Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Roinita

Mesajde State » 01 Feb 2015, 23:34

Roinita sau iarba stuparului - O valoroasa planta melifera si medicinala

Imagine



Roinita sau iarba stuparului (Melissa officinalis L.) este cunoscuta din antichitate, primul care o descrie fiind medicul Eladei - Dioscoride - Pedanios, sec. I e.n., care ii mentiona si unele proprietati terapeutice.

Fiind o planta melifera (cu mult necatar si polen), este vizitata frecvent de albine. De altfel, numele stiintific de “Melissa” deriva din cuvantul grecesc “Melitta”, care inseamna albina.

Denumirea speciei “officinalis” indica proprietatile medicinale ale acestei plante, originara din Asia orientala.



Descriea si compozitia roinitei

In tara noastra, infloreste din iunie pana in august. Florile au o culoare alba, alb - galbuie sau alb - liliachie si cu un miros de lamaie.

Este o planta anuala. Se recolteaza frunzele (folium Melissae) in timpul infloririi.
Cercetarile stiintifice privind melisa incep in secolul al XVI-lea, cand apare pe piata “apa de melisa”, iar in anul 1582, la Frankfurt pe Main, s-a obtinut uleiul de melisa (Oleum melissae).

Cercetarile ulterioare evidentiaza faptul ca aceasta planta, in afara de uleiurile eterice, mai contine urmatoarele substante:
- citralul (o aldehida nesaturata din clasa terpenelor, ce prezinta o izomerie geometrica);
- citronelolul (un alcool nesaturat);
- taninuri;
- rasini;
- saponine;
- acidul succinic cafeic,
- vitamina C (pana la 15 la suta, din substanta uscata);
- geraniol si un principiu amar.

Proprietatile roinitei

Datorita substantelor amintite anterior, roinita are urmatoarele proprietati:
- antispastice (diminueaza contractiile);
- carminative (calmeaza durerile abdominale si expulzeaza gazele din intestin);
- coleretice (mareste si excita secretiile biliare);
- eupeptice (regleaza digestia stomacului);
- tonice;
- sedative.

Roinita se recomanda in boli de stomac, ficat, astm, anemie, balonari, indigestie, intepaturi de albine, viespi, slabirea memoriei, boli de plamani, maladia Parkinson, ameteli.

Roinita se administreaza sub forma de infuzie 1% si se bea circa 250 ml (1/4 l) de ceai pe zi, in special, dupa masa.

De asemenea, roinita intra in compozitia ceaiurilor laxative si anticolitice. Apicultorii folosesc melisa la prinderea roiurilor si dezinfectarea stupilor.

Autor: prof. Ion MINTEANSCHI



Descriere

Roinița crește în tufe dense care nu depășesc înălțimea de 90-100 cm. Fiind perenă, frunzele se veștejesc și cad spre sfârșitul toamnei și apar din nou de obicei în luna aprilie. Se aseamănă la înfățișare cu urzica (Urtica dioica) deși aceasta din urmă aparține unei familii cu totul diferite. Frunzele roiniței sunt însă de un verde mai pronunțat, aproape închis la culoare și ele exud o aromă plăcut mirositoare asemănătoare lămâii atunci când sunt presate între degete.

Răspândire geografică


Roinița se întâlnește spontan pe teritoriul României doar pe arii restrânse în sud-vestul țării în zone ferite de pe lângă păduri și luminișuri în Oltenia (în preajma localității Baia de Aramă) și în Banat. Se cultivă însă în grădini și așezăminte monahale. O dată ce planta s-a stabilizat este greu de eradicat.

Originea denumirii

Roinița este o plantă meliferă și inflorescența ei este vizitată de numeroase insecte; de asemenea din cauza mirosului pronunțat care atrage albinele este folosită de apicultori atunci când capturează un roi (se freacă pereții stupului) sau când vor să unifice două familii; de aici și denumirea plantei (de la roi de albine
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State
 
Mesaje: 2028
Membru din: 12 Dec 2012, 00:27
Localitate: Sociopat

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori