Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).

Matrita faguri

Mesajde leonardus » 09 Iun 2012, 16:54

Va salut !

Am primit o chestie curioasa, parese o matrita de facut faguri; se compune din 2 parti independente, o tavita cu forme hexagonale pe interior din aluminiu si o presa mai micuta tot cu forme hexagonale care vine perfect in tavita. pacat ca nu pot pune acum poze, dar cred ca unii au mai vazut asa ceva. Eu unul niciodata. tare va rog sa-mi spuneti cum se fac fagurii intr-un astfel de dispozitiv, ca eu am incercat cu ceara, apa fiarta, ulei, etc, si n-am reusit. E adevarat ca mai mult am facut experimente.
Cu mari multumiri,

L.
leonardus

Matrita faguri

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR

Re: Matrita faguri

Mesajde teinegru64 » 09 Iun 2012, 21:34

http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde leonardus » 10 Iun 2012, 10:04

Mersi fain. N-am dat de clip-ul asta pe Youtube desi am stat vreo 3 ore cu search pe Google. De fapt n-am gasit nimic relevant despre asta. O singura intrebare: cu ce unge tavitele ? Parca este apa
leonardus

Mesajde teinegru64 » 10 Iun 2012, 11:44

Zer , lapte . apa cu miere , apa cu sapun...
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde mifu_2006 » 20 Iun 2012, 20:29

stie cineva de unde as pute procura si eu o matritza pentru faguri?:(
mifu_2006

Mesajde Jean Valjean » 27 Iun 2012, 11:23

Acum cateva zile imi lasa un coleg de serviciu pe birou o chestie rotunda ce semana cu sacazul (cel folosit la lipituri in electronica sau pentru frecarea arcusului la vioara).
Intrebandu-l ce e si in ce scop imi arata acel obiect, imi spune ca e rasina pentru fibra de sticla si-mi atrage atentia ca poate imita cele mai subtile forme (chestia de fapt era o bucata de rasina care se intarise pe fundul unui recipient care avea inscriptionate niste litere lucioase pe un fond dreptunghiular mat - practic nu erau in relief sau erau in relief dar la o scara microscopica - litere si fond care ramasesera intiparite pe aceasta rasina ), cu alte cuvinte poti face mulaje dupa tot felul de obiecte.

Dupa doua zile mi s-a aprins un bec: n-as putea face eu o matrita pentru presa faguri artificiali din rasina asta (mi-a aratat acum cutia, e rasina poliesterica)?
Fac un strat de rasina mai mare decat un fagure , pun un fagure artificial, dau inca un strat de rasina, las sa se intareasca si cand s-a intarit decupez exact pe dimensiunile fagurelui (e oarecum transparenta aceasta rasina, deci s-ar vedea fagurele inauntru) si apoi dezlipesc cele doua placi. Se poate folosi si fibra de sticla sau material textil pentru ranforsarea celor doua placi, care ulterior pot fi puse intr-o presa.

Imi pun insa trei intrebari la care nu gasesc raspuns:

1. e toxica aceasta rasina intarita? adica poate contamina ceara cand fac fagurii?
2. e posibil ca rasina sa intre in reactie cu ceara in momentul in care incerc sa fac mulajul ? Asta pot sa o experimentez cu o cantitate mica pe o bucatica de fagure, experiment pe care o sa-l fac in cel mai scurt timp si revin cu raspunsul.
3. imi scapa ceva din vedere?
Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 27 Iun 2012, 11:45

Cred ca iti scapa din vedere transferul termic redus al rasinii!
Nimic din ce-i uman, nu mi-e strain. (S.Freud)
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 27 Iun 2012, 12:00

Ma gandeam eu ca imi scapa ceva din vedere.
Ai dreptate, cum naiba racesc matrita !!!
Jean Valjean

Mesajde iunicu » 27 Iun 2012, 13:30

Matrita o racesti scufundand-o intr-un vas cu apa rece inainte sa deschizi presa pentru extragerea fagurelui.
Problema este la turnare findca rasina amestecata cu intaritorul se incalzeste si iti topeste fagurele.
Trebuie luat mulaj in ipsos dupa fagure, trebuie impermebilizat ipsosul si abia in ipsos se toarna negativul pentru presa, adica o foaie de FA din rasina.
Dupa ce ai negativul pot sa te apuci de fabricat prese pe banda rulanta.
Odihneste-te in pace Gica!
iunicu

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE