Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA APICULTURA BIO

Discutii despre apicultura bio , tratamente , legislatie , conversie etc..Poate fi apicultura biologica o solutie...ramane de vazut .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Metode de abordare

Mesajde asdf » 26 Aug 2014, 11:36

http://parkerfarms.biz/Philosophy.html# ... s_Hobbyist

... cu dedicatie speciala pentru hobisti referitor la intretinerea unei mici stupine (20 si 100 de stupi) intr-un sistem cu cat mai putina bataie de cap si bineinteles bio.

Abordarea mea:

- faguri naturali 3/4 neinsarmati sau insarmati(fir de pescuit); se pune rama in mijlocul cuibului la cladit
- hranire artificiala doar in caz de extrema necesitate sau poate nici atunci(fara inlocuitori de polen doar zahar si fara stimulari)
- un singur tratament pe an in lipsa puietului cu AO picurat, eventual formic daca mai este posibila evaporarea tarziu in toamna
- selectie matci din cele mai rezistente si productive familii
- asigurarea in fiecare an a unui numar insemnat de nuclee(min. 5 rame) sa zicem egal cu numarul familiilor de productie

Presupunem din start ca avem o vatra buna si ca facem stuparit stationar.

Anul asta bag la iernat 31 de nuclee(intre 4 si 10 rame de albina). Cu ocazia asta o sa aflu cam care e limita minima in zona in care ma aflu. M-as declara multumit sa ies cu 20 in Primavara pentru ca oricum duc lipsa de rame cladite.

Ref. la varoa: fac teste regulat, media pe stupina fiind undeva intre 3-5%. Am testat o parte din stupi. Daca s-a nimerit unul mai infestat printre esantioane norocul lui: l-am tratat cu formic si a mai scazut. Am avut unul singur cu 15%.

Daca exista pe forum oameni care au experienta in asa ceva ar fi fain sa ne impartaseasca din experientele lor, daca nu va mai impartasesc eu la anul.

Sanatate
asdf
 
Mesaje: 29
Membru din: 13 Mai 2014, 08:11

Re: Metode de abordare

Mesajde asdf » 26 Aug 2014, 11:42

Ref. la tratamente aveti aici o abordare radicala:

http://www.saunalahti.fi/lunden/varroakertomus.html

... un proiect care s-a derulat incepand cu 2001 si care a dat rezultate. Omul a pornit de la o doza normala de AO scazand in fiecare an cate 5 ml. In 2008 a incetat total tratamentele.

Nu sunt dispus sa imi bat capul in asa mare masura asa ca ma rezum totusi la un singur tratament pentru a reseta populatia de varoa in fiecare toamna. Din ce am corespondat cu el spunea ca la inceput avea pierderi "normale" intre 10-15%.
asdf
 
Mesaje: 29
Membru din: 13 Mai 2014, 08:11

Re: Metode de abordare

Mesajde asdf » 29 Aug 2014, 08:17

Tratamentele "bio" se folosesc pe scara larga in toata Europa.

Un exemplu:
http://www.agroscope.admin.ch/imkerei/0 ... ml?lang=en

Pentru cine vrea un control mai radical asupra populatiei de varoa vedeti pe link-ul de mai sus schema oficiala de tratament.

Lista cu pesticidele folosite in apicultura(pt. noi sunt bune toate otravurile):
http://www.jiventure.info/Overview_of_P ... Beekeeping

Si nu se exclude nici selectia naturala... tot la nivel oficial:
http://www.agroscope.admin.ch/imkerei/0 ... ml?lang=en

E foarte important sa folosim faguri naturali pentru a avea ceara necontaminata.

http://scientificbeekeeping.com/choosin ... ting-bees/
A beekeeper friend asked me the other day, “Why haven’t those danged researchers found us the cure for varroa yet?” I replied, “They have—Marla Spivak’s been on her soapbox for years, telling us what it is: Stop perpetuating bees that can only survive with chemical help.”
asdf
 
Mesaje: 29
Membru din: 13 Mai 2014, 08:11

Re: Metode de abordare

Mesajde asdf » 29 Aug 2014, 08:54

http://www.agroscope.admin.ch/imkerei/0 ... bNoKSn6A--

4. DISCUSSION
This is the first experimental data from Eu-
rope with continuous monitoring where it is
demonstrated that honey bee colonies infested
by V. destructor may survive for over 6 years
even if mite control is not practiced. The pre-
sented data suggest that some form of adapta-
tion has occurred in the system, ensuring the
survival of both the host and the parasite
. The
fact that (i) the proportion of colonies that died
over winter decreased significantly (Fig. 1),
(ii) the swarming incidence increased (Fig. 2),
and (iii) the mite infestation rate of adult
bees in the fall decreased significantly (Fig. 3)
strongly supports the hypothesis that the sys-
tem will develop a host-parasite relationship
where both parties will survive even if mite
control is not practiced.



http://kirkwebster.com/index.php/collap ... beekeeping

However, there is one thing all these beekeepers have in common-- one experience they all share: like it or not, they all watched their bees go through at least two Collapse and Recovery cycles before their apiaries would stabilize enough to produce surplus hive products without treatments.
asdf
 
Mesaje: 29
Membru din: 13 Mai 2014, 08:11

Re: Metode de abordare

Mesajde asdf » 29 Aug 2014, 09:20

Cele de mai sus pt. cine are chef/timp de citit.

Ce am observat in general la apicultori si la mine: o lipsa de rabdare, idea de a face tot timpul ceva pentru albine. Acest "facut/ceva" strica de cele mai multe ori. Din studiile de mai sus(si sunt multe altele) s-a demonstrat ca albinele nu dispar fara interventia oamenilor si ca noi am facut un deserviciu albinelor perpetuind albine slabe si paduchi rezistenti (ca sa nu mai vorbim de alte ramuri ale agriculturii ca nu e locul aici).
asdf
 
Mesaje: 29
Membru din: 13 Mai 2014, 08:11

Re: Metode de abordare

Mesajde nicu » 29 Aug 2014, 10:35

ma intereseaza subiectul,nu pot sa accesez pm dv., vreau sa tinem legatura daca se poate.
vremea vine...vremea trece...sa nu uitam ca suntem muritori.
cumpar intelepciune...
nicu
 
Mesaje: 69
Membru din: 09 Mar 2011, 23:09
Localitate: bucuresti stupina in calarasi

Re: Metode de abordare

Mesajde asdf » 29 Aug 2014, 11:29

Sunt doar in al doilea an de apicultura asa ca nu va luati dupa mine.
Vreau doar sa aduc in lumina unele lucruri care au fost mult combatute pe acest forum. Se poate si altfel mai ales pentru noi hobistii care nu traim din apicultura.
Stuparitul organic e un mit doar la noi insa pe dincolo e numai organic(ex. Germania, Elvetia, Austria, Canada etc.). De altfel sunt sigur ca exista multe persoane care il practica si la noi.
asdf
 
Mesaje: 29
Membru din: 13 Mai 2014, 08:11

Re: Metode de abordare

Mesajde asd » 11 Iun 2015, 12:49

Revin cu un update intermediar:

Deocamdata metoda a mers din plin. Am ajuns de la 5 rame la iesirea din iarna la stup pe 3 caturi(am 3 asemenea exemplare) in conditiile in care au si cladit la greu. Daca as fi avut rame cladite erau pe 4 caturi acum.

Stupii mai slabi au fost folositi la formarea de nuclee pe 2 rame + botci. Tot ce trebuie sa faca aceste nuclee e sa se dezvolte nu mai mult de 5 rame pana in Toamna. Anul asta nu am mai dat FA deloc.
Ultimul tratament a fost la inceputul lui Octombrie. Deocamdata am testat doar un stup mai puternic pentru varroa: a cazut un singur mascul. Perioada critica inca nu a sosit desi anul asta nu cred ca vor fi probleme mari in acest sens.

Cel mai important factor(si cel mai greu de indeplinit) este prolificitatea matcilor. Nu am reusit sa obtin decat 3 matci super-prolifice.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: Metode de abordare

Mesajde asd » 24 Iun 2015, 20:28

Poze de anul asta din nuclee cu rame fara foita:
https://www.dropbox.com/sh/gypm3nwckbiq ... 4426a?dl=0

Daca studiati cu o lupa celulele cladite natural o sa observati cat de firave sunt acestea. Sunt convins ca foita nu salveaza mai mult de o bila de biliard. Adica foita artificiala e mult mai groasa decat ar trebui. Am citit recent un articol referitor la celula mica facut de Randy Oliver. Revin maine cu mai multe explicatii.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: Metode de abordare

Mesajde delorin I » 24 Iun 2015, 20:44

Salut! Nu am urmarit propunerea ta pana acum. Din fagurii mei naturali de la delon...am scos de 2 ori mai multa ceara decat din ceva rame 1/1....Au fost insa extrem de casanti desi am avut sarma...Sunt curios cum vor creste ai tai!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
Avatar utilizator
delorin I
 
Mesaje: 2676
Membru din: 17 Iul 2012, 16:55
Localitate: Bucuresti/Comanesti-Bacau

Re: Metode de abordare

Mesajde asd » 25 Iun 2015, 08:04

Randy Oliver este combinatia ideala de cercetator. Este biolog prin formatie si totodata detine o operatiune apicola comerciala.
Acest studiu incearca sa determine daca intradevar celula mica contribuie la incetinirea dezvoltarii varroa.

http://scientificbeekeeping.com/trial-o ... ell-combs/

HSC sunt rame de plastic cu celulele in intregime construite. Ceea ce l-a frapat pe cercetator nu a fost o evidenta incetinire a dezvoltarii varroa dar diferenta notabila in cantitatea de miere produsa de coloniile de control(care au cladit foita).

A surprising result was the greater amount of honey stored in the control group. One would expect the bees to be able to store more honey in the preformed cells, since no wax would need to be produced to form the cell walls. I have no explanation for the contrary results observed.


Rezultatul experimentului nu aduce o concluzie clara referitor la celula mica dar autorul inclina sa creada ca Dee Lusby are rezultate nu datorita celulei mici ci datorita selectiei necrutatoare pe care o face.


“BEES THAT WILL NOT CORRECTLY DRAW OUT FOUNDATION OVER THE COURSE OF THE YEAR WILL SUCCUMB TO DISEASE, DIE AND/OR NOT OVERWINTER PROPERLY. DO NOT TRY TO SAVE THEM OR YOU WILL PERPETUATE YOUR MITE AND DISEASE PROBLEM. TREAT THIS AS SURVIVAL OF FITTEST ONLY, AND EXTINCTION FOR THAT WHICH WILL NOT RETROGRESS TO SOLVE THE PROBLEM BIOLOGICALLY BACK TO TRADITIONAL BEEKEEPING.”

The skeptic will say, “Well, then you are simply selecting for bees that are genetically resistant to mites, and “retrogression” has more to do with selecting for mite resistance, rather than for cell size preference. Indeed, this is the very process that happened in South Africa, and anywhere else that mite-tolerant honey bees have evolved.”


Pe mine unul nu ma intereseaza fi-ul celulelor ci faptul ca am ceara necontaminata de tot felul de reziduuri toxice. Tot prin articolele lui Randy se mentioneaza de exemplu de Spania unde nivelul chimicalelor depozitate in ceara atinsese cote alarmante pe la inceputul anilor 2000 datorita circuitului inchis(intre apicultori si producatorii de foite artificiale) al cerii ca si produs. CCD-ul din Spania are ca si cauza principala(cel mai probabil) aceasta contaminare.
Albinele au o capacitate aparte de a aduna toate otravurile de pe plante si sunt chiar folosite pentru a monitoriza nivelul de poluare in diverse zone(ex. Aeroportul din Hamburg).

Lectura placuta!
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: Metode de abordare

Mesajde asd » 16 Iul 2015, 07:53

M-am ales cu o groaza de rame de trantor cladite in primavara. Acum daca le dau cladesc celule de lucratoare. Cand fac roii ii fac pe doua rame (una de puiet si una de miere). Trebuie sa fiu atent dupa ce eclozeaza tot puietul si se imperecheaza matca sa le bag o rama goala intre cele doua si mai departe. Deci e de munca.
Familiiele s-au dezvoltat super. Varroa nu a creat probleme deocamdata dar pentru a nu pati ca anul trecut am facut deja un tratament cu oxalic.

Cea mai mare problema e cu ramele de trantor primavara si in iunie. S-ar putea la anul sa folosesc si foita ca nu vad alta solutie; eventual sa le dau ramele construite deja, in primavara.

In schimb procentul de imperechere la matci a fost spre 100% :) Trantorii si-au facut bine treaba, n-am ce zice.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: Metode de abordare

Mesajde paul » 16 Iul 2015, 23:48

asd scrie: pentru a nu pati ca anul trecut am facut deja un tratament cu oxalic.

La 40* C ??? :o :o :o
Eu stiam ca tratamentul cu oxalic se face ... iarna !
LE ... cred ca trebuie sa ma las de albine si sa ma apuc de viermi de matase ! :(
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: Metode de abordare

Mesajde asd » 20 Iul 2015, 07:28

Succes.
Se poate face si vara. Nu sunt eu ala original. Totul tine de moment. De ex. la nuclee in ziua 21 de la formarea lor nu mai e puiet capacit deci actiunea e 100% asupra paduchilor. Am postat un link cu studiul resp. in topicul acidului oxalic.
Oricum o sa revin cu rezultate, ca nu am avut timp deocamdata.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: Metode de abordare

Mesajde asd » 21 Iul 2015, 19:48

Dupa, cred 2 saptamani de la tratamentul cu oxalic stupul cu pricina are acelasi procentaj de infectie deci a fost cel mai probabil apa de ploaie. Stupul asta, anul trecut in octombrie cand am facut singurul tratament cu oxalic la toti stupii, avea inca puiet si cel mai probabil de aici e gradul de infectie mare.

Surpriza cea mai mare am avut-o insa la inca 2 stupi pe care i-am testat, stupi de productie care au crescut puiet incontinu din primavara si de la care nu au fost luate rame de puiet. Infestarea este 0 la amandoi.

Nu prea cred ca e rezultatul metodei mele ci mai degraba un an in care varroa s-a dezvoltat mai greu.

Inclin sa cred ca de cele mai multe ori tratamentele sunt aflare in treaba, mai ales cele care se administreaza in prezenta puietului si cel mai probabil o sa raman pe un singur tratament anual in octombrie. Ramane de vazut ce voi mai afla la mijlocul lui August.
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Re: Metode de abordare

Mesajde asd » 24 Iul 2015, 09:26

Hehe...

Am aflat de curand ca in Norvegia si Finlanda se practica, cu succes, pe scara larga un singur tratament pe an :).

Mai postez un grafic cu pragurile pentru tratamente in diferite viziuni:
varroaIPM-20.jpg


Sursa: http://scientificbeekeeping.com/fightin ... -sampling/
asd
 
Mesaje: 538
Membru din: 11 Iun 2015, 12:30
Localitate: Sibiu

Următorul

Înapoi la APICULTURA BIO



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori