de Jean Valjean » 27 Iun 2012, 11:23
Acum cateva zile imi lasa un coleg de serviciu pe birou o chestie rotunda ce semana cu sacazul (cel folosit la lipituri in electronica sau pentru frecarea arcusului la vioara).
Intrebandu-l ce e si in ce scop imi arata acel obiect, imi spune ca e rasina pentru fibra de sticla si-mi atrage atentia ca poate imita cele mai subtile forme (chestia de fapt era o bucata de rasina care se intarise pe fundul unui recipient care avea inscriptionate niste litere lucioase pe un fond dreptunghiular mat - practic nu erau in relief sau erau in relief dar la o scara microscopica - litere si fond care ramasesera intiparite pe aceasta rasina ), cu alte cuvinte poti face mulaje dupa tot felul de obiecte.
Dupa doua zile mi s-a aprins un bec: n-as putea face eu o matrita pentru presa faguri artificiali din rasina asta (mi-a aratat acum cutia, e rasina poliesterica)?
Fac un strat de rasina mai mare decat un fagure , pun un fagure artificial, dau inca un strat de rasina, las sa se intareasca si cand s-a intarit decupez exact pe dimensiunile fagurelui (e oarecum transparenta aceasta rasina, deci s-ar vedea fagurele inauntru) si apoi dezlipesc cele doua placi. Se poate folosi si fibra de sticla sau material textil pentru ranforsarea celor doua placi, care ulterior pot fi puse intr-o presa.
Imi pun insa trei intrebari la care nu gasesc raspuns:
1. e toxica aceasta rasina intarita? adica poate contamina ceara cand fac fagurii?
2. e posibil ca rasina sa intre in reactie cu ceara in momentul in care incerc sa fac mulajul ? Asta pot sa o experimentez cu o cantitate mica pe o bucatica de fagure, experiment pe care o sa-l fac in cel mai scurt timp si revin cu raspunsul.
3. imi scapa ceva din vedere?