2014, 16:46

Imi raspund singur pentru ca am gasit o chestie super tare, spre sa nu fie considerata ca publicitate: descarci stupii pe paleti si apoi duci paletul pe pozitie cu un transpalet pentru teren accidentat, ce il puteti vedea in fotografie sau in linkul urmator:
http://www.proidea.ro/gd-masini-ridicat ... 6686.shtml
si atunci ii poti aranja usor, rapidsa ai paletii aliniati.
Pretul ested e 650 euro +tva. Dar la un numar de 250 de stupi se merita, nu prea mai conteaza cat costa. 250 de stupi cu paletul ii descarci cam in 2 ore.
Am vazut ca si Ioan Guist face la fel dupa ce ii da jos de pe palet.
Multumesc
Fişiere ataşate
transpalet.jpg
transpalet teren accidentat
transpalet.jpg (23.18 KiB) Vizualizat de 17698 ori
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde jenica67 » 05 Aug 2014, 18:25

Pe teren accidentat, care nu este tasat, nu cred ca rotile alea tin 200-300 kg, fara sa se afunde. Eu zic ca mai bine pierzi mai mult cu macaraua si ii pui dintr-o data, direct pe pozitie. In plus transpaletul este gandit pentru o europaleta, nu pentru un suport de 4 stupi in linie.
jenica67

Mesajde ignatius » 05 Aug 2014, 20:32

Cine a zis ca pentru 4 in linie, se fac paletii la dimensiune pentru 4 stupi, 2 si 2. va garantez ca acest palet suporta greutatea 4 oameni lejer. cu un carut artizanal ma jucam a tara si mergea fara probleme pe pamant fara se se afunde. rotile sunt foarte mari
cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 05 Aug 2014, 20:36

Este vorba de nişte Transpaleţi speciali destinaţi pentru lucrul în zone cu teren accidentat (off-road) şi care sunt
în mod deosebit adecvaţi pentru a fi folosiţi pe şantierele de construcţii.
Dotaţi cu roţi pneumatice montate pe axe cu rulmenţi speciali rezistenţi la apă. Furca se mişcă pe verticală pe
nişte ghidaje speciale ce nu necesită lubrifiere şi care facilitatează mişcarea furcii şi asigură o ridicare-coborâre
uşoară a sarcinilor. Distanţa dintre furci este reglabilă, astfel se pot manipula orice tip de paleţi. Sistemul de
ridicare este hidraulic cu ajutorul unei pompe manuale integrate.
Usurinţa în manevrare şi lipsa necesarului de întreţinere fac acest produs şi mai agreabil pentru utilizatoriata cateva utilizari
Exemple de utilizare:
Depozite in aer liber nebetonate, santiere de
constructii unde se manipuleaza materiale de
constructii, curti interioare cu teren accidentat,
gradini, cimitire, constructii cai ferate,
constructii de drumuri, minerit, fabrici vechi cu
podea de slaba calitate, depozite provizorii,
etc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde Mishu05 » 05 Aug 2014, 22:24

Eu nu am inteles totusi intrebarea/nelamurirea dvs: ce nu va place la a agata paletul de 4 stupi cu macaraua, a roti macaraua/intinde bratul si a pune usurel paletul pe sol? Unde este dificultatea? Va referiti la faptul ca nu puteti orienta urdinisele intr-un anume unghi? Eu cred ca daca carligul are rotire 360 grade ( si cam are) se poate roti paletul cu stupi cu tot si il asezam cum vrem. Bineinteles ne trebuie un spatiu mai mare..nu vom face descarcarea intr-o padure daca nu avem o poiana mare la dispozitie.
Singura buba reala la camion+macara e lungimea bratului..adica trebuie sa pui stupii stanga-dreapta fata de camion/remorca sau doar pe o parte si din cate am vazut cam la maxim 10-11m de drum. Nu cred ca solutia prezentata ( transpalet) face fata pe terenurile accidentate de la noi. Probabil cand sunt stupii usori ( inainte de rapita si cand ii aducem pe vatra de iernare) se poate folosi dar in sezon cand plecam de la S1 la S2 de exemplu..cam greu. Una este o curte denivelata dar in care solul este tare si alta este iarba/campul unde te afunzi imediat daca a plouat. Solutia cu macaraua este una din cele mai bune pana la urma important e sa ne-o permitem.
Mishu05

Mesajde CristianBee » 05 Aug 2014, 22:31

Pt ignatius : Fii atent , intra pe http://www.stepllerfarms.com si vezi cum face cel de acolo sau mai bine daca ai cartea " apicultura si logistica " sau ceva de genu despre cum fac italienii , cum îi poziționezi ? Pe furca pt palet sudezi o teava mai sus unde se agața la macara si cu doua franghii singur îi pui unde vrei . Pe camion mai trebuie sa fie cineva sa îi direcționeze un pic . Daca ar fi sa aleg intre 2 sau 4 stupi pe palet as alege cu 2 lipiți sau cum spune mishu .
CristianBee

Mesajde CristianBee » 05 Aug 2014, 22:39

Asta cu faza ca transpaletul ala nu e bun nu merge . Cine nu a folosit nu stie ca tocmai pt situații ca astea sunt facuți . Transpaletul ala ridica 1 palet de caramida ( cam 450 kg ) , patru stupi plini nu fac atat . Ca toata lumea spune ca daca ploua nu merge , acuma doar nu mutam paleții cu stupii pe ei prin baltoace de noroi și pamant cat mai moale , cand alegem locul alegem pamant tare cu iarba .
CristianBee

Mesajde ignatius » 06 Aug 2014, 01:13

mama frate da greu mai intelegeti ori eu nu am imaginatie. daca voi imi spuneti ca dupa ce ati coborat paletul cu 4 stupi jos cu macaraua si ii lasati in aceiasi pozitie fara sa ii mai miscati un cm atunci eu ma impusc. Bratul macaralei are 6 metri. adica dvs. vreti sa spuneti ca pe o raza de 6-7 metri dumneavoastra reusiti sa plasati 60 de paleti? fara sa ii mai mutati sau sa ii redispuneti/aliniati?
la asta ma gandeam ca s-ar putea folosi transpaletul off-road, sa mai miste 2-3 metri paletii si sa ii pui in ordine rumos, nu sa-i muti 50 de metri. Nu cred ca se duce nimeni cu stupii prin santuri si baltoace.
si mai e ceva cei de la steppler nu folosesc o macara pentru paleti, macaraua flolosita de ei o cunosc toti romanii si este pentru stupi individuali, nu pentru paleti
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde Adi Hodis » 06 Aug 2014, 01:36

ignatius scrie:mama frate da greu mai intelegeti ori eu nu am imaginatie. daca voi imi spuneti ca dupa ce ati coborat paletul cu 4 stupi jos cu macaraua si ii lasati in aceiasi pozitie fara sa ii mai miscati un cm atunci eu ma impusc. Bratul macaralei are 6 metri. adica dvs. vreti sa spuneti ca pe o raza de 6-7 metri dumneavoastra reusiti sa plasati 60 de paleti? fara sa ii mai mutati sau sa ii redispuneti/aliniati?
la asta ma gandeam ca s-ar putea folosi transpaletul off-road, sa mai miste 2-3 metri paletii si sa ii pui in ordine rumos, nu sa-i muti 50 de metri. Nu cred ca se duce nimeni cu stupii prin santuri si baltoace.
si mai e ceva cei de la steppler nu folosesc o macara pentru paleti, macaraua flolosita de ei o cunosc toti romanii si este pentru stupi individuali, nu pentru paleti

Nu te împușca Ignatius ca eu am înteles din prima. :)
Nu zice nimeni si mai ales nu face nimeni doar asa ... ca nu-i batut în cuie. Faci asa cum doresti si în functie de cum îți permite vatra, respectiv terenul si spatiul. Ca sa asezi paletii mai rari, sa poti lucra lejer printre ei, muți camionul cațiva metri înainte.
Dacă vrei sa-i raspandești și cu transpaletul ... cine te oprește ?. Eventual terenul nămolos, dacă asa devine in timp ce esti pe drum, dar si asa, poti sa folosești niste scanduri pentru cale de rulare ... și le tot muți la paleții urmatori.

Ce nu se poate face ? ... bani sa fie si ... mintea la munca, cu os cu tot. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ignatius » 06 Aug 2014, 11:19

astazi am vorbit c d-l Masca Aurel din Mures, care are cateva filmulete pe youtube cu descarcarea stupilor paletizati.
Cum precedeaza d-lui:
Transporta stupii numai cu un singur cat de 1/2. cu o zi inainte de plecare, ridica al doilea cat, scoate mierea, il transporta separat si pleca doar cu un singur cat. La ssoirea noului loc, descarca stupii si ii aranjeaza dezordonat, deci nu urmareste o aliniere, nu ii mai redispune cu alt sistem de transport. Daca nu mai are loc in jur atunci mai muta camionul un pic . are avantajul unei macarale cu brat mare. Prefera sa transporte doar pe doua randuri pentru ca pe al treilea rand deja e mai complicat si remorca devine si foarte grea..este foarte multumit.
cam asta e si cu paletizarea si cred ca s-au risipit ultimele indoieli.
deci necesar o macara cu brat mai lung
Pe un camion scurt 4x4 incap pe 2 randuri cam 64 stupi, pe o remorca de 7 metri intra cam 112 stupi, total transport 176 stupi pentru un consum de motorina de 30-35 litri, adica 1.25 lei cost transport per stup., timp de incarcare90 minute, timp de descarcare 90 minute.
Si la pavilion se pierde cam 30 de minute cu asigurarea stupilor etc. deci? concluzii?
astept
va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde TDI » 06 Aug 2014, 11:44

Cat costa camionul, remorca, macaraua, actele? :D
TDI

Mesajde jenica67 » 06 Aug 2014, 12:01

Daca esti apicultor cu experienta, achiti totul din primul an. Si cred ca mai ramane de o cafea, doua.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE