maximotgv scrie:Gicone scrie:Odata am sa postez cum lucreaza un apicultor cu matca ajutatoare. Deja si-a perfectionat tehnica . Face constant 100kg/fam. cu aceasta tehnica.
Eu inca nu am toate utilajele si lazile de care am nevoie ...dar o sa incerc vara asta.
Cu stima,
Gicone
Pai puteti posta metoda in mod teoretic chiar daca nu ati aplicat-o! Eu sunt foarte interesat!
Buna Seara,
Am vrut sa fac un topic nou cu acest subiect , dar nu reusesc sa ma loghez. Asa ca o sa postez aici pe scurt ca sa nu monopolizez discutiile cu Angelily. Poate ca ii va folosi si lui. Exista si alte metode, dar asta am vazut-o eu la un apicultor. Metoda de mai jos merge dupa formarea primelor roiuri.
Deci avem trei corpuri dadant blat de cite 10 rame fiecare, suprapuse. In 1 si 2 avem familia de baza. In 3 avem un roi sau 2 roi despartiti de diafragma. Corpul 3 are urdinise separate. Intre 2 si 3 se pune o sita,la inceput, pentru o saptamina, pentru uniformizarea mirosului matcilor, dupa care se inlocuieste cu haneman, pentru a permite trecerea albinelor de sus jos si invers.
Corpul de strinsura este corpul 2. Corpul 3 se adauga peste familia de baza dupa ce matca se imperecheaza si incepe ouatul. Cind corpul 2 e plin cu miere, tot ansamblul cintareste 100kg. Daca cumva roieste matca din familia de baza, stupul nu se poate bezmetici pentru ca mai are matci in corpul 3.cantitatea de albina lucratoare creste rapid prin ponta matcilor stupul devenind un mamut. La salcim poate atinge si 9kg pe zi de cules. Nu am mai adaugat schita pe motive tehnice... E usor de imaginat.Pe scurt, cam asta este. Incercati si ve-ti vedea ca merge. Puteti face acest lucru chiar cu doua familii de la inceputul culesului. Incercati.
Cu stima,
Gicone
Robert Magnamara : Meritul lui in viata a fost ca a stiut sa se inconjoare de oameni mai destepti decit el.