Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA PRODUSELE ALBINELOR

Discutii despre produsele albinelor , norme , legislatie , metode de producere si conservare . Diversificarea productiei si produselor in stupina...trebuie sa preocupe apicultorii romani .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Tinctura de propolis

Mesajde MyBees » 08 Feb 2012, 23:47

Am tot amanat, pana zilele trecute, sa fac tinctura din propolisul recoltat in timpul sezonului. Am amanat in primul rand dorind sa folosesc un alcool natural(produs artizanal din fructe) insa pana la urma am apelat la alcoolul din comert. Nu am folosit "recoltatoare", insa am tot adunat de pe rame/pereti in timp ce lucram la stupi si in toamna cand am curatat/depozitat ramele. Cca 1 kg, nu m-am zbatut prea tare.
O mare parte l-am pastrat sub forma de "bilute", la momentul respectiv fiind cald si permitand modelarea sa.
Bagat apoi pentru pastrare la frigider, m-am trezit ca nu se mai sfarama, pentru a se dizolva mai usor. Asa ca am apelat la robot.

- Spart bulgarii de propolis cu ajutorulul robotului;
- Cantarit;
- Combinat cu alcool, in borcan de sticla. 40 grame de propolis la 100 ml. de alcool 96 grade;
- Amestecat si depozitat in loc intunecos;
- Timp de 7 zile agitat continutul(cel putin o data pe zi)
- Dupa 7 zile se trece prin filtru(un strat de vata, intre 2 straturi din tifon);
- Ambalat in sticlute de culoare maron inchis(din cele cu picurator/pipeta, disponibile in farmacii)

Asta este "reteta" dupa care am hotarat sa il fac, in care m-am inspirat din cele scrise pe celalalt forum. Bineinteles ca as dori sa participati cu alte sugestii sau retete/proceduri proprii.

Cantarit:
Imagine

Amestec cu alcool:
Imagine
Ultima oară modificat de MyBees pe 10 Feb 2012, 04:33, modificat de 3 ori în total.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
Avatar utilizator
MyBees
 
Mesaje: 1251
Membru din: 23 Feb 2011, 13:01
Localitate: Bucuresti, stupina in Dambovita

Tinctura de propolis

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: Tinctura de propolis

Mesajde MyBees » 08 Feb 2012, 23:57

In timpul maruntirii, mare parte din propolis iese o pulbere foarte fina si atunci m-am gandit la o varianta de pastrare si consum mai aproape de gusturile mele. Asa ca am facut un amestec de miere de salcam cu praf de propolis. Am folosit propolisul dat printr-o sita, cel de granulatie mai mare mergand catre tinctura.

Nu am folosit un dozaj anume, am facut un amestec mai concentrat, urmand ca din acesta sa folosesc ulterior combinandu-l/diluindu-l cu miere.

Cernut prin sita:
Imagine

Si asa arata "ambalat"
Imagine
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
Avatar utilizator
MyBees
 
Mesaje: 1251
Membru din: 23 Feb 2011, 13:01
Localitate: Bucuresti, stupina in Dambovita

Re: Tinctura de propolis

Mesajde cobi » 07 Noi 2012, 22:33

Cum spargeti (maruntiti) bulgarii de propolis cu robotul? Nu se strica? Personal am stricat o rasnista de cafea noua. :P

Alta metoda, cu macerea mai mult timp a bulgarilor de propolis in alcool 96 ati incercat?..sau spunea altcineva cu maruntitul prin lovituri de ciocan intr-un sac de tifon.... :?: :?: :?: :?:

Astept si alte opinii.

Multumesc.
cobi
 
Mesaje: 453
Membru din: 20 Sep 2011, 21:24
Localitate: Campulung, Arges

Re: Tinctura de propolis

Mesajde Leon » 07 Noi 2012, 23:26

Eu folosasc o panza mai rezistenta. Tifonul nu rezista la lovituri cu ciocanu.
Leon
 
Mesaje: 105
Membru din: 29 Iul 2011, 00:12
Localitate: Hunedoara

Re: Tinctura de propolis

Mesajde Liviu Sarbu » 08 Noi 2012, 15:28

Ati facut foarte bine ca ati folosit alcool etilic de 96* din comert. O cunostinta povestea ca a preparat tinctura de propolis folosind alcolul care curge la inceput cand faci tuica. Acesta se numeste si aramita si este foarte toxic pentru organism, continand alcool metilic. O tinctura preparata cu aramita poate fi folosita doar pentru uz extern.
O informatie folositoare chiar daca nu are legatura cu albinele: Motivul pentru care alcoolul metilic curge primul este diferenta intre punctele de fierbere. Alcoolul metilic fierbe la 70* C, iar alcoolul etilic fierbe la 72* C. Important este si ca perioada de timp in care se trece prin aceste temperaturi sa fie cat mai lunga pentru o buna separare. De aceea se face tuica la foc mic. Va salut !
Avatar utilizator
Liviu Sarbu
 
Mesaje: 72
Membru din: 05 Iul 2011, 10:47
Localitate: Oradea

Re: Tinctura de propolis

Mesajde cobi » 18 Noi 2012, 21:26

cobi
 
Mesaje: 453
Membru din: 20 Sep 2011, 21:24
Localitate: Campulung, Arges

Re: Tinctura de propolis

Mesajde ovidiu_78 » 18 Noi 2012, 22:59

Eu l-am bagat la congelator si dupa aceea l-am razuit pe o razuitoare ci gauri mici,a mers perfect
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
Avatar utilizator
ovidiu_78
 
Mesaje: 1386
Membru din: 29 Iun 2011, 19:59
Localitate: oradea

Re: Tinctura de propolis

Mesajde cobi » 20 Noi 2012, 12:30

ovidiu_78 scrie:Eu l-am bagat la congelator si dupa aceea l-am razuit pe o razuitoare ci gauri mici,a mers perfect


Si eu l-am bagat la congelator si am zis sa folosesc rasnita de cafea...m-am ales pana la urma cu un propolis fin maruntit si cu rasnitza stricata (mi s-a stricat filetul de la cutit) :x ..bine, era made RPC, ce sa-i ceri ;)
cobi
 
Mesaje: 453
Membru din: 20 Sep 2011, 21:24
Localitate: Campulung, Arges

Re: Tinctura de propolis

Mesajde Dila Daniel » 20 Noi 2012, 12:55

daca nu va grabiti asa tare,puteti sa nu il mai macinati cu rasnitza.
Este deajuns sa il spargeti bucati cat sa intre pe gura sticlei...cu atat mai usor sticla cu gura larga(ex.de ceai-nestea) sau bidon de 5 l.
Agitat pe cat posibil zilnic daca se doreste grabirea procesului.Dar daca timpul nu este o problema,din experientza zic...merge si la 3 zile :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Avatar utilizator
Dila Daniel
 
Mesaje: 2424
Membru din: 18 Feb 2011, 22:51
Localitate: Craiova

Re: Tinctura de propolis

Mesajde MyBees » 20 Noi 2012, 13:27

Daniel, incearca sa il macini si pulberea sa o amesteci cu miere si polen. Copii mei il consuma de le pacane urechile :)
Da, sunt de acord, pentru tinctura poate fi pus direct in alcool.

Bineinteles ca robotul nu se strica. As fi stiut :) Bineinteles, daca metoda de spargere cu ciocan, tifon, panza, etc, vi se pare mai ok, nu am ce comenta... Fiecare se chinuie cat vrea :)
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
Avatar utilizator
MyBees
 
Mesaje: 1251
Membru din: 23 Feb 2011, 13:01
Localitate: Bucuresti, stupina in Dambovita

Re: Tinctura de propolis

Mesajde cobi » 20 Noi 2012, 14:02

Dila Daniel scrie:daca nu va grabiti asa tare,puteti sa nu il mai macinati cu rasnitza.
Este deajuns sa il spargeti bucati cat sa intre pe gura sticlei...cu atat mai usor sticla cu gura larga(ex.de ceai-nestea) sau bidon de 5 l.
Agitat pe cat posibil zilnic daca se doreste grabirea procesului.Dar daca timpul nu este o problema,din experientza zic...merge si la 3 zile :)


Important aici:
1. propolisul sa nu aiba ceara, care cred ca nu se mai dizolva in alcool ; pana la urma prin macerare practic vom folosi substanta activa a propolisului si rezidul obtinut, cam impropriu spus, il vom folosi in amestec cu miere, ca de exemplu cum spunea colegul Mybees;
2. macerarea sa se faca in alcool 96%... cum s-a mai scris, de altfel
Altceva intreb: palinca de Maramu' nu-i buna?! (65 grade)...poate ca ar creste doar durata de macerare sau NU?!...si daca sunt bucati mai mari de propolis, ex .bilute de 1-2 cm, macerarea nu se face mai greoi, din cauza neactionarii in acelasi timp a alcoolului prin tot propolisului, comparativ cu cel macinat?

MULTUMESC TUTUROR!
cobi
 
Mesaje: 453
Membru din: 20 Sep 2011, 21:24
Localitate: Campulung, Arges

Re: Tinctura de propolis

Mesajde State » 18 Dec 2012, 23:27

Am cumparat 3 batoane de propolis(7-8cm lungime si de grosimea unui creion) si le-am pus in ~100ml de alcool de 96 grade. Inainte le-am tocat marunt cu un cutit pe un fund de lemn.
Dupa ce le-am tot amestecat , a ramas ceva pe fundul sticlei care nu se mai dizolva...banuiesc ca e ceara.
M-am dus din nou la piata Moghioros de unde am luat prima data propolisul dar doamna n-a mai avut..
M-am uitat si pe okazii dar am vazut ca se vinde la kg. Daca are cineva din Bucuresti de vanzare , as vrea si eu vreo 100gr.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State
 
Mesaje: 1996
Membru din: 12 Dec 2012, 00:27
Localitate: Sociopat

Re: Tinctura de propolis

Mesajde leomitica » 26 Ian 2013, 00:31

StateF scrie:Am cumparat 3 batoane de propolis(7-8cm lungime si de grosimea unui creion) si le-am pus in ~100ml de alcool de 96 grade. Inainte le-am tocat marunt cu un cutit pe un fund de lemn.
Dupa ce le-am tot amestecat , a ramas ceva pe fundul sticlei care nu se mai dizolva...banuiesc ca e ceara.
M-am dus din nou la piata Moghioros de unde am luat prima data propolisul dar doamna n-a mai avut..
M-am uitat si pe okazii dar am vazut ca se vinde la kg. Daca are cineva din Bucuresti de vanzare , as vrea si eu vreo 100gr.

Ca sa fie buna tinctura de propolis trebuie sa fie concentratie 30%. 30g propolis in 70 ml alcool. Daca se pune toata cantitatea de propolis in alcool 96-97 grade tinctura va avea prea multa tarie si va "arde" la administrare. La inceput se va pune alcool de 96 grade, mai putin ,atat cat poate favoriza dizolvarea. Dupa dizolvarea completa se poate adauga alcool mai slab incat sa nu rezulte mai mult de 40-50 grade impreuna cu cel adaugat initial. Alcoolul de 96 grade se poate dilua cu apa distilata. Nu se pune de la inceput tot alcoolul si apoi sa se adauge apa distilata caci se va albi toata solutia. La 1l de alcool (96 grade)daca se adauga 1l apa distilata vor rezulta 2l de alcool de aproximativ 48 de grade.
Avatar utilizator
leomitica
 
Mesaje: 73
Membru din: 25 Ian 2012, 22:47
Localitate: Jud.Tulcea

Re: Tinctura de propolis

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 29 Mar 2013, 00:16

Stie cineva cum se macereaza propolisul in apa , sau reteta propolisului cu apa?
Am un copil care greu ia tinctura sau propolisul cu miere, multumesc!
stoenescu gheorghe-gabriel
 
Mesaje: 548
Membru din: 30 Ian 2013, 20:59

Re: Tinctura de propolis

Mesajde proapis13 » 29 Mar 2013, 00:28

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Stie cineva cum se macereaza propolisul in apa , sau reteta propolisului cu apa?
Am un copil care greu ia tinctura sau propolisul cu miere, multumesc!


Metoda a fost patentata de o romanca de-a noastra dar momentan nu dau de ea
In principiu este vba despre incalzirea propolisului amestecat cu apa la temp de 40-45 grade celsius
timp de o saptamina in fiecare zi dupa care se lasa la decantat,se strecoara si se foloseste ca atare
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: Tinctura de propolis

Mesajde duma » 19 Aug 2013, 17:10

Salutare tuturor ! Am incercat sa fac si eu pentru consum propiu prima tinctura de propolis , va rog sa ma corectati daca am omis ceva in pasi urmati , inainte de consum :D ! Am strans o cantitate de propolis 40 grame care dupa ce le-am tinut la congelator am trecut cu bagheta de propolis prin robotul de bucatarie obinand un praf fin si curat , dupa care am adaugat intr-un borcan 100 gr. alcool de 96 grade si am lasat la macerat 7 zile , in fiecare zi am agitat borcanul dupa care am incercat sa filtrez prin tifon si vata , rezultatul cantitatilor a fost 2 sticlute jumate . in pozele atasate sunt pasi ce iam facut !
Multumesc anticipat !!
Fişiere ataşate
rsz_img-20130819-00932.jpg
acesta este produsul rezultat !
rsz_img-20130818-00923.jpg
filtrae tinctura
IMG-20130818-00922.jpg
propolisul cu alcoolul ( 7 zile )
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
Avatar utilizator
duma
 
Mesaje: 1498
Membru din: 25 Apr 2013, 23:15
Localitate: Timisoara

Următorul

Înapoi la PRODUSELE ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori