de catva timp ma tot mir si ma tutur de scula aia cu melc pe care-o folosesc strainezii de separa mierea de ceara prin presarea descapaciturilor.io de mai mlti ani descapacesc cu cutitu,si se cam aduna cam 10 kg de ceara la tona de miere,chiar anu asta facusem poze la blaj si am vorbit cu un srungar mai strengar s-o fac,dar m-am oprit.
la conditiile noastre de pastoral cam e in compozitia descapaciturilor suficient de multa albina naclaita mai ales cand n-ai ce face si trebuie sa sustragi mierea pe furtisag(ca nu se poate numi extras)
prin presare in presa cu melc dupa parerea mea mierea e cam contaminata su apitotal de la albinele prinse printre descapacituri.
pana acum descapaceam in bidoane sau ghiumuri ulterior un bidon gol dedesubt o sita intre ele si celelalt plin cu descapacituri intors cu gura-n jos si mierea fiind cald in 2 zile se cam scurge 90% si ce ramane poate pleca linistit direct in topitoru solar.dar dezavantaju era ca nu totdeauna se nimereste gura-n gura mai curge miere mai oleaca de furtisag,si mai tot timpul la sita erea un cordon de albina.
anu asta daca tot am renuntat la scula aia profi am zis hai macar sa-mbunatatesc vareanta clasica fiindca aveam vo 5 bidoane de descapacituri si nu mai aveam in ce aduce apa.
am luat 2 capace la unul am decupat partea din mijloc i-am lasat doar rama si vre-o 2 cm,la celalalt am dat gauri de 10 sau 15 mm,am pus o sita intre ele si le-am lipit cu lipici din ala baghete cu pistol electric dar care decedeaza dupa un timp asa ca ar fi de recomandat un lipici mai bun.
e o investitie minima da rezultate bune se elimina furtisagu la baza sitei si e mult mai stabil decat gura pe gura,nul-am vazut la altii asa ca va rog sa nu ma acuzati de plagiat,iar daca cuiva e folositor partia e libera,daca nu trece-ti mai departe!