Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Distanta stupinei de localitati/vecini

Mesajde Bambucha » 11 Feb 2015, 19:40

reformistul scrie:Ca sa lamurim chestiunea cu asocierea. Stim cu totii foarte bine ca a obliga pe cineva sa intre intro asociatie este neconstitutional. E ca si cum v-as obliga eu de maine sa intrati in nu stiu ce formatiune politica (care e tot o aglomerare de oameni) fara voia dumneavoastra. Deci, sa lasam fiecare apicultor sa decida daca doreste sau nu sa faca parte dintr-o forma asociativa. Problema e la eliberarea carnetului de stupina si sunt 2 variante pe care eu le-am avut in vedere si astept si parea dumneavoastra: ori le luam de la asociatii (ca suntem membri in asociatie), ori le luam de la medicul veterinar din raza unde se afla vatra stupinei ca nu suntem membri in asociatie). De vizat oricum trebuie sa le vizam din punct de vedere sanitar-veterinar. Corect? Restul documentelor, daca un stupar din stationar neafiliat va dori sa faca pastoral, se vor lua ca si la ceilalti de la comisia judeteana. Daca mai sunt si alte pareri, va rog sa le exprimati.

Consider in primul rand ca legea nu a avut timp sa se maturizeze d.p.d.v practic, astfel incat sa gasim toate bresele ei. Poate ca ar trebui sa curga ceva mai mult timp pentru a defini integral toate lipsurile ei, si nu sa o schimbam precum codul fiscal... Altfel riscam sa o amendam din nou in 2016, 2017 si tot asa.

Daca este nevoie insa de schimbare, atunci as avea urmatoarele propuneri:

Eliberarea carnetului de stupina sa fie eliberat de medicul veterinar de circumscriptie / zonal.
Eliberarea crotaliilor de catre agentie sa fie realizata de asemnea prin circumscriptia veterinara.
Fiecare apicultor este liber de a se afilia sau nu unei asociatii fara restrictii de pastoral sau desfacere a produselor apicole. Totusi forma asociativa este de dorit la nivel de reprezentare legala a apicultorilor, de asemnea fondurile/subventiile/ajutoarele financiare se pot obtine doar prin acest format legal. O asociatie poate obtine prin cumulul sau de mebrii un pachet de asigurare (furt, calamitati, accidente, stropiri) si multe alte avantaje prin afiliere. Este deja prevazuta la art 3 din legea 383.

Identificare familie de albine: 9-10 rame, cu puiet in toate stadiile de dezvoltare si provizii de hrana, albina de pe rame si o matca imperecheata.

Ameliorare. Propunerea unui radius sa se faca doar in cazul stupinelor de elita, de preferat in rezervatii naturale cu un radius de minim 7 km. La stupinele de multiplicare nu se poate aplica fizic aceasta propunere deoarece in conditiile in care exista/vor exista chiar si numai 1000 de astfel de stupine la nivel national ar fi practic imposibila practicarea apiculturii de catre ceilalti (marea masa) apicultori.

Propunerile la art 11 si art 12 pot complica bunul mers al lucrurilor in sens birocratic prin introducerea unei noi comisii judetene centralizate, personal consider forma actuala a legii in regula (pe plan local). De altfel si in alte tari, tot pe plan se face instiintarea/incuviintarea.

Distanta fata de limita proprietatii 5 m, in cazul nerespectarii celor 5 m inaltarea gardului dupa cum prevede legea actuala. Fata de drumurile publice distanta de 10 m o consider pertinenta.

Conform regulamentului art 3, atributiile respective sa se repartizeze pe plan local catre administratii (consilu local, silvic, agricol).
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde proapi » 11 Feb 2015, 21:10

Cititi bine cele 5 aliniate ale art.6 modificat...nu afecteaza cu nimic stupinele de productie...
proapi

Mesajde Trantorul@ » 11 Feb 2015, 21:32

proapi scrie:Cititi bine cele 5 aliniate ale art.6 modificat...nu afecteaza cu nimic stupinele de productie...

Defineste stupina de productie!!!

Ce vorbesti matale aici , povesti pentru copii mici???? Vai de capu nostru .....
Toata lumea poate la un monent dat a vandut sau va vrea sa vanda familii/roiuri sa ia mancare/tratamente sau alte cele pentru albine sa iasa din rahat ca de o facut miere ca in 2014!!! .... da vine gheorghe care o dat o lege petru unii si i-o interzis lucrul acesta .... mai vine altul care ar vrea sa le interzica celor cu pana in 50 de familii sa vanda orice .... cand unii fac mai multe produse cu 49 decat altii cu 100 !!!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde proapi » 11 Feb 2015, 21:53

Nu te opreste nimeni sa vinzi chiar si toata stupina la un moment dat, fie ea si pana la 50 de familii, dar daca faci din asta o activitate comerciala, an de an, treci stupina in cadrul stupinelor de crestere.

Un alt raspuns; in lipsa fondurilor publice pentru a intretine o zona protejata a imperecherilor cat de cat dirijata sau sa realizezi o izolare reproductiva e ceva imposibil. Mai bine legiferezi o raza de control in jurul stupinei si esti vigilent ca stat la ce se produce...
proapi

Mesajde Trantorul@ » 11 Feb 2015, 23:48

http://www.anarz.eu/AnarzAdministratorS ... albine.pdf

Acum interesul unora (foarte putini) este sa treaca cum sunt propuse modificarile respective ..... nu stiu daca progamul de ameliorare de mai sus este cel actual sau este altul .... dar daca este cel actual nu se specifica nici unde despre stupinele de multiplicare decat ca si sector de multiplicare intr-o stupina de elita iar dupa ce vor fii aprobate vor trece la programul de amelioare si vor introduce si stupina de multiplicare unde vor specifica ca nu vor putea fii mai mult de x stupine, putine !!! iar restul poa sa moara !

Iar "prostimea" aflata in fata faptului implinit poa sa-i sufle de praf pe ......... si sa se lamenteze cat vor vrea pentru ca acum vad ca toti tac malc , da malc maaa nici musca nu se aude!!! Iar "sefii de asociatii" isi fac lege pentru ei si cercuri restranse si nu pentru prostii reprezentati!!!

Doar vreo cativa ne agitam cand ar putea sa ne doara fix in pix si sa ne vedem de sanatate ... vorba colegului reformist cu batu de chibrit !

Unii vb. de drepturi egale , se decontau parte din tratamente face si un "prost" ( nu eu altul , o mai si pierut o zii dupa hartii si un drum de Deva, radeam cu pofta de el ) duce actele ... pai sau terminat fondurile!!! cum baaa ??? esti prost ???

P.S. Ba da contoarele alea de aer inspirat/expirat cand ni le montati ???
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde kiloz » 12 Feb 2015, 09:31

proapi scrie:Nu te opreste nimeni sa vinzi chiar si toata stupina la un moment dat, fie ea si pana la 50 de familii, dar daca faci din asta o activitate comerciala, an de an, treci stupina in cadrul stupinelor de crestere..

NU domnul proapi! Nu esti obligat sa treci in cadrul stupinelor de crestere sau de reproductie!
_este un lucru deja definit:
-u) valoare de piaţă – preţul pe care apicultorul îl poate obţine
prin vânzarea familiilor de albine şi a producţiei de miere obţinută în
urma culesului.

Mai trebuie adaugate niste lucruri:
-familie de albine - unitatea biologică de putere corespunzătoare pentru anotimpul respectiv, de sine stătătoare, în stare să ierneze şi să valorifice culesurile în condiţii optime.
-Lipseste definitia :-stupine de producţie - specializate în obţinerea unuia sau a mai multor produse apicole, produce, condiţionează şi desface producţia proprie.
Produsele poate sa fie :-miere,ceara,propolis,laptisor de matca,roiuri si familii de albine.
Daca definim ce este o stupina de productie sau o exploatatie apicola nu mai avem nevoie de limitarea de familii,astfel eliminam din discutii asemenea lucruri.Deci cine produce si vinde nu mai este nici hobby si nici producator pt nevoile personale. Treaba cu impozitare este alta mincare de peste
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde adytza » 12 Feb 2015, 21:44

["Bambucha" scrie:

Eliberarea carnetului de stupina sa fie eliberat de medicul veterinar de circumscriptie / zonal.
Eliberarea crotaliilor de catre agentie sa fie realizata de asemnea prin circumscriptia veterinara.
Fiecare apicultor este liber de a se afilia sau nu unei asociatii fara restrictii de pastoral sau desfacere a produselor apicole. Totusi forma asociativa este de dorit la nivel de reprezentare legala a apicultorilor, de asemnea fondurile/subventiile/ajutoarele financiare se pot obtine doar prin acest format legal. O asociatie poate obtine prin cumulul sau de mebrii un pachet de asigurare (furt, calamitati, accidente, stropiri) si multe alte avantaje prin afiliere. Este deja prevazuta la art 3 din legea 383.]

Presupun ca nu sunteti membru vreunei asociatii,altfel nu inteleg aceasta propunere dezavantajoasa apicultorilor. Medicul veterinar te taxeaza de-ti merg fulgii pentru orice serviciu pe care ti-l face. De ce sa platesc acestuia daca tot platesc taxa de membru la asociatie si primesc ca servicii GRATUIT eliberarea carnetului de stupina si crotalii? De ce sa mai platesc in plus si alte servicii medicului vetrinar care sunt de natura BIROCRATICA, nicidecum sevicii specific meseriei de doctor veterinar.
adytza

Mesajde geangu » 12 Feb 2015, 22:46

Voi credeti ca medicul veterinar sta sa faca asa ceva ? Voi nu ganditi ca ala este medic nu secretara.
geangu

Mesajde nicus » 12 Feb 2015, 23:42

Hai pe lege si pe .. "forma" ei!!
Domnule reformist, hai spre noi, nu te du spre ei. ;)
Donbazile spune ceva si de lege. E ok in Banat?
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Re: Bursa mierii!!

Mesajde kissi » 24 Feb 2015, 21:41

Poti sa spui in ce articol este scris? Sau ai incurcat legile?
kissi

Mesajde jenica67 » 24 Feb 2015, 22:25

Mihnea 97 si eu vreau sa se scoata toate animalele in extravilan, ca alea put toata ziua, mult mai mult decat inteapa albinele mele !! Crezi ca se poate in Romania ???
jenica67

Mesajde Closcutz » 24 Feb 2015, 22:30

jenica67 scrie:Mihnea 97 si eu vreau sa se scoata toate animalele in extravilan, ca alea put toata ziua, mult mai mult decat inteapa albinele mele !! Crezi ca se poate in Romania ???

Momentan nu cred ca se poate implementa asa cva, dar pe viitor mai mult ca sigur ca se vor implementa masuri care sa forteze omul de rand sa nu mai creasca porc, ca sa cumpere din supermarket, gaini, vie hibrida, tuica, etc
Closcutz

Mesajde Mihnea 97 » 25 Feb 2015, 09:34

kissi scrie:Poti sa spui in ce articol este scris? Sau ai incurcat legile?

Imi pare rau ca nu am fost mai clar . In urma unui H.C.L. Bucuresti prin care se interzice detinerea stupinelor pe raza Mun. Bucuresti a aparut un destept de prin MADR se pare , care probabil vrea sa iasa in "fata" si propune un proiect de lege prin care toate stupinele din Ro. sa fie mutate in extravilan. Aceasta informatie mi-a fost data in cadrul unei sedinte a apicultorilor din Tulcea chiar de D. Adrian Siceanu , Director Stiintific al Institutului National de Cercetare si Dezvoltare a Apiculturii din Romania. Mutarea stupinelor in extravilan facandu-se de primarii si in urma sesizarilor unor cetateni deranjati sau intepati de albine sau care au de platit polite. Subliniez faptul ca e in stadiul de proiect , care daca Doamne fereste se aproba , va dati seama ce necazuri ne asteapta .
Cit despre legea 145/2014 trebuie neaparat sa o lecturati , e in interesul dvs. .
" Impotriva prostiei Zeii insisi lupta in zadar..." ( Schiller)
Mihnea 97

Mesajde Donbazil » 25 Feb 2015, 21:06

nicus scrie:Hai pe lege si pe .. "forma" ei!!
Domnule reformist, hai spre noi, nu te du spre ei. ;)
Donbazile spune ceva si de lege. E ok in Banat?

Sal'tare!

Eu am invatat ca legile sunt facute de cei in drept sa le faca iar eu doar trebuie sa le respect, fie ca-mi place fie ca nu. Ce rost are sa ne enervam, sa ne dam cu presupusu' sa facem pe desteptii aici pe forum - spunand de foarte multe ori numai prostii?...
Eu respect legile care sunt, iau ce am de luat si dau ce am de dat.
Sunt convins ca multi din cei mai bataiosi de p'aici nu sunt membrii in nici o structura asociativa, nu au stupii inregistrati si nici crotaliati, nu au autorisatie DSV, nu declara prezenta la primariile unde merg in pastoral, nu sunt inregistrati fiscal, nu platesc nici un impozit, nu acceseaza PNA, nu acceseaza fonduri europene, nu au primit subventie pentru motorina, nici ajutor de minimis, - nu primesc drepturile la care ar fi indreptatiti dar nici nu platesc obligatiile la care ar fi obligati - SI ATUNCI! :shock:
Pentru ce sa ma agit?.....
Sal'tare!
Donbazil

Mesajde csaa » 25 Feb 2015, 22:05

Mutarea stupinelor in extravilan va crea niste probleme majore. Ca sa ne intelegem:
Pentru a creste pretul terenurilor, pentru a permite construirea unor case, sau pentru varii motive intravilanul localitatilor a crescut foarte mult in detrimentul extravilanului (evident). Nu faceti confuzie cu terenul arabil (asa cum este trecut in titlul de proprietate).
Asa ca va puteti trezi ca stupina pe care o detineti este in intravilan desi este in plin camp.
Personal detin un teren intravilan la marginea unui sat. Ma rog, pana in 2006 era la marginea acelui sat. Dupa inundatii, la aproximativ 2,5 km., s-a construit "Satul Nou" de catre cei care au fost afectati de inundatii si, implicit, tot terenul dintre parcela mea si acel "Sat Nou" a devenit intravilan. Daca acel proiect ar fi aprobat as fi nevoit sa mut cei 15 stupi.........tocmai la mamadracului, sa cumpar un alt loc, sa stau cu frica permanent ca dimineata nu voi gasi decat stativele pe care am stupii, etc., desi albinele mele nu deranjeaza pe nimeni (sau aproape pe nimeni, ca am un vecin mai curios).
Ganditi-va ca orice constructie ridicata de un potent al zilei va poate muta stupina.
csaa

Mesajde nicus » 25 Feb 2015, 22:08

Pai le fac nea Vasile cum sa nu , dar numa pentru a si da de lucru si anul ce vine , exact cum procedeaza la constructia soselelor si apoi cine inghite toate .. gropile? Cum ar fi aratat tara si lumea asta daca nu erau unii asa .. mai agitatori ? Ne mai scriam noi la ora asta .. de seara ? ;)

Despre toti banii care se dau , stii bine ca nu ajung pe toate ulitele, in schimb bolile au retea de autostrazi si in Romania.

Ti ai facut calcul cu cat platesti omu ce o sa ti pazeasca stupii scosi in afara localitatii?
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA