Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde Dila Daniel » 08 Dec 2012, 10:25

proapi scrie:O idee de luat in seama :arrow:

eu asi spune mai degraba asa:
inca o idee de luat in seama...
pentru ca idei demne de luat in seama,au fost si sunt mai multe.
Si pentru ca noua lege sa fie cat mai corecta,aceste idei trebuie procesate,imbunatatite,nuantate...regasite.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde viorel55 » 08 Dec 2012, 10:39

valter scrie:
cornelioandanciu scrie:Ar fi bine ca in cazul productiei de matci sa fie sparte monopolurile.Adica cine are matci produse din cescatorii de elita, sa le vanda cu 100 de euro ,ca sint de elita, noi cei mai de mana a doua sa le vindem la zece euro! Adica sa putem trai si noi! Materialul biologic deci sa poata fi procurat si din crescatorii normale, nu numai din cele de elita,sa poata sa se autorizeze si crescatori mai mici de matci , sau sa-si faca firme, etc . Nu de alta, dar si eu vreau sa-mi fac o mica crescatorie.Deocamdata doar pentru mine.

Sezi cuminte!!! Legea ''da exclusivitate'' doar lui ACA si Federatiei de la Ploiesti...ca de' au peste 1000 de familii.
Te apuca rasul cand vezi legi cu valori matematice...zeci, sute, mii...limitari arbitrare pentru prosti ori conditionalitati imposibil de indeplinit de oameni(persoane) normali...ca lu' Fratele Adam din Bukfast i-au impus britanicii ''parametrii de lucru la hibridare''.Lucrul bun e ca batem poarta ICDA in fiecare an cu folos pentru o facturica( materialul genetic face banii ce-i platim-adica putin, chiar foarte putin), treaba se pune altfel: poate altcineva sa inventeze peste noapte un material genetic ''confor'' parametrilor apis mellifera carpatina din ''latura dreapta''...au!!! zic ca nu...ca-i cunosc pe majoritateta gagauzilor cu gura mare...consecventii lu' peste prajit, disensionari de meserie.

Sa ma lase doua zile sa-i caut ''la oua'' si sa le vad evidentele selectiei pe ultimii zece ani...de-s bine spre satisfacator ma pun sluga la ei pe un euro pe luna.

PS. Ni se vrea binele si noi(prostimea) nu intelegem...si pace.
Nu este prima oara cand i-mi vine sa vand toot...da tooooooot si sa ma duc dracu' din tara asta de fitilisti.
ps2. Faceam si io cateva sute de matci(mai bune, mai putin) ...acu stau cu acu la c.r ca trebui sa ma duc la Ploiesti sa-mi iau factura pentru cinci matci...ca Fetea e revoltat si Ploiestiul e plouat.
ps3. Adicatelea, Dobrota de la Sigii , cel ce lucra la albina stramoseasca(ca si altii de altfel) al trecem pe linie moarta...al strangulam cu ''legea''...bravos legiuitor si respect pentru consecventa, fidelitate, aplecare...ori cum ar zice unii''ia mai da-i nene drk de prosti''.
ps4. Se uita un lucru esential si poate primordial pentru apicultura romaneasca. Albina carpatina are potential(in arealul ei) egal sau chiar mai bun decat orice alta albina adusa de oriunde...ori in lege nu i se gaseste un paragraf distinc de a fi protejata de poluatori, ca cica in UE comertul cu material genetic este liber( de la Sonea-vorbire, Rm. sarat 2010 decembrie 01 :roll: ).

Vorbiti de cifre si proceduri care au fost mentionate in prima varianta de proiect al legii. In urma discutiilor si propunerilor facute s-au schimbat multe.... Vorbiti va rog cu vicepresedintele asociatiei din care faceti parte (dansul a fost la intalnirea de la MADR ) si va poate convinge sa nu mai fiti asa de suparat.
De asemenea,vreau sa stiti ca Federatia Asociatiilor Apicole din Romania( ROMAPIS)nu detine nici o familie de albine,asa ca nu avea NICI UN AVANTAJ de pe urma prevederii pe care o criticati mai sus. Federatia are in compunere mai multe asociatii,pe care le reprezinta in fata autoritatilor statului,pentru apararea drepturilor APICULTORILOR(deci nu a drepturilor asociatiilor).
viorel55

Mesajde filip » 08 Dec 2012, 10:56

Concluziile noii legi apicole.Ajuta apicultorul incepator mediu ori mare :?: Amenzile nu sunt un stimulent pentru dezvoltare.Apoi trebuie gasita portita sa poti fi in legalitate fara a fi in asociatie.Poti face ceva unui apicultor care cumpara ori inchiriaza un teren la 100 de m de tine stupar stationar iar acel apicultor aduce 500 fam albine :?: E simplu de calculat cate hectare de padure sunt in jur,dar daca da ori nu floarea e mai greu.Iar folosirea legii pentru a elimina concurenta e cea mai grava dintre toate.
filip

Mesajde viorel55 » 08 Dec 2012, 11:48

Referitor la proiectul Legii apiculturii supun discutiei urmatoarele aspecte:
1) Obligativitatea inscrierii intr-o forma asociativa pentru a putea accesa PNA sau masurile europene este,dupa parerea mea neconstitutionala, deoarece incalca dreptul la libertatea de asociere.
2) Prevederile unor acte normative emise in ultimii 2-3 ani, care obliga asociatiile sa inregistreze stupii si stupinele membrilor lor, sa se ocupe de derularea PNA, etc sunt de asemenea ilegale, incalca statutul acestora de ORGANIZATII NON-GUVERNAMENTALE.
Guvernul a dat niste dispozitii pe care asociatiile trebuie sa le duca la indeplinire ,dar asociatiile nu sunt in subordinea guvernului, aceste dispozitii trebuiau date autoritatilor subordonate guvernului (ANARZ, Primarii, DSV, etc). Activitatile"pasate"de guvern catre asociatii implica niste cheltuieli si dotari care nu au fost alocate,persoanele implicate neputand fi remunerate legal. Este posibil ca ACA Romania sa poata presta aceste servicii dar aceasta dispune de logistica acumulata din contributia a cateva generatii de apicultori, pe cand noile asociatii in marea majoritate nu au nici o camera ca sediu.
Ce solutii propun:
1 -Daca se doreste mentinerea actualelor prevederi legale,trebuie ca asociatiile(mai vechi de 3 ani)sa fie declarate ASOCIATII DE UTILITATE PUBLICA,situatie in care vor beneficia de fonduri si de celelalte drepturi prevazute in OG 26/2000 republicata;
2 -Daca nu se poate realiza pct. 1,trecerea obligatiilor actuale catre autoritatile subordonate guvernului si implicit revenirea la statutul de ONG
viorel55

Mesajde viorel55 » 