de janese » 30 Oct 2011, 20:26
rabdareeeee!!!
am fost o saptamana in germania...doua zile vizita la un crescator de matci...in nordul germaniei
altitudine 480m
deal cu foioase si inceput de conifere
ferme defamilie cu douazeci-treizeci de vaci de lapte sau crescatorii de cai(tot 20-30),,,si ferme de ingrasat vitei
pe o raza de 30 km doar asta e stupar
creste matci in douasute de nuclee ewk...cam opt sute de matci vinde pe an...cu 25 euroi bucata dar zice ca nu=s platite...corect ar fi la 35-40 euroi ca sa justifice munca.nu se poate lasa de crescut matci ca are ,,obligatii la stupari""...are doar trei matci din care trage samanta-carnica.
stupina- in jur de 300 fam de albine...face staionar pe o raza de 10-15km...baterii de cate 10-15 familii bagate unde nici nu te astepti...in buza de padure...la ferme...pe camp....nu l-a furat nimeni niciodata...aceste baterii zici ca-s parasite...nu ca la noi......cutii stoc...vopsite aliniate..etc..etc
in trei ore am vizitat opt asfel de baterii...asfalt pana langa stupi..orice drumulet lat peste doi metri...asfaltat..desi nu circula nimeni pe acolo
printre paduri de brazi,si foioase...rapita...nu mai mult de loturi de max un hectar...dese...zici ca fermierii au pus special pentru stuparu asta...pe langa pasuni...rapita, porumb,grau...tot sole de 1-2 hectare..
nu dezinfecteaza cutiile ca zice ca distruge pelicula de propolis..razuie si apoi trage cu aspiratorul..acolo pe loc in padure!..grosime perete cutii-40-45mm fund plin..dar si gratare cu plasa varoa de verificare
i-am zis ca vreau douazeci-cincizeci de matci de la el si una din care sa trag eu...mai ...speciala!(mai luasem opt de la el in ultimii doi ani...mi-a zis ca e o prostie sa cumpar de la el douazeci ..ca nu am ce face cu ele...ca vor fi toate surori!..mai bine sa cresc eu....am tacut nu l=-am contrazis ca aveam planurile mele...a ramas sa-mi dea in mai-iunie trei bucati..mi le aduce ,,de pe insula"" dar nu-mi garanteaza ca nu-s toate surori!..completaza anual niste formulare de urmarire a caracteristicilor fiicelor pe care le trimite ca feed-back inapoi la crescatorul de unde are linia
rabdare ca vin si poze!
Ultima oară modificat de
janese pe 30 Oct 2011, 21:01, modificat de 4 ori în total.