Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Constructie ME ideal

Mesajde ignatius » 22 Noi 2011, 00:36

Va salut,
desi nu exista stup ideal, am folosit acest termen cu scz de rigoare. DE luni de zile ma gandesc cum sa fac un stup ME ideal , folosit in pastoral, varsat,usor de transportat cu remorca, descarcat cu lisa, cu aerisire buna, cu colector de polen tip Salaj sau Oros, fara scandura de zbor rabatabila cu balamale, sa ppoata fi inchis usor in vederea transportului, sa fie perfect drept de sus pana jos pentru a nu ocupa spatiu la transport, stupul, sa se stranga usor la plecare , compus din minim 2 corpuri 3/4, am sa incerc cu ajutorul vostru sa ajungem la ceva bun, va rog pentru operativitate sa pastram aceiasi ordine:
-soclu mobil - categoric cu plasa antivaroa. mai folosim tabla sub plasa sau ii lasam permanent fara tabla, doar cu sita precum stupii lui Pupemea? ma gandesc ca scosul si bagatul tot timpul a tablei de sub stupi atunci cand ai multi si in pastoral e o operatije destul de migaloasa. Apoi cum inchidem stupul daca nu mai folosim scandura de zbor rabatabila? sau folosim si atunci renuntam la colectorul de polen Salaj si renuntam ca stupii sa fie perfect drepti de sus pana jos? scandura de zbor iese in exterior prin grosimea ei. deci cum inchimde stupii? Folosim reductorul de zbor cu 1 singura pozitie si cand plecam sucim reductorul astfel incat sa obtureze complet urdinisul? Folosim gratie de transport? cum ? o gratie de transport se preteaza la Dadant, aici e mai complicat . Folosim buretele? nu e cam complicat sa stai sa pui buretele la 50 de stupi?
-corp 2x3/4, H=240-245 mm, cu falt pentru rame de 20-25 mm inaltime, coltare la colturi, manere sau falturi pentru manevrat
-podisor- cu plasa partial sau fara plasa deloc????? in ce masura mai este nevoie de plasa cand tot fundul este cu sita si asigura aerisirea in timpul transportului? merge podisor fara plasa???? in timpul transportului chiar daca ai plasa la soclu albinele tot urca sus sub plasa din ppodisor, deci ma gandesc ca este utila totusi. Podisorul in partea exteriora de deasupra sa aiba niste falt de jur imprejur pe care sa cada capacul si sa nu mai dea voie capacului sa se miste, totodata si pentru a evita coltare la podisoare si capac
-capac- cu aerisitoare laterale sau nu? de ce resping aerisitoarele laterale din capac? ideal este sa avem in partea de sus a stupului caldura ce a mai buna, aerisirea sa vina din partea de jos, mai ales cand avem fund cu sita, gaurile din capac ar forma curenti de aer care nu fac bine unei familii.
-chinga care sa vina pe sub soclu prin degajarile respective , mi se pare cel mai flexibil mod de a strange un stup, pentru ca e posibil sa il ai pe 2,3 sau 4 corpuri si atunci chinga se preteaza cel mai bine

Am scapat ceva?
Completati dumneavoastra atunci
Nu uitati: sa fie usor de strans, sa fie robust, sa colectezi si polen
Cu stima
Ignatius din Focsani
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Re: Constructie ME ideal

Mesajde cristi_vidican » 22 Noi 2011, 07:43

Legat de capac si aerisirea sus, eu recomand, din experienta ca un stup sa poata avea aerisirea si sus, nu doar jos. La transport, cand e plin de albina, daca e aerisirea doar jos si e si cald, nu ajunge. Eu am asa: sita pe fund, si capac cu aerisirea mare fata-spate. Pe post de podisor am folia, sub care am plasa pentru recoltarea propolisului, care in acopera tot corpul. La transport iau folia si ramane doar plasa. Dupa ce am ajuns cu stupii pe noua locatie, a doua zi pun folia la loc.
Am avut cazuri in care nu a ajuns doar plasa de pe fund. E adevarat ca eu nu am tot fundul cu plasa, ci doar 1/3.
Sau in caz de o stropire la rapita si sa trebuiasca sa-i tii inchisi peste zi, iar e mare avantaj daca ai aerisire si in capac.
Aerisirea in capac e buna si pe perioada verii, cand capacul se incinge si daca are erisire, circula aerul pe sub el.
Cam atat acum
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Constructie ME ideal

Mesajde ignatius » 22 Noi 2011, 09:07

cristi_vidican scrie:Legat de capac si aerisirea sus, eu recomand, din experienta ca un stup sa poata avea aerisirea si sus, nu doar jos. La transport, cand e plin de albina, daca e aerisirea doar jos si e si cald, nu ajunge. Eu am asa: sita pe fund, si capac cu aerisirea mare fata-spate. Pe post de podisor am folia, sub care am plasa pentru recoltarea propolisului, care in acopera tot corpul. La transport iau folia si ramane doar plasa. Dupa ce am ajuns cu stupii pe noua locatie, a doua zi pun folia la loc.
Am avut cazuri in care nu a ajuns doar plasa de pe fund. E adevarat ca eu nu am tot fundul cu plasa, ci doar 1/3.
Sau in caz de o stropire la rapita si sa trebuiasca sa-i tii inchisi peste zi, iar e mare avantaj daca ai aerisire si in capac.
Aerisirea in capac e buna si pe perioada verii, cand capacul se incinge si daca are erisire, circula aerul pe sub el.
Cam atat acum


-Podisorul- asa cum ai spus, mi se par cam multe interventii, ia folia - pune folia , este o solutie dar nu ideala, deci podisor cu sita si capac cu aerisire, se contureaza pana acum ca fiind solutia mai buna.
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Re: Constructie ME ideal

Mesajde un OM » 22 Noi 2011, 09:50

Podisorul cu sita la un stup care are fund cu plasa nu prea merge. Albinele il vor propoliza si atunci nu mai are rost. In cazul acesta, desi pare o manevra in plus, se foloseste folia.Pentru eliminarea podisorului din ecuatie unii folosesc doar folia. Cand stupul este pe pozitie, inaintea plecarii iau folia si dau drumul albinelor in capac, cu aerisire in lateral, iar la destinatie, seara urmatoare, monteaza inapoi foliile.
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1941
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: Constructie ME ideal

Mesajde Adi Hodis » 22 Noi 2011, 10:16

Cu aerisirea e ca si cu un palton ... daca-l ai, e usor sa-l dai jos cand ti-e cald ... dar daca nu-l ai cand ti-e frig, cum te incalzesti ???.

In fapt ... mutare in perioada caniculara, stupii au aerisire pe tot fundul, deasupra ramelor si in capac ... avand acestea, ai redus foarte mult riscurile ce survin in cazul defectiunilor, blocajelor din trafic, impotmoliri + alte situatii in care te prinde amiaza cu stupii incarcati.

Ati vazut vreodata stupi sufocati, efectiv opariti ?.
Mai bine sa nu vedeti ... va spune unul care a vazut ... destule situatii.

Faceti aerisiri ... daca e nevoie, se foloseste ... daca nu, nu.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2937
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Constructie ME ideal

Mesajde ignatius » 22 Noi 2011, 11:01

ok, pana acum e clara urmatoare configuratie
- soclu- discutam ulterior;
-copr 3/4- aici e clar, nu prea avem ce discuta;
-podisor cu sita care poate fi inlocuit cu folie si aceasta indepartata in timpul transportului; personal merg pe podisor cu sita si folie. (Ma enerveaza folia cand bate vantul, ma chinui sa o fixez, desi sunt de acord ca ar fi mai ieftin, dar pana la urma nu cumperi podisoare in fiecare an)
-capac cu aerisire;

As vrea sa ne concentram asupra solcului.
Soclu mobil cu fund antivaroua, adica plasa pe toata suprafata si tabla dedesubt. Raman la ideea ca stupul trebuie folosit fara tabla de obturare sub plasa in urmatoarele conditii :
- fara tabla, doar cu sita: iarna; la transport; vara in timpul caniculei;
- cu tabla pusa: atunci cand se stationeaza in timpul culesului; primavara cand este nevoie de o temperatura optima pentru cresterea puietului etc., la tratamente
Nu sunt adeptul ideii ca fundul trebuie sa fie gol tot timpul anului, pentru ca atunci cand bate vantul foarte puternic, cand primavara e frig afara, in cuib nu se mai pastreaa microclimatul necesar, asa ca se recomanda folosirea tabliei pentru obturare, putandu-se lasa daca se doreste , o fanta de 2-3 cm la fund, tabla nu este impinsa pana la capat si in felul acesta asiguram si aerisire mai buna daca unii sunt chititi tare pe aerisire maxima.

Concluzie: soclu mobil antivaroua cu tabla, ce permite jonglarea tablei in functie de necesitati si moduri de lucru individuale care tin si de credintele fiecaruia cu privire la modul de lucru.
Ultima oară modificat de ignatius pe 22 Noi 2011, 11:27, modificat 1 dată în total.
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Re: Constructie ME ideal

Mesajde ignatius » 22 Noi 2011, 11:24

soclu:cum inchidem urdinisul? ce fel de reductor folosim pentru o inchidere usoara? ce compromisuri facem?

ma gandesc ca o scandura de zbor de mici dimensiuni, subtire, folosinf un material subtire , grosime maxim 10 mm si latime de 20 mm prinsa cu balamame este cea mai potrivita chiar daca renuntam la dezideratul ca stupul sa fie perfect drpet de sus pana jos, in practica se observa ca stupii nu pot fi lipiti perfect unul de altul. Scandura de zbor cu balamale are avantaje indubitabile: inchide stupul rapid, e fiabila in timp, e practica chiar daca are dimensiuni mai mici in cazul nostru.
O scandura de zbor de mici dimensiuni permite folosirea colectorului de polen tip Salaj cu mici, mici modificari

La stupii ME vazuti pana acum se foloseau scandura de zbor mobila , prinsa provizoriu de fund, in timpul transportului se ia de la urdnis fiind pusa ultarior cand se ajunge la locul de cules, pentru urdinis se folosea fie reductor cu 2 pozitie care era inchis cu burete, sau gratie de transport care e mai dificil de folosit la soclu ME.

Problemele s-ar simplifica mult atunci cand am folosi un soclu mai lung , toata scandura de zbor sa fie o prelungire a soclului, soclu tip ACA, caruia i se adapteaza usor calectorul de polen, iar inchiderea se face fie cu reductor pe intraga latime fie cu un reductir redus, sau acum ar merge foarte usor si o gratie de transport.
Deci solutii potrivite? Acest aspet mi-a ridicat cele mai multe probleme.
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Re: Constructie ME ideal

Mesajde jonny_it » 22 Noi 2011, 11:30

Nu ai spus cate familii ai si la cate te gandesti pe viitor, altfel discutam la 100 si altfel discutam la 500.
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 5470
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Constructie ME ideal

Mesajde ignatius » 22 Noi 2011, 11:37

Pai nu discut despre un caz particular, care ar fi diferentele atunci cand cineva ar avea 50 sau 200 de stupi ME? cred ca ne adresam totusi apicultorilor amatori si semiprofesionisti.
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Re: Constructie ME ideal

Mesajde ignatius » 22 Noi 2011, 12:59

Alta intrebare as avea? cum trebuie sa fie soclu astfel incat sa poata fi folosita lisa pentru transportul stupilor? fiecare stup sa aiba la colturi cate 4 suporti mici pentru a permite intrarea lisei? sau fundul poate sa fie si plat, stupul se inclina putin pentru a permite intrarea lisei????
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Re: Constructie ME ideal

Mesajde jonny_it » 22 Noi 2011, 13:07

ignatius scrie:Pai nu discut despre un caz particular, care ar fi diferentele atunci cand cineva ar avea 50 sau 200 de stupi ME? cred ca ne adresam totusi apicultorilor amatori si semiprofesionisti.


Sunt diferente mari in ce priveste modul de lucru si transportul si toate astea influenteaza si constructia stupului.
Daca vorbim de la 200 de stupi incolo ideal ar fi sa avem paleti/bobcat deci nu mai discutam de fund "antivarooa" (care oricum este inutil din multe motive), manere; dar poate discutam de capace comune .. sau nu.
Stupul ideal pentru profesionisti e simplu, usor de construit, rezistent, fara prea multe elemente; se ajunge la asta pentru ca orice este in plus necesita timp, adica bani.
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 5470
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Constructie ME ideal

Mesajde jonny_it » 22 Noi 2011, 13:12

cristi_vidican scrie:Legat de capac si aerisirea sus, eu recomand, din experienta ca un stup sa poata avea aerisirea si sus, nu doar jos. La transport, cand e plin de albina, daca e aerisirea doar jos si e si cald, nu ajunge. Eu am asa: sita pe fund, si capac cu aerisirea mare fata-spate. Pe post de podisor am folia, sub care am plasa pentru recoltarea propolisului, care in acopera tot corpul. La transport iau folia si ramane doar plasa. Dupa ce am ajuns cu stupii pe noua locatie, a doua zi pun folia la loc.
Am avut cazuri in care nu a ajuns doar plasa de pe fund. E adevarat ca eu nu am tot fundul cu plasa, ci doar 1/3.
Sau in caz de o stropire la rapita si sa trebuiasca sa-i tii inchisi peste zi, iar e mare avantaj daca ai aerisire si in capac.
Aerisirea in capac e buna si pe perioada verii, cand capacul se incinge si daca are erisire, circula aerul pe sub el.
Cam atat acum


