de Alecs » 11 Iul 2011, 15:16
Cea mai buna maturare a mierii este cea facuta pe rama din stup.Lasati albinele sa-si faca treaba pana la sfarsit.Ele stiu mai bine cand mierea este maturata si atunci o capacesc . Riscati sa pierdeti un anume sortiment de miere pe care o asteptati un an de zile. Imi aduc aminte de o situatie neplacuta cand la insistentele unui "client " care o voia toata si multa m-am grabit si am extras-o necapacita ( asa o voia ) , nu am mai convenit la pret, si am ramas cu mierea.Mi-amintesc ca facusem rost de niste recipiente aproape ca bidoanele de apa plata de 10 l dar cu gura mai larga. In timpul iernii jumatatea de jos a bidonului a cristalizat sau mai binezis s-a ingrosat, in timp ce partea de sus ( cea mai mare parte ) era fluida, curgea, si a inceput sa faca bule. Am facut-o tuica fiind o cantitate nu prea mare. A fost o invatare de minte. Daca as fi avut sute de kg ?. Daca n-as fi avut posibilitatea s-o prelucrez in alt fel ?. Daca n-as fi lasat in cuib cantitatea necesara iernarii ?. Daca n-as fi avut alte sarje de miere maturate de extras ar fi fost un an ratat. Si eram tanar. Si abia asteptam perioada de extras. Si eram asa de bucuros cand scoteam mierea, indiferent cat scoteam...!Si asa am invatat din propria mea patanie, ca toate treburile se fac la timpul lor.Asa ca nu va grabiti.Nici albinutele nu se grabesc . Asa cum nici doamnele ( mamele ) noastre nu se grabesc sa puna in camara borcane cu fel de feluri, care sa fermenteze in timp.