Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA POZE

Sectiune pentru poze , unde poti incarca diferite poze care au ca subiect apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dispozitive apicole

Mesajde Florin Dobre » 20 Oct 2014, 20:24

Retractezi? :lol: :lol: :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 20 Oct 2014, 20:47

Florin Dobre scrie:Retractezi? :lol: :lol: :lol:

Nu este important ce cred sau vad eu , nu retractez ce am vazut .
Din informatie lipseste faptul ca stupul e in pat cald , dinamica patului cald e diferita = asa se explica puiet fara miere in jur .
Cuibul merge catre AER+ CALD , daca-l tragi in spate nu mai baga miere pe ramele goale din spate ...
Nu am vorbit mult dar am SIMTIT ca omul a mai strans stupi ..., nu imi pare rau ca m-am inselat .
Cu bucurie , Nae .
nae

Mesajde Florin Dobre » 20 Oct 2014, 20:50

Am glumit dar te-ai prins ca voiam sa stiu mai mult, respectiv explicatia data in cazul patului cald. :)
Multam nae!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TDI » 20 Oct 2014, 21:48

Dicu Ion scrie:Multumesc TDI pentru informare .Trabuie sa schimb si eu tratamentul cu alte substante ,caci din discutiile avute cu mai multi colegi nu sint multumiti de rezultatele cu varachet,si acest lucru l-am obsevat si la mine mai ales ca inca mai are puiet chiar daca acest puiet nu mai reprezinta mare lucru totusi ,nu ma indur s-al dau la o parte.Multi colegi reclama rszultate slabe si la Mavrirol.Oricum cel putin un tratament trebuie sa mai fac si cu siguranta schimb medicamentul.

VF tine de noroc, majoritatea celor care l-au folosit au fost mulțumiti. Mavrirol am folosit si eu, eventual pot sa va trimit substanta activa - de unde o cumpara si combinatul - sa va faceti singur alternativa.
Problema e ca eu sunt nemultumit ai de substantele alternative.
O sa va dau un exemplu: S-au luat 3 grupe de albine cu aripile arse si au fost mutate in conditii de laborator: Prima grupa nu a fost hranita decât cu hrana glucidica, a doua grupa a fost hranita cu hrana glucidica ai înlocuitori proteici ai polenului, a treia grupa a fost hranita cu hrana glucidica si polen. Dupa câteva zile nivelul virusilor in grupa jehranita decât cu hrana glucidica crescuse de 700 de ori, in a doua grupa nivelul virusilor a crescut si dupa aceea a scăzut iarasi, in a treia grupa ce hranita cu hrana glucidica si cu polen nivelul virusilor aproape a dispărut. Retineti, vorbim despre albine eclozionate cu aripile arse.
Multa sănătate!
TDI

Mesajde Dicu Ion » 21 Oct 2014, 08:05

Dumnul Nae placerea a fost si de partea mea,si cu siguranta mai discutam.Cind v-am sunat nu mi-am propus sa ma disculp cumva ,s-au sa va sar in cap,ci sa discutam ca doi oameni civilizati.,lucru care sa intimlpat si am simtit ,ca aveti fler de apicultor
Intradevar stupi in pat cald difera de cei in pat rece ,si acest lucru ma bucura ca v-ati dat seama s-au dupa cum vad stiti chiar bine,ca asezarea ramelor da putin peste cap,chiar si pe cunoscatori daca nu specifica ,ca stupi sint in pat cald.La fel si cu impachetarile se schimba treaba.Cind am impachetat la inceput ,nu aveam experienta cu stupi in pat cald si tot ghemul se stringea cit mai in spate de urdinis.Prima rama de linga urdinis pe partea cu fata stupului intodeauna albinele trage mierea,si atunci am intrebat colegi care aveau stupi in pat cald daca si jos se intimpla acelasi lucru ,si intradevar au confirmat ,ca prima rama de la urdinis ramine pe o parte goala.Domnul Nae atunci am luat masura sa trag cuibul mai in spate fata de urdinis,mai ales la cei dupa pavilion,unde curenti de aer si nt mai mari ,si nu mai am probleme nici cu umezeala si nici cu depopularile care din nefericire erau destul de mari.Nu am vazut nici o diferenta intre stupi cu ,cuibul tras mai in spate ,si celor care le-am format cuibul linga peretele stupului ,la iesirea zborului de curatire.Am observat si vara ca reg tinde sa oua mai mult pe la jumatatea stupului.In stupina proprie fiecare apicultor ,i-si formeaza un anumit stil de lucru mai ales ca si
conditiile meteo difera de la o zona la alta .Am simtit nevoia sa mai schimbam citeva cuvinte,iar la iarna la mine este o traditie sa invit citiva apicultori,si m-as bucura sa fiti printre participanti.Sa auzim de bine.
Dicu Ion

Mesajde delorin I » 21 Oct 2014, 10:19

Interesanta discutie despre patul cald si patul rece! Ce presupune domnule Dicu "a trage cuibul putin mai in spate de urdinis?" Inseamna ca intre cuib si urdinis aveti un spatiu gol? Sau ati adaugat acolo ramele cu miere? Ca albinele sa inainteze spre urdinis pe masura ce vine primavara?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Dicu Ion » 21 Oct 2014, 12:54

Domnul Delorin ,o sa explic mai pe larg cum procedez eu,si nu implica pe nimeni sa faca la fel.
Tras cuibul mai in spate ,inseamna ca intre partea din fata a stupului implicit a urdinisului ,mai adaug o bucata de polistiren ,dupa care vine prima rama cu mincare.La stupi de pe ultimul rind de sus unde curenti de aer sint mai mari si vintul bate mai tare adaug doua bucati,in asa fel cuibul sa fie ceva mai departe de urdinis.Nu se pune rame nici goale nici cu hrana ca atunci cuibul se mareste mult iar din ce am vazut prima rama intodeauna raminea intreaga cu mincare,Am incerca si cu rame dar ghemul intodeauna se retragea in spate de multe ori trecea dupa diafragma cu toate ca de multe ori pe acele rame exista putina mincare.Vazind cum albinele singure se retrageau in spate am format la citiva stupi ,cuiburile mai in spate si am vazut ,ca primavara ao inceput ouatul mai devreme decit celalti care aveau cuibul format ,incpind cu prima rama dupa fata stupului.La fel umezeala a disparut.
La inceput am avut retineri ,punund problema cu zborul de curatire ,cuibul fiind mai in spate ,o sa iasa mai greu afara ,dar nu am observat nici o diferenta intre uni si ceilalti ,si atunci am trecut de am format cuiburile la toti stupi mai in spate.
Cum stiti si dv. depinde foarte mult de zona ,dar si cum este pozitionat pavilionul,fata de curenti predominanti.In multe cazuri in care ma situiez si eu ,nu am posibilitatea datorita locului unde pavilionul sa-l pun altfel si atunci fiecare recurge la artificii,sa poata asigura o impachetare cerespunzatoare ,ca pierdderile sa fie minime.DE multe ori ati vazut pavilionari ca iarna dau stupi jos .Face acest lucru tocmai din cauza ca vintul si curenti decimeaza fam.Daca mai aveti nelamuriri cu toata plcerea va raspund.
Dicu Ion

Mesajde Dicu Ion » 21 Oct 2014, 19:09

TDI esti un baiat de treaba si-ti multumesc pentru ajutor.Cred ca am sa fac ultimul tratament tot cu varachet ca il am deja cumparat.
Urmaresc cu intres postarile tale ,si constat ca esti bine informat ,dar cel mai placut lucru pentru mine este politetea ,si felul cum te adresezi colegilor dupa forum.Te stimez.
Dicu Ion

Mesajde Dicu Ion » 21 Oct 2014, 19:22

Domnul Florin ,la stupi in pat cald sint citeva lucruri marunte care daca nu sint facute la timp ,se risca o depopulare masiva a stupilor mai ales pe pavilion.Jos treaba sta putin mai bine,chiar daca denumirea de pat cald spune ceva ,dar in practica se prezinta diferit .Mi-a luat ceva timp pina m-am prins cum trebuie lucrat cu ei mai ales ,pregatirea pentru iarna ,si lucrarile de primavara nu difera mult de stupi in pat rece ,dar sint citeva miscari de rame in stup ,care sa dea posibilitatea de mentinere a calduri si dezvoltarea in bune conditii.
Dicu Ion

Mesajde nae » 21 Oct 2014, 20:33

delorin I scrie:Interesanta discutie despre patul cald si patul rece! Ca albinele sa inainteze spre urdinis pe masura ce vine primavara?

Nu m-ati intrebat pe mine dar m-a intrebat alt forumist ...
Si in pat cald si in rece albina vine spre aer si caldura (FAV il lasam pt alta discutie ).
In pat cald prima rama e TAMPON , sunt filme pe net care arata cum se formeaza curentii in bena unui turism ,impachetarea stupului pt pat cald se face speculand faptul ca albina ''vine'' in fata = la gaura ; uitati de impachetarea bilaterala .
Cuibul se aranjeaza de la urdinis catre spate astfel: -miere-miere-miere-miere-miere/puiet-miere/puiet-miere/puiet -......................... goale-goale .........................................goale .
Ai in fata 4-5 rame PLACA de miere=12-16 Kg + liniste (nu lasi vagonul sa danseze pe arcuri) =sa vina salcamul ;e pe forumul vechi poza de la avatar a lui Drone :D
Inainte de marele cules ai doua posibilitati(orizontal ) :
1- lasi cuibul in fata = tragi usor dar putin
2-tragi cuibul in spate - blochezi cu diafragma /2 rame necladite , in fata lasi ramele de stransura = faci miere dar te RUP ;)
La sistemul vertical / pavilion = nu am vazut , nu m-am gandit = nu-i operatie pe creier .
nae

Mesajde delorin I » 22 Oct 2014, 06:20

Multumesc! Am citit si eu candva dar fara sa am orizontali siocazia practicii este ca si cum nu as fi citit! Cred ca in Iernarea albinelor a lui MIlcoiu se discuta si tipul de aranjare al ramelor!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Dicu Ion » 27 Oct 2014, 16:46

Astazi ,ca sa domolit vintul ,am verificat doi stupi peste care am pus folie ,si rezultatul se vede din foto.
Eu nu folosesc folie dar am vrut sa ma conving sa vedem eficienta .
Inainte de orice discutie vreau sa va spun ca stupi sint cu fund plin,dar pentru aerisire ,urdinisul l-am lasat destul de larg.
Folia am pus-o direct pe rame dupa care am pus o textila ,podisorul si ciiteva cartoane.
Rezultatul se vede
NU COMENTEZ pentru cei care au stupi cu sita pe fund
Daca ,in ciiteva zile de frig ,si au facut atit condens ,dar toata iarna?
Fişiere ataşate
phpWcKb1BAM.jpg
Dicu Ion

Mesajde Dicu Ion » 27 Oct 2014, 16:59

Stupi din experiment sint destul de buni pe 6 si 7 rame strinse bine.
Ghemul era format in partea de jos a ramelor,asa ca nu se poate motiva ca stupi au fost slabi ,lasati largi si de aceia sa format condensul.
Deci atentie ,care vor sa puna folie deasupra ,si au stupi cu fund plin ,poate sa aiba surpriza care ati vazuto.
Poate daca o gaureste din loc in los s-ar putea schimba ceva ,dar mare lucru nu ca in colturi cu siguranta ,tot face condens .
Ramine la aprecierea dv care inca nu a-ti terminat de impachetat ,ce varianta folositi.
Fişiere ataşate
phpISnZldAM.jpg
Dicu Ion

Mesajde irina » 27 Oct 2014, 17:08

Dicu Ion scrie: Ramine la aprecierea dv care inca nu a-ti terminat de impachetat ,ce varianta folositi.

Dumneavoastra ce varianta folositi? Va intreb pentru ca si eu am avut probleme cu condensul, desi n-am folosit folie iar urdinisul a ramas deschis pe toata lungimea.Stupii sunt tot cu fund plin.
irina

Mesajde Dicu Ion » 27 Oct 2014, 17:59

Precizez ca stupi controlati sint pe jos ,iar ramele sint dispuse in pat rece.
Dicu Ion

Mesajde nae » 27 Oct 2014, 18:09

Aveti aerisire in capac ? E deschisa ?
Folosirea foliei sau podisorului fara sita impune izolarea TOTALA sus .
Am 6 stupi cu cat 1/1 si fund plinsi fix , am urcat fam sus , o fam pe 4 rame(slaba) cu puiet ;)(aici trebuia sa fie condens ) , urdinis 20cm = n-au condens . Capacul fara aerisire ,astupata cu spuma, izolat cu polistiren .

Am gasit albine moarte pe fund(gratia plina cu albine) in unul dar am gasit si vinovatul =''Fetita'' ,catel,o corcitura care prinde soareci la modul agresiv ,sapa dupa ei sub stupi , nu-i mananca- ii depoziteaza in cusca ; nu stiu ce sa-i fac ca se urca pe gard si sare , n-o leg ca .. N-O leg= ma dispera/sper sa ninga .

Tot pat rece; am mai zis o data ca n-am condens si am gasit ghiata in ei , sper s-o nimeresc . :D
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la POZE