Aerul cald se ridica nu coboara. Deci o aerisire eficienta este in partea superioara.
Eu folosesc sita pe toata suprafata, care la transport se poate inversa si ramane si un spatiu de 6+1 cm. Am stat acum cativa ani 1 zi blocat pe o margine de drup si nu am avut emotii foarte mari.
Fişiere ataşate
DSCF0172.JPG
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 5470
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Constructie ME ideal

Mesajde ignatius » 22 Noi 2011, 13:22

jonny_it scrie:
cristi_vidican scrie:Legat de capac si aerisirea sus, eu recomand, din experienta ca un stup sa poata avea aerisirea si sus, nu doar jos. La transport, cand e plin de albina, daca e aerisirea doar jos si e si cald, nu ajunge. Eu am asa: sita pe fund, si capac cu aerisirea mare fata-spate. Pe post de podisor am folia, sub care am plasa pentru recoltarea propolisului, care in acopera tot corpul. La transport iau folia si ramane doar plasa. Dupa ce am ajuns cu stupii pe noua locatie, a doua zi pun folia la loc.
Am avut cazuri in care nu a ajuns doar plasa de pe fund. E adevarat ca eu nu am tot fundul cu plasa, ci doar 1/3.
Sau in caz de o stropire la rapita si sa trebuiasca sa-i tii inchisi peste zi, iar e mare avantaj daca ai aerisire si in capac.
Aerisirea in capac e buna si pe perioada verii, cand capacul se incinge si daca are erisire, circula aerul pe sub el.
Cam atat acum


Aerul cald se ridica nu coboara. Deci o aerisire eficienta este in partea superioara.
Eu folosesc sita pe toata suprafata, care la transport se poate inversa si ramane si un spatiu de 6+1 cm. Am stat acum cativa ani 1 zi blocat pe o margine de drup si nu am avut emotii foarte mari.



Cred ca legat de podisor si capac lucrurile sunt foarte clare si stabilite, propun , daca sunteti de acord , sa ne concentram pe soclu, va multumesc.
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Re: Constructie ME ideal

Mesajde Adi Hodis » 22 Noi 2011, 15:37

ignatius scrie:...
Cred ca legat de podisor si capac lucrurile sunt foarte clare si stabilite, propun , daca sunteti de acord , sa ne concentram pe soclu, va multumesc.

Vezi ce ti se potriveste de pe aici http://adihodis.sunphoto.ro/Utilaje_si_stupi/pagina3

In natura ... cine face scandura de zbor coloniilor din diverse locatii ? ... nimeni.
Numai noi ... cica sa le fie mai ushor ... cu "galetzile " pline. :)

ps
nu am timp de ... scris.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2937
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Constructie ME ideal

Mesajde cristi_vidican » 22 Noi 2011, 17:25

Referitor la soclu, eu recomand sa se faca cu colector de polen. Eu cred ca avand in vedere vremurile, trebuie luat in calcul colectarea polenului. Am vazut recent un colector de fund si mi-a parut foarte rau ca nu mi-am facut stupii asa. Nu e prea mare filozofie si se merita din multe puncte de vedere. E o investitie folositoare, care cred ca e mai ieftina decat un colector de urdinis si care ar trebui luata in calcul de cine isi face stupi noi acum.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Constructie ME ideal

Mesajde ignatius » 22 Noi 2011, 21:59

cristi_vidican scrie:Referitor la soclu, eu recomand sa se faca cu colector de polen. Eu cred ca avand in vedere vremurile, trebuie luat in calcul colectarea polenului. Am vazut recent un colector de fund si mi-a parut foarte rau ca nu mi-am facut stupii asa. Nu e prea mare filozofie si se merita din multe puncte de vedere. E o investitie folositoare, care cred ca e mai ieftina decat un colector de urdinis si care ar trebui luata in calcul de cine isi face stupi noi acum.


cateva detalii referitor la soclu cu colector polen? fotografii?
Multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Următorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 22 vizitatori