Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cercetare - ce am dori sa intelege mai bine ?

Mesajde valerian » 17 Aug 2023, 14:11

Am ajuns oarecum accidental in aceasta lume a "albinaritului" si cu cat citesc mai mult cu atat sunt mai impresionat de complexitatea extraordinara a modului de functionare a unui stup. Stiu ca acest domeniu este intens cercetat (am gasit cateva mii de articole despre albinarit publicate in doar ultimii 2-3 ani ) asa ca volumul de informatii este imens asa ca m-am gandit sa ma adresez celor care se ocupa cu asta din pasiune.
Sunt un ITst care lucreaza la un institut de cercetare dintr-un mic orasel din Germania si care studiaza (printre altele) sisteme care se autoorganizeaza; stupii de albine sunt un minunat exemplu de autoorganizare care s-a perfectionat continuu de-a lungul mileniilor si care are inca multe mistere/necunoscute.

As fi extrem de recunoscator daca m-ati putea ajuta sa inteleg mai bine marile "probleme" ale apiculturii din punctul de vedere al apicultorului, care ar fi zonele unde o cercertare mai amanuntita ar fi utila/necesara care ar fi intrebarile la care un apicultor cu experienta nu poate sa raspunda azi etc. etc.
Intreb asta pt ca la munca (pe langa obiectivele proiectului) avem destula libertate sa propunem directii noi de cercetare si ar fi minunat daca prin asta am putea ajuta comunitatea.

Astept cu parerile dvs.
valerian
 
Mesaje: 4
Membru din: 17 Aug 2023, 11:12

Re: Cercetare - ce am dori sa intelege mai bine ?

Mesajde Balian » 18 Aug 2023, 08:46

Bun venit în comunitate apicolă! E o informație plăcută că acest forum este urmărit și de persoane de peste graniță.
Mai ales dacă persoana lucrează întrun domeniu de cercetare și este interesat de problemele curente în sector.
Dacă ați urmărit discuțiile între apicultori, puteți observa că este front de lucru bogat în a sincroniza prin dovezi
solide fundamentat științific, mulțimea de idei care coordonează breazla.
O problemă majoră reprezintă interesul diferit a albinei și a apicultorului. Albina luptă pentru supraviețuire și înmulțire,
iar apicultorul ar dori să diminueze sau să decaleze cât poate instinctul de înmulțire în afara perioadelor de cules de
nectar. Face pentru obținerea unori producții cât mai mari, sau a obține o anumită cantitate de miere marfă cu familii
și efort cât mai mic.

(Pentru a putea cerceta activitatea apicolă ar trebui modelată viața și activitatea albinelor printr-un model (algoritm)
care ar putea fi supus unei analize de optimizare. Părerea mea.)

Mai țin minte o încercare în anii 80 pentru a determina matematic curba de roire în funcție de puterea familiei.
Materialul a primit premiu pe Congresul Apimondia organizat pe aceea vreme la București. Este prezentat pe acest
forum de ”jenica67” pe 12 ian. 2012:
http://forum.stuparitul.com/viewtopic.p ... 3&start=64
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2868
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Cercetare - ce am dori sa intelege mai bine ?

Mesajde valerian » 20 Aug 2023, 10:49

Buna ziua si va multumesc f. mult pt. "primire" in comunitatea dvs.

Din ce am vazut si pe alte forum-uri precum si de la apicultorii locali problema roitului (sper ca folosesc termenul corect, daca nu va rog sa ma corectati) pare una dintre cele mai importante si aici. M-am apucat sa citesc despre ce s-a facut pana acum referitor la aceasta tema si voi reveni incurand cu o serie de intrebari.
In mod cert acest subiect este f. f. interesant :)
valerian
 
Mesaje: 4
Membru din: 17 Aug 2023, 11:12

Re: Cercetare - ce am dori sa intelege mai bine ?

Mesajde yuonyuon » 20 Aug 2023, 13:39

Cand un lucru este mai greu de controlat...din cauza dificultatii de a fi inteles...este trecut ca o situatie incontrolabila sau catalogata ca fiind o problema...
" problema " roitului este rezolvata de mult de catre apicultorii profesionisti...
yuonyuon
 
Mesaje: 2824
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau

Re: Cercetare - ce am dori sa intelege mai bine ?

Mesajde valerian » 24 Aug 2023, 11:21

yuonyuon scrie: " problema " roitului este rezolvata de mult de catre apicultorii profesionisti...

Da inteleg ca exista metode de a impiedica asta (unele au fost mentionate chiar si pe acest forum: variatii ale "simularii roirii", prin mutarea matcii intr-un stup nou - exista altele mai buine ?). Din cate inteleg insa aceste metode necesita interventii periodice ceea ce in cazul unui numar mai mare de stupi sau in cazul in care stuparul face asta doar ca un hobby in paralel cu un job 9AM-5PM si nu are timp sa verifice zilnic situatia stupului, este oarecum dificil. In aceste conditii cred ca ar fi utila o solutie mai simpla acre sa nu necesite prea mult timp.
Ideal ar fi 1. sa pun un echipament in stup care sa intarzie roirea sau macar 2. sa macar sa anunte stuparul ca albinele se pregatesc sa roiasca. Pentru varianta 1. nu stiu de nici o solutie existenta iar pentru 2. am gasit solutii comerciale insa in general se bazeaza pe masurarea diferentei de greutate a stupului (daca albinele pleaca o diferenta brusca de 1-3 kg a stupului e in general un bun indicator ca roirea a inceput). Din pacate asta e oarecum prea tarziu pt. a interveni daca stuparul nu e in imediata apropiere a stupului. O alta solutie (banuiesc posibila dar nu am gasit implementari) ar fi monitorizarea sunetelor din stup (inteleg ca in preajma roirii "zumzetul" stupului se modifica).

O solutie si mai buna (din categoria 1.) ar fi sa intelegem mai bine contextul in care albinele "hotarasc" ca e cazul sa inceapa pregatirile pt roit si sa le intarziem.

yuonyuon scrie:Cand un lucru este mai greu de controlat...din cauza dificultatii de a fi inteles...este trecut ca o situatie incontrolabila sau catalogata ca fiind o problema...

Averti perfecta dreptate si oarecum despre asta vb. si eu. Din cate am inteles (printre altele si de pe acest forum) este ca conditiile in care roitul apare sunt "in mare" clare insa lipsesc multe detalii.

Exista insa multe intrebari la care insa inca nu am gasit raspuns (si aici as avea nevoie de ajutorul dvs.)
- In conditiile in care fiecare albina este doar o mica rotita din marele agegat al stupului cum se obtine consensul intre albine ca "e cazul sa incepem pregatirile pt roire". Ma refer aici la faptul ca niciuna dintre albine nu are o privire de ansamblu asupra stupului (cate albine exista, cate larve exista, cata miere exista etc etc) si totusi ceva le determina sa inceapa pregatirile in comun. Ce le determina si cum este comunicata aceasta decizie ? Daca am intelege asta mai bine am putea poate sa intervenim.
- Inteleg ca in cazul roirii aproximativ jumatete din albine merg cu matca batrana si restul raman in stup. Cum se determina cine pleaca si cine ramane si cum stie fiecare albina din care categorie face parte ?
- Care este evenimentul declansator al roirii. Inteleg ca atunci cand albinele se pregatesc de roit, mananca mai mult (pt a avea resurse pt stabilirea in noul stup), pregatesc matca pt zbor etc etc insa exista un moment in care hotarasc cumva: acum e momentul sa plecam.
- La plecarea din stup albinele gasesc un loc temporar (o creanga, un stalp etc) unde se aseaza. Cum este ales acest loc ? Ce anume le determina pe albine sa se aseze pe acea ramura si nu pe alta ?

Restul pasilor am inteles ca au fost intens studiate si sunt mai bine intelese (modul in care albinele identifica potentialele locatii pt noul stup si cum aceste locatii sun raportate celorlalte albine, cum se ajunge la un consens si cum roiul este dirijat catre destinatia finala).

In cazul in care gresesc va rog sa ma corectati.
valerian
 
Mesaje: 4
Membru din: 17 Aug 2023, 11:12

Re: Cercetare - ce am dori sa intelege mai bine ?

Mesajde yuonyuon » 24 Aug 2023, 14:21

roitul in sine este un lucru simplu....factorii declansatori nui ii cunoaste multa lume...

imagineazati ca roitul inseamna o familie cu 10 copii ce locuieste intr o garsoniere...peste ceva ani acei copii au cate 10 copii fiecare ...la un momendat cineva decide ca nu se mai poate si trebuie sa se mute....
deci roitul este un un proces...matematic sau fizic....ce apare din lipsa spatiului ....

normal ca pana se ajunge la roit sunt si etape pre-roit....ce duc la diviziune...orce specie sociabila cand atinge un numar de indivizi ce creaza probleme de supravieturi are ca modalitate de de rezolvare ...diviziunea

in cazul albinelor ...roitul este declansat de aglomeratia sau de sentimentul de "FULL"
al spatiului ocupat de albine...
1 aglomeratia propriu zisa a albinei
2 lipsa spatiului de depozitare adica al fagurilor ...celulelor goale...
adica atunci cand toate celulele sunt ocupate fie cu miere capacita sau puiet ....practic se ajunge la maxim de spatiu...

sentimentul de "full" la albine este dat in cazul in care desupra cuibului avem miere capacita adica coronite...asta inemna din punctul de vedere al albinelor ca scorbura e full si trebuie facut ceva..(botci :lol: )...desi din punctul nostru de vedere nu este asa....


intr un stup ...nu decid albinele in mod egal si nici matca....doicile batrane dirijeaza colonia ....numarul lor raportat la toata familia influienteaza cat puiet sau cand se pregatesc de roit....
in cazul cand e criza ele vor fi cele care vor ramane in stup....
deci daca noi nu avem o structura echilibrata ...iar numarul doiciulor creste prea mult ...atunci vor intra in friguri.....adica familia nu mai functioneaza ca o unitate si incepe sa mearaga mai mult ca doua partide (de stanga si de dreapta)....in final doicile vor face botci ca masura de rezolvare a aglomeratiei....deci un fel de razboi civil....dar nu chiar...in care matca batrana si cu o mare parte din doici ce nu au crescut puiet ....dar si albiele tinere si barane vor urma matca....
in colonia veche vor ramame albine tinere si cele ce ingrijestc puietul ramas si foarte putine albine de rezerva(doici batrane)....si culegatoarea pe ultima suta
yuonyuon
 
Mesaje: 2824
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau


Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori