Aveti o mare dreptate cu incertitudinea pe " piata mierii"! Multi negustori ( deci sa fim înțeleși, nu toti!) ce vand in piete cu borcanul , mint de rup cu privire la sortimentul mierii, mai ales atunci când vand mierea de fs sau tei, în martie, aprilie, fluida, fără să precizeze că de fapt, este decristalizata termic. Asta nu inseamna automat ca mierea este falsificată sau nu este sortimentul indicată. O mica " omisiune"!
Cu privire la etichete, nah unele dau bine pe borcan. Eu , de exemplu imi scriu nr. De tel si sortimentul pe capac cu markerul. In rest las posibilitatea clientului sa " admire" mierea in toata splendoarea ei. O eticheta poate ascunde cu dibăcie niste " hibe"! Iar despre analize nu-și au rostul si nici acoperirea financiara pe piata" cu borcanul" . La un moment dat, un " client" binevoitor a testat mierea cumpărată de la mine si a venit furios sa imi spuna ca nu este in regulă. L-am rugat sa o aduca inapoi si ii dau banii ( o sumă modică de altfel) iar cand am alăturat mierea adusa cu recipientul martor( de regulă opresc intotdeauna cateva sute de gr miere din fiecare găleată vanduta), a putut vedea ca nu este deloc ceea ce ii vandusem eu. Cineva, nu am aflat cine, inlocuise mierea cu un sortiment de fs, pe care eu nu il am.
Despre diferenta de culoare , de multe ori si gust, pentru cei ce cunosc, între doi producători apropiati, este absolut normală. Explicatia este lungă și nu cred ca avem timp, dar poate fi influențată de structura stupului MER, orizontal, etc, sau de traseul albinelor. La mine, fiindcă folosesc ca mucea o centrifuga de trei rame 1/1, diferă nuanța mierii de salcam de la găleată la găleată. Gustul este acelaș. Dar este complet diferit de a unui amic care are o vatra cam la 500 m. de mine.