Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde andrei_calinescu » 17 Dec 2015, 14:11

DA, am gresit, nu se inscrie , se inregistreaza.
Incarcarea cu lisa...discutabil, depinde de unde muti, greutate, configuratia stupului.
A trebuit sa mut de la s1 la s2 , plini cu nectar, nu a fost fun deloc.
La stupi de 60-70 kg cu 2-3-4 caturi pe ele, nu mai e joaca de copii.
Oricum totul e discutabil, la orice solutie sunt minusuri si plusuri.
andrei_calinescu

Mesajde proapis13 » 17 Dec 2015, 14:21

andrei_calinescu scrie:DA, am gresit, nu se inscrie , se inregistreaza.

NU se mai inregistreaza autocamioane pe primarie de ani de zile...doar cu exceptiile prevazute de LEGE... :!:
Autoutilitarele omologate si folosite la transportul stupilot NU intra la exceptii...
Posibil sa se fi modificat legea acum pe sfarsit de an...ar fi bine...un Link daca se poate... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi_vidican » 17 Dec 2015, 14:34

andrei_calinescu scrie:La stupi de 60-70 kg cu 2-3-4 caturi pe ele, nu mai e joaca de copii.

la configurația cuib 1/1 + 2-3 caturi de 1/2 pline cu miere - 60-70 kg - cu o lisă bine concepută, stupul e în echilibru când e în mișcare, efortul e mult redus.
Chiar și la urcarea pe rampă.
2-3 lise și încărcare nu e chiar așa de grea.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde daffid mihailov » 17 Dec 2015, 14:50

Sa nu iti imaginezi ca poti face doua transpoarte pe noapte si nici a doua zi ca oboseala se cunoaste,numai daca nu-s distante mari. Unde bagi butoaie, centrifuga? Eu am avut 3,5 t. E buna, dar sa mergi cu altul si sa nu ai multi stupi. De hobby e ok. Nu as alege nici 7,5 t. Nu e suficient, iar la pret tot acolo e. Eu prefer 10-12 t. Daca ai carnet, atestat, si omoloare apicol. Altfel mai bine ramai la 3,5t.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Bambucha » 17 Dec 2015, 16:37

cristi_vidican scrie:la configurația cuib 1/1 + 2-3 caturi de 1/2 pline cu miere - 60-70 kg - cu o lisă bine concepută, stupul e în echilibru când e în mișcare, efortul e mult redus.
Chiar și la urcarea pe rampă.
2-3 lise și încărcare nu e chiar așa de grea.

Dupa o noapte de mutat s1-s2 cand am ajuns la s2 ne astepta o rampa teren accidentat de circa 100 metri cu 6-8 %
Ai mei oameni dupa 5 stupi deja vorbeau subtire :lol: Dupa alti 7 unu o luase cu stupul la vale in sens invers cu tot cu lisa 8-)
Sunt din ce in ce mai hotarat sa renunt la aventuri. Lisa este o scula indispensabila insa nu trebuie pusa toata baza in ea. Sanatatea si integritatea fizica a stuparului sunt mai presus de orice!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde mausica » 17 Dec 2015, 16:50

Atunci nu ramane decat varianta utilitara/camion cu MACARA si nu mai e stres.........insa la alti banuti ;)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde nae » 17 Dec 2015, 16:54

Am facut-o cu bratele mai lungi si se ''culca'' , la o inclinatie mare a rampei oricum o ''culci'' = albina ''batuta'' in draci .
Am renuntat in primul an .
Tu gandesti si manipulezi total diferit decat ''nea zilierul'' .
nae

Mesajde daffid mihailov » 17 Dec 2015, 17:01

mausica scrie:Atunci nu ramane decat varianta utilitara/camion cu MACARA si nu mai e stres.........insa la alti banuti ;)

La macara ai nevoie sa te desfasori, sa ii pui pe jos. Ai nevoie de mult spatiu. Daca o bagi in padure e greu. Cu bob-cat am mers cu cineva intr-un an cu 300 de stupi, la fel, ara terenul, dar descarca. Insa proprietarul nu prea era multumit. Strica pasunea. Nu as mai incarca si descarca niciodata...desi am facut-o ceva ani.

Pana la urma tot batraneste...pun pe rastel si gata, incarc o data pe an si scap si de inundatii.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Mr. Bee » 17 Dec 2015, 21:41

andrei_calinescu scrie:Camioneta mica - incarci - descarci = ocna.
Containere - platforme - spatiu deschis, daca nu sunt pazite e riscant cu ele, limita la greutate mereu depasita.

Camionul e inchis, plus ca permite sa ai toata tigania cu tine, e practic si magazie. Daca ai si camera de extractie-dormitor e si mai bine, altfel mai bagi bani intr-o rulota.
Daca ai arie mica de pastoral il inscrii pe primarie si e bobo.

Wou, o avalanse de mesaje! :D
Dragilor, stati un pic sa trag si eu cateva concluzii, ca doar de aceea v-am provocat. De la inceput am mentionat ca nu mai vreau sa mai incarc si a mai descarc, asa cum ziceci = ocna.
De furat la mine nu se fura, cineva sta cu stupii non-stop in pastoral. Iar traseul meu e cam acelasi in fiecare an. De aici (Hateg) la Dunare, apoi in zona Motru, apoi acasa, apoi fls TM. Deci am nevoie de transport inscris (nu la primarie). Vorbesc de un numar de aprox. 60 stupi.
Andrei tu ce mijloc de transport al stupilor folosesti?
Mr. Bee

Mesajde Mr. Bee » 17 Dec 2015, 21:50

daffid mihailov scrie: Eu am avut 3,5 t. E buna, dar sa mergi cu altul si sa nu ai multi stupi. De hobby e ok. Nu as alege nici 7,5 t. Nu e suficient, iar la pret tot acolo e. Eu prefer 10-12 t. Daca ai carnet, atestat, si omoloare apicol. Altfel mai bine ramai la 3,5t.

Considerati ca aprox. 60 de stupi (pt pastoral) sunt de hobby?
Eu mai am si problema asta ca nu am nici carnet (cat. C), nici atestat, dar as putea avea camion sau camioneta. ;)

Va multumesc tuturor pt opinii! Urmeaza sa i-au o hotarare, de aceea sunt importante pt. mine.
Mr. Bee

Mesajde daffid mihailov » 17 Dec 2015, 22:42

Pentru 60 de stupi as alege o autoutilitara de 3,5 tone. Daca nu mergi singur te descurci. As merge numai cu familii bune. Eu cand aveam 60 de stupi nu aveam centrifuga.:)) deci mai intia stupii apoi investitiile.
daffid mihailov

Mesajde proapis13 » 17 Dec 2015, 22:59

56 de stupi pe 10 rame cu cat de 1/2 car cu babuta mea MB 310 D... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde andrei_calinescu » 18 Dec 2015, 11:14

"Andrei tu ce mijloc de transport al stupilor folosesti?"

Duba Ford Transit.
S-o luam cu inceputul. Eu am postat din punctul meu de vedere, adica cum concep eu evolutia pe partea mecanizat, functie de zona in care ma situez.
Adica deplasarea cea mai lunga - 60-70 km, in general mutari scurte.
Pe bucati:
- s1-s2 - 40 km.
- tei 10-15 km
- fs - 60-70 km
- faneata - intretinere 0 km

Daca imi iau un camion ieftin fac 3-4 mutari/an. Avantajul care-l vad cu camion inchis e ca il folosesc si ca magazie, multe acareturi le arunc pe el. Nu e limitat la gabarit, ca o solutie mica.
Mi se rupe ca nu am C-ul, nnici nu ma agit sa-l iau, am vecini profesionisti care contracost ma ajuta.
Inca odata era un punct de vedere personal, nu pot sti eu ce-l avantajeaza pe un coleg din Mures sau Alba.

PS As merge in continuare pe varsat, problema e ca eu fac apicultura singur, cam totul fac by myself, daca as gasi haidamaci la mutari nu ar fi bai, dar la mine in sat oamenii prefera sa fie lacheii primarului - asistati sociali. De aceea imi trebuie autonomie.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 18 Dec 2015, 11:24

"Sanatatea si integritatea fizica a stuparului sunt mai presus de orice!"

Un punct de vedere lucid. Dar oare cati se gandesc la el, pana nu e prea tarziu?
M-am crucit cand am vazut ce a scris Cristi Vidican. In fine, pentru cine poseda fizic de Rocky Balboa, poate e posibil. Eu nu posed.
Dar am incarcat -descarcat stupi cu 2-3 caturi plini in 2 insi, nu mai vreau. Ma intreb ce se poate intampla daca iti fuge pe la 3 dimineata , vara dupa ce pica roua, daca iti aluneca piciorul/lisa pe planul inclinat. Spectacolul e total.
Si-apoi da-o dracului de albina, frate ii dau papica, ii dau casa, ii dau tratamente, s-o mai car si cu carca?
andrei_calinescu

Mesajde tuturicius » 18 Dec 2015, 11:34

Trei jumate cu easy loader?
tuturicius

Mesajde cristi_vidican » 18 Dec 2015, 11:40

andrei_calinescu scrie:M-am crucit cand am vazut ce a scris Cristi Vidican. In fine, pentru cine poseda fizic de Rocky Balboa, poate e posibil. Eu nu posed.

Probabil de aceea te-ai crucit :lol:

Mi-am dus stupii cu lisa și știu ce înseamnă. I-am avut și de 60-70 de kg.
Nu zice nimeni că e ușor. Normal că e mai ușor să nu încarci și să descarci.
Unul cu o lisă duce de 100 de ori mai ușor decât 3 care i-ar lua în mâini.
Am stupii și remorca de așa natură că încarc/descarc singur cu lisa fără ajutor și fără prea mare efort. Remorca e cu platforma între axe, încarc stupii în ea fără rampă. La fel și la descărcare. Suporții ficși. Nimic complicat.
Problema la lisă e când te pune Bambucha să urci 100 de metri. Acolo, vorba lui, vorbești subțire și singur. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE