Am tot amanat, pana zilele trecute, sa fac tinctura din propolisul recoltat in timpul sezonului. Am amanat in primul rand dorind sa folosesc un alcool natural(produs artizanal din fructe) insa pana la urma am apelat la alcoolul din comert. Nu am folosit "recoltatoare", insa am tot adunat de pe rame/pereti in timp ce lucram la stupi si in toamna cand am curatat/depozitat ramele. Cca 1 kg, nu m-am zbatut prea tare.
O mare parte l-am pastrat sub forma de "bilute", la momentul respectiv fiind cald si permitand modelarea sa.
Bagat apoi pentru pastrare la frigider, m-am trezit ca nu se mai sfarama, pentru a se dizolva mai usor. Asa ca am apelat la robot.
- Spart bulgarii de propolis cu ajutorulul robotului;
- Cantarit;
- Combinat cu alcool, in borcan de sticla. 40 grame de propolis la 100 ml. de alcool 96 grade;
- Amestecat si depozitat in loc intunecos;
- Timp de 7 zile agitat continutul(cel putin o data pe zi)
- Dupa 7 zile se trece prin filtru(un strat de vata, intre 2 straturi din tifon);
- Ambalat in sticlute de culoare maron inchis(din cele cu picurator/pipeta, disponibile in farmacii)
Asta este "reteta" dupa care am hotarat sa il fac, in care m-am inspirat din cele scrise pe celalalt forum. Bineinteles ca as dori sa participati cu alte sugestii sau retete/proceduri proprii.
Cantarit:
Amestec cu alcool: