Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Distanta stupinei de localitati/vecini

Mesajde proapis13 » 09 Feb 2015, 22:53

reformistul scrie:De vizat oricum trebuie sa le vizam din punct de vedere sanitar-veterinar. Corect?

Mai intai trebuie sa fii INREGISTRAT la DSVSA sa poti sa-ti vizezi carnetul de stupina...
revedeti pasii de urmat in vederea inregistrarii stupinei/stupilor...nu e asa de simplu... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde reformistul » 09 Feb 2015, 22:58

proapis13 scrie:
reformistul scrie:De vizat oricum trebuie sa le vizam din punct de vedere sanitar-veterinar. Corect?

Mai intai trebuie sa fii INREGISTRAT la DSVSA sa poti sa-ti vizezi carnetul de stupina...
revedeti pasii de urmat in vederea inregistrarii stupinei/stupilor...nu e asa de simplu... :!:

Pai si ce este incorect sa te inregistrezi sanitar veterinar? Oare nu asa este normal si corect?
reformistul

Mesajde proapis13 » 09 Feb 2015, 23:04

Pai eu am scris cumva altceva :?:
Am carnetul de stupina pe PFA de 6 ani iar cel pe persoana fizica de 8 ani...mie mi se pare normal... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde reformistul » 09 Feb 2015, 23:07

proapis13 scrie:Pai eu am scris cumva altceva :?:
Am carnetul de stupina pe PFA de 6 ani iar cel pe persoana fizica de 8 ani...mie mi se pare normal... ;)

Am inteles ce ai spus, doar am intarit spusele tale, le-am cimentat ;)
reformistul

Mesajde ioanpuiu » 09 Feb 2015, 23:21

Reformistule, nimic nu mă recomandă pe mine să formulez un articol de lege.

Am scris despre ce m-a deranjat cel mai mult. Nu sunt profesionist, sunt doar amator, neafiliat, cu cîţiva stupi de plăcere aşa că restul e treaba voastră.

:)
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde reformistul » 09 Feb 2015, 23:30

ioanpuiu scrie:Reformistule, nimic nu mă recomandă pe mine să formulez un articol de lege.

Am scris despre ce m-a deranjat cel mai mult. Nu sunt profesionist, sunt doar amator, neafiliat, cu cîţiva stupi de plăcere aşa că restul e treaba voastră.

:)

Am inteles pozitia Dumneavoastra inca de la prima postare, pe acest subiect, dar prin raspunsul anterior doar am vrut sa arat ca e nevoie de implicare mai mult sau mai putin avizata. Critica constructiva e excelenta, dar sa avem si rezultate. Eu nu am nicio datorie fata de apicultura sau persoane politice care legifereaza, dar vreau sa ajut atat cat ma pricep sa corectam din aceste hibe ale proastei legislatii apicole din tara asta. Insa, am mai spus, singur e greu sa car bolovanii la deal, la vale ii dau fara ajutor ;) Important e sa contribuim si cu o virgula, dar sa fie bine asezata, chiar daca suntem sau nu amatori sau profesionisti :) Daca noi nu ne implicam, apoi de cei care fac legile in Parlament ce sa mai zic? ;)
reformistul

Mesajde adytza » 10 Feb 2015, 02:01

Referitor la modificarile propuse am urmatoarele observatii:
- la noul art.6 alin(3) trebuie scoasa sintagma material biologic si facut referinta doar la matci asa cum era inainte.
- noul art 12 precum si prevederile art.2 alin(2) din Regulamentul stuparitului sunt ABERATII,ABERATII,ABERATII
Cine stie la 1 martie unde vor fi cultivate culturile care se insamanteaza ulterior acestei date: floarea soarelui,coriandru etc.?????? Sa nu spuneti ca stiu cei de la APIA ca este total fals. Dupa cum stiti declaratiile pentru subventie se fac la APIA in intervalul 1 martie -15 mai dupa care urmeaza centralizarea, adica alte saptamani bune deci nu umblati cu brasoave!
Cum poti sa stii inainte de 1 martie citez selectiv din Regulament: "punctele de reper cat mai exacte,data de plecare,perioada de deplasare"??? cand noi habar nu avem cand infloreste si daca/unde secreta salcamul/teiul(dovada incontestabila este topicul din ultimii trei ani despre salcam, tei,FS etc.).Ce facem daca la rapita stropeste cu substante periculoase ? stam sa ne moara albinele sau plecam in alta parte? Aoleu nu pot pleca ca nu am repartitie, trebuie sa raman sa-mi moara albinele ca asa zice legea.
Ce ne facem daca pe locurile" cu puncte de reper exacte" nu putem intra din cauza conditiilor meteo(noroaie,drumuri impracticabile,etc), ramanem in drum ca nu avem repartitie pentru alt loc? Sau daca in locul repartizat nu secreta nectar sau ploua si in alt loc aflat la 10km,20km,...... secreta atunci ce fac, stau ca prostul si dau sirop ca nu am repartitie pentru acolo?????????? Eu cred ca aceste prevederi incalca grosolan si dreptul la libera circulatie prevazut in Constitutie Pai eu plec in pastoral doar sa fac cheltuieli? fara a avea dreptul de a hotara pe teren ce este mai bine pentru mine? Adica secretarii de comisii stiu ce este mai bine pentru mine din birou?
adytza

Mesajde kiloz » 10 Feb 2015, 08:14

Dar de unde sa stii ca locul respectiv unde crezi ca e mai bine si secreta, deja nu este ocupata,te muti peste el. Tara asta e plin cu haiducii de pastoral.Anul trecut la salcim compromis ! haiducul nostru ,neinregistrat,neanuntat ocupa locul in pastoral la citiva metrii de stupinele localnicilor,ca acolo sigur ca este cules dar aia cunosc zona.La cinci km nici o stupina,cules nici aici nici acolo ,dar nervi si cearta da :evil: .Degeaba,pana bunul simti si corectutidunea nu o sa predomina viata de zi cu zi si nu dirijeaza si legiutorii nu o sa fie rezolvata nici o problema!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde tudorascu » 10 Feb 2015, 08:31

Art 6 aliniatul3. De ce sa ma oblige asociatia sa iau material biologic(roiuri si familii) de unde considera ei ?

c de unde vor ei?
tudorascu

Mesajde Neafiliatul » 10 Feb 2015, 08:51

:)[/quote]

Am inteles pozitia Dumneavoastra inca de la prima postare, pe acest subiect, dar prin raspunsul anterior doar am vrut sa arat ca e nevoie de implicare mai mult sau mai putin avizata. Critica constructiva e excelenta, dar sa avem si rezultate. Eu nu am nicio datorie fata de apicultura sau persoane politice care legifereaza, dar vreau sa ajut atat cat ma pricep sa corectam din aceste hibe ale proastei legislatii apicole din tara asta. Insa, am mai spus, singur e greu sa car bolovanii la deal, la vale ii dau fara ajutor ;) Important e sa contribuim si cu o virgula, dar sa fie bine asezata, chiar daca suntem sau nu amatori sau profesionisti :) Daca noi nu ne implicam, apoi de cei care fac legile in Parlament ce sa mai zic? ;)[/quote]

Consider foarte corectă aprecierea REFORMISTULUI că acum este momentul să iasă o lege bună şi pentru 3,14 şi pentru exploataţii.De aceea,mai fac o propunere pentru art.2
] Art.2. Activitatea în apicultură poate fi practicată de orice persoană fizică sau juridică,individual sau în asociaţii,asocierea fiind liberă,fără constrângeri sau îngrădiri(limitări). Statul român,prin autorităţile publice din domeniu,sprijină activitatea
de creştere a albinelor,a creşterii numărului şi producţiei familiilor de albine,a valorificării superioare a resurselor melifere,a produselor apicole şi a conservării biodiversităţii.

În acest mod,MADR şi ANZ va trebui să adapteze toată legislaţia anterioară Legii care contravine noilor reglementări.
Deşi sunt foarte multe de comentat referitor la sistemul unitar de numerotare a stupilor,existând deja o obligaţie şi evidenţă prin REGISTRUL AGRICOL,nu o fac,pentru a ne concentra strict pe modificarea legii.
Neafiliatul

Mesajde topy » 10 Feb 2015, 09:32

ghitacusman scrie:logic ar fi ca cei neafiliati sa-si ridice carnetul de la medicul veterinar in raza caruia se afla .

cindva am intrebat pe un inspector de la dsv de ce trebuie sa fie bagata o asociatie la mijloc pentru crotali, carnet etc..de ce nu se face mai simplu , prin medicul veterinar care, daca isi face treaba stie destul de bine ce ai prin ograda.raspunsul a fost simplu.pentru ca medicii veterinari nu vor asta.le ajunge ca au a pune crotali la orice...cine ii vede mergand cu porbagajul de crotali pt stupi?....
la fel si cu acest caiet de stupina care s-a vrut un document care sa uneasca practic toate hartiile si adeverintele necesare in pastoral. esti obligat cumva sa il ai dar medicul veterinar ,de exemplu, tot iti da formularul lui cand pleci in pastoral. la urma urmei nu a cerut el inca o hartie in plus. medicul e cu treaba lui. la urma urmei concret: la ce ajuta carnetul de stupina? cine are cativa stupi poate scrie in el ca are timp. cine are sute.....hai sa fim realisti! astia cu fondurile tre sa scrie orice....se da cu copy paste.eu o pun pe ficamea sa scrie la inceputul anului numarul stupului impreuna cu numarul de pe crotal la inceputul fiecarei fise si cu aproximatie anul din care e matca.asta e tot. dupa lege ar trebui sa fiu amendat probabil, dar altceva nu am timp si nici nevoie sa scriu. cand pleci in pastoral medicul oricum scrie pe hartia lui ce si cum ai tratat. nu il intereseaza de carnet. daca vrei tu iti scrie si acolo ca asa trebuie. a avut cineva curiozitatea sa arate la un cuntrol "de rutina" doar carnetul de stupina care cica are in el tot ce trebuie? ar fi in regula? autorizatia de pastoral vine pe alta hartie. ce treaba are cu carnetul. adeverinta de la primarie vine pa alta hartie...ce treaba are cu carnetul..?
apoi treaba cu panoul....indicii pentru hoti din punctul meu de vedere. esti anuntat la primarie...politia de obicei e si ea prezenta in scurt timp....esti in niste evidente. de obicei se discuta cu cei de la ferme de stropiri soiuri etc .(cine nu o face problema lui). mai lipseste sa treci pe panou si tipul de rame ca sa stie astia ce fura...sa nu ia ME pentru o comanda da dadant.. :D
topy

Mesajde mellis » 10 Feb 2015, 10:55

tudorascu scrie:Art 6 aliniatul3. De ce sa ma oblige asociatia sa iau material biologic(roiuri si familii) de unde considera ei ?
c de unde vor ei?

E simplu, au realizat uni ca se pot face bani multi legal de daa asta, firma capusa pe numele cui trebuie - cu taxa de protectie data unde trebuie - care este autorizat sa dea carnetul sau materialul respectiv.
Daca facem un calcul la cati bani se pot face - se gaseste raspunsul la intrebarea de mai sus..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde tudorascu » 10 Feb 2015, 11:11

mellis scrie:
tudorascu scrie:Art 6 aliniatul3. De ce sa ma oblige asociatia sa iau material biologic(roiuri si familii) de unde considera ei ?
c de unde vor ei?

E simplu, au realizat uni ca se pot face bani multi legal de daa asta, firma capusa pe numele cui trebuie - cu taxa de protectie data unde trebuie - care este autorizat sa dea carnetul sau materialul respectiv.
Daca facem un calcul la cati bani se pot face - se gaseste raspunsul la intrebarea de mai sus..

Tocmai aici e buba. Pana la noul PNA 2014-2017 era totul la mana lor. Nu puteai cumpara decat prin asociatie. Acum prin noul PNA cand putem cumpara de unde dorim si putem aduce factura si chitanta singuri ,si-au dat seama ca nu e bine. Cum isi mai trag ei spaga? Mellis ,treaba asta pute urat si nu stiu cat e de legala. Cu un denunt si o verificare a celor care dau facturi fara acoperire nu stiu pe unde scot camasa.
tudorascu

Mesajde tudorascu » 10 Feb 2015, 11:35

In loc ca asociatile sa incurajeze si sa sprijine pe cei care doresc in mod corect sa acceseze PNA-ul ,ei sunt initiatorii escrocheriilor. De ce nu au venit cu obligatia ca cel care vinde familii de albine sa le predea cu tot cu numere?!! Pai atunci era mai greu sa vinzi 200 de familii de albine daca tu in stupina ai 100. Atunci crestea si pretul familiei si decontarea. Castigau cei care erau corecti. Asa castiga smecherii.
tudorascu

Mesajde peterneamt » 10 Feb 2015, 11:47

Pe lângă observaţiile pertinente de pâna acum mai am şi eu una:
- articolul 5 este introdus în lege cu titlul de ,,Recomandare,, şi aparent nu ar avea ce căuta în acest această lege, dar la articolul 7 se vede clar intenţia legiuitorului de a obliga apicultorul să respecte norma de familii la hectar...
- Deduc de aici că membrii comisiei de pastoral decid cine şi unde are dreptul să deplaseze stupinele în pastoral, fără a se specifica în lege criteriile de selectare a stupinelor ce vor avea acces în anumite zone cu potenţial melifer........... :roll:
peterneamt

Mesajde Trantorul@ » 10 Feb 2015, 13:10

peterneamt scrie:Pe lângă observaţiile pertinente de pâna acum mai am şi eu una:
- articolul 5 este introdus în lege cu titlul de ,,Recomandare,, şi aparent nu ar avea ce căuta în acest această lege, dar la articolul 7 se vede clar intenţia legiuitorului de a obliga apicultorul să respecte norma de familii la hectar...
- Deduc de aici că membrii comisiei de pastoral decid cine şi unde are dreptul să deplaseze stupinele în pastoral, fără a se specifica în lege criteriile de selectare a stupinelor ce vor avea acces în anumite zone cu potenţial melifer........... :roll:

Exact aspectul asta l-am sesizat si eu azi noapte .... m-am apucat de scris da am renuntat si am vrut sa scriu azi ... si daca ar fii doar stupii mei tot nu-i in regula formulat .... pai io daca am 40 de familii sa zicem si ma duc la o livada de 5 hectare sa zicem ... am voie sa mut doar 5 familii ??? ca tre sa respect norma de familii 1/ha .......care intr-un loc se rocomanda iar in altul se impune respectarea!!!

Si referitor la cine poate vinde material biologic revin ....

-sa li se ceara autorizarea ca si stupine de elita/multiplicare doar celor ce vor sa vanda material biologic cu pedigree !!!

-restul sa poata vinde si ei dar sa nu poata da hirtia cu pedigree chiar daca cresc din material cu asa ceva .... iar calitatea va tria intre unii si altii ( nu vb. de cei ce cauta cat mai moca si calitate 100% )!!!

Daca impui ca doar daca esti stupina de elita/multiplicare sa poti vinde material biologic... cel sub 50 de familii nici macar nu se poate autoriza ( poate vrea si el va vanda 5-10 roiuri/familii 5 - 10 matci care i-au ramas din cele crescute pentru el din albine de pe aici si nu importate ...) trebuie modificat automat art. 6 punctele 3 si 4 sa fie bine pentru toti sa nu fie afectati nici cei mici nici cei mari !

Doar concurenta va face sa nu scada calitatea !!! iar daca concurenta va fi mica va si si mai rau decat pana acum , va fi plin de "cioturi" si se va vorbi de "serii ratate" tot mai des!!! cu toate ca multi cresc si vand rahaturi ( eventual limitarea sau interzicerea cresteri de alte rase foarte diferite de ce avem noi pe aici "Macedonica - Carnica - Carpatina" - ceva Caucaziene ).

Cand se fac legile sa se faca pentru toti cum ai specificat @reformistule si pentru unii si pentru altii in forma asta e doar pentru uni ( cei mari si cu dedicatie ) si restul medii sau mici sunt exclusi total de la comercializarea materialului biologic,( nu am citit legislatiile altor tari , pot fi corectat fara nici o suparare ...) dar nu cred sa fie vreo tara civilizata in care sa li se impuna apicultorilor sa devina stupine de multiplicare sa vanda material biologic apicultorilor mici/mari ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA