Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Floarea soarelui

Mesajde Florin Dobre » 20 Iul 2013, 23:34

Ieri noapte i-am adus acasa.
Media a fost de 20 kg miere extrasa/familie. Imi spunea cineva ca asta nu e productie...il cred pe cuvant. Cu logistica de care dispun acum, sunt foarte multumit.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde cristi_vidican » 21 Iul 2013, 06:56

Florin Dobre scrie:Ieri noapte i-am adus acasa.
Media a fost de 20 kg miere extrasa/familie. Imi spunea cineva ca asta nu e productie...il cred pe cuvant. Cu logistica de care dispun acum, sunt foarte multumit.

Pentru anul acesta este o producție foarte bună. Dacă eu aș face o așa medie anul acesta, aș da cu ... masca de pământ :lol: E adevărat că în alți ani se făceau producții peste 50 kg media la FS în Dobrogea. Unii făceau media de 100 kg / stup. Mai face cineva asemenea producții în Ro?
Cel puțin prin Bihor, noi ne bucurăm dacă scoatem ceva. Și nu ține de puterea familiilor. Vorbesc în cazul meu.
Ciudat este că în trecut, când mă mișcam doar la FS cu stupii, acesta era culesul principal, uneori singurul. Acum e un cules mult mai nesigur comparativ cu salcâmul. Pentru mine, culesul la FS seamănă tot mai mult cel de la tei: nu se știe, uzează albina etc.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde namzeb » 21 Iul 2013, 11:57

Da , dar atunci nu se stia de modificarea genetica, care azi da productii mai mari si bani mai multi.Probabil ca cei care au pus in plan autopolenizarea sau gindit sa extermine albina incet si sigur.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde namzeb » 21 Iul 2013, 12:01

Se pare ca agricultorilor romani le-a venit mintea la cap sa nu mai foloseasca saminta din exterior.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde proapis13 » 21 Iul 2013, 15:15

Dupa 2 saptamani de stat la floare cu peste 500h in toate stadiile de la cea care incepe sa se coaca si pina la cea ce a inflorit miercuri abia azi dimineata proprietarul solei unde am amplasata stupina a catadicsit sa ne anunte ca floarea pusa de el e modificata genetic si e autofertila
Problema e alta,colegul meu de pastoral a dat tel in jurul orei 9 si m-a anuntat ca baga in draci si crede ca in 2-3 zile caturile sunt pline
Fermierul cu floarea a venit dupa ora 12,hmmm....ceva nu se leaga deoarece albinele bat numai pe floarea soarelui si vin pline
Nu stiu ce sa fac,colegii vor ca in urmatoarele 3 zile sa-i mute pe vatra si sa se puna cu zahar pe ei
Cred ca maine plec undeva la Ostrov sa inchei un parteneriat cu un localnic sa-mi cazeze stupii pina la toamna la izma
Mai am si optiunea Craguiesti insa acolo cred ca duc roii
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Daniel Popovici » 22 Iul 2013, 00:58

Situatie undeva in Banat:
Semanatul florii soarelui a intarziat cu 2 saptamani si unele lanuri au rasarit pe la 1 iunie din cauza secetei din primavara, deci a fost pauza intre tei si floarea soarelui de 2 sapatamani. Inflorirea e "in toi" si conditiile de temperatura total improprii (13 grade noaptea, 27 ziua). Deci nu se pune problema sa fi extras cineva decat de la tei, dar nimeni n-a murdarit centrifuga de dragul aromei de tei.
Deci:
- Lan de 100 ha inconjurat de 500 ha de autofertila (si trecuta) - 270 de familii
- Lan de 400 ha - 620 de familii si inca se anunta ca mai vor sa vina cam 200 de familii
- 2-3 lanuri, cam 50-60 de ha in total + 3 sate in apropiere (cu albinele din stationar - cate 100-150-200 de familii / fiecare sat) - stupina cu peste 100 de familii
- Lan de 700 ha melifere (inflorire inceputa timid de vreo 4 zile) + 200 ha autofertila - erau cam 700-800 de familii, aseara au "aterizat" inca 1000 si ceva intr-o parte si vre- 200 pe partea opusa - deja sunt peste 2000 de familii - cam 3 / ha, deci la 15kg/ha productie TOTALA de miere revin 5 kg / familie, pe care o imparte cu bondarii si cu vantul. Interesant este ca inca vor sa mai vina.
"Gramada cere varf"

Intr-un cuvant: "INVAZIE"

Cantarele intre 0 - 300g, maxim pe la 1.2 kg in zilele bune. Ieri si alaltaieri: 300-600g.

Sperante: Cules de ntretinere de la Fl. Soarelui, hraniri de toamna si Varroa din belsug.
Daniel Popovici

Mesajde 7Rame » 22 Iul 2013, 12:08

trag linie si dupa FS: un rusinos 10kg/familie. Floarea a fost buna, proprietarul cinstit, nota 10. Vremea si stupii au fost rai. Vant non-stop, stupi depopulati de la un tei mai rau ca niciodata, la care parca nici miros n-a fost. Albina veche, a cazut la datorie pe uzura de la floare, si in acest moment am stupii varza. De pe unii pot lua linistit caturile, de ce le mai tin nici nu stiu.
In acest moment incercam un maracine, si apoi ceva menta. Eu si inca vreo 6 prieteni stupari cu care impart pastoralul. Cam seceta. Albina zboara, atata cat mai este, cantar sensibil, 100-200 gr/zi, mai mult polen decat nectar. Vad revenire pe puiet, dar si asa, situatia e critica. Vin caldurile cele mari, creste seceta si varroua.
un an deosebit de...incurcat.
la sarbi zahar la 3,3 lei/kg. plus cheltuiala de invertire...pt cei interesati. :D
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde talex » 22 Iul 2013, 14:33

in zona mea, aproape de galati, a venit un stupar cu 120 de familii, dar tinand cont ca erau in jur de 200 h de floare, am zis ca ajunge pt toata lumea, a mai venit inca cineva cu 35 de familii. ambii au fost la tei. si le-a iesit o medie 10-11 pe stup. asa mi-au spus. mie mi-a iesit 19 kg pe familie, mai slab decat anul trecut 21,6, dar in schimb anu asta voi mai extrage o data, pe joi cred. nu cred ca au lucrat la floarea soarelui, ci la tot felul de balarii, scaietii aia care fac flori mov, inclusiv sparceta, sulfina, lucerna (a auitat unul s-o mai coseasca) salcioara mirositoare. a plouat mult si vegetatia e foarte bogata. am avut cativa stupi extraordinari, acum au umplut caturile a treia oara, iau ramele de la ei, pun la altii mai slabi si lor le dau rame goale. sunt multumit, pentru ca la salcam n-am facut nimic, am scos doar 200 de kg care e mai degraba poliflora decat salcam.
talex

Mesajde alt stupar » 22 Iul 2013, 14:53

lanuri pe varf de inflorire, la doi pasi lanuri care abia au inceput sa infloreasca, soiuri relativ melifere... degeaba !
Bate vantul dinspre nord, noaptea facem cuie in cort la temp. ce coboara spre 10 grade... deci cantare de cateva sute de grame. Plus covor de albina moarta in fata stupilor...
Si cam asta e situatia de moment. :twisted:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Trantorul@ » 22 Iul 2013, 23:39

talex scrie:... am zis ca ajunge pt toata lumea, a mai venit inca cineva cu 35 de familii. .

SI daca mai veneau inca 1000 de familii ce puteai face ??? nimic , si scoteai tot nimic ( nu am nimic cu tine stai linistit doar ziceam asa), tot mai multe zone sunt supra aglomerate si vor fi tot mai multe cat se mai pompeaza inca bani in apicultura , si te miri ca in alti ani in aceleasi conditii ai scos 30 -40 kg pe familie cu ei in gradina si anu asta ai scos mai nimic ... cand pe acelasi areal inainte erau intre 100 - 200 familii si acum sunt probabil peste 1000 ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Daniel Popovici » 23 Iul 2013, 07:51

Trantorul@ scrie: tot mai multe zone sunt supra aglomerate si vor fi tot mai multe cat se mai pompeaza inca bani in apicultura , si te miri ca in alti ani in aceleasi conditii ai scos 30 -40 kg pe familie cu ei in gradina si anu asta ai scos mai nimic ... cand pe acelasi areal inainte erau intre 100 - 200 familii si acum sunt probabil peste 1000 ...

Subscriu!
Romanii actuali nu vor sa comunice intre ei si sa se imparta omeneste, ci se inghesuie animalic"-este" ca albinele la furtisag.
Sper sa le vina mintea la cap macar pe vitor!
Soferii/transportatorii au baze de date pe internet. Albinarii se cred "Mai Jimecheri" (si-si fura caciula singuri)

7Rame scrie:trag linie si dupa FS: un rusinos 10kg/familie. …

Fii multumit ca ai extras!
Noi vom hrani dupa ce trece culesul (de intretinere) de la floarea soarelui. - 3 familii/ha. Ieri au fost 7-800g / familie in plin cules.
Daniel Popovici

Mesajde cobi » 23 Iul 2013, 18:22

Noi am plecat de o saptamana, zona Teleorman; floare multa si "seaca" + albine multe/ ha+ vant+...etc.

Subscriu:
7Rame scrie:trag linie si dupa FS: un rusinos 10kg/familie.
cobi

Mesajde redoo » 23 Iul 2013, 20:21

Vineri am fugit de la munca sa trag floarea soarelui. Nu am apucat sa scot decat din 5 stupi ca a venit noaptea si in al saselea stup nu am mai umblat.Pe la 1 noaptea inca mai trageam la centifuga. Am scos fix 106 kg. Din stupul pe care nu la extras, am luat rame capacite si am bagat la roi si in mijlocul cuibului am pus 3 rame pt ouat.
La mine nu sunt culturi mari de floare...fiecare taran are sola lui pogonul,hectarul dar am avantajul infloriri treptate.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Floarea soarelui

Mesajde IULIANV » 23 Iul 2013, 20:24

Aceeasi situatie si la noi, din 14 iulie cantarul de control se mentine la aceeasi greutate..mici modificari de cateva sute de grame..
Ne multumim ca am tras doar o singura data.. tot e mai bine decat nimic...
Bafta la toata lumea ..
IULIANV

Mesajde 7Rame » 23 Iul 2013, 23:09

Stiu. Ne-am mai informat si concluzionam ca stam relativ bine. Cu extrasul, la floare. FS nu prea, o culoare ciudata la ea, amestecatura sigur cu sulfina galbena si cine stie ce maracini.
Acum vin din stupina, tot nu-mi vine sa cred ce stupi am in acest moment. Sunt dezastre, niste matzi lesinati. Vant non-stop, cateva albine la urdinis, ca la un nou roi format, fara culegatoare :D
Nu stiu de unde sa ma apuc, cred ca trebuie sa incep cu 7 zile de concediu...Mai ales ca in toamna asta am si control la proiect! parca nici nu ma mai intereseaza de el, sa fie sanatosi, mie imi trebuie stupina mea, cumva refacuta, ca vine iarna imediat.
Bafta la toti!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde talex » 24 Iul 2013, 09:31

@trantorul

da va dau dreptate, sper sa nu devina o zona aglomerata prea curand.
talex

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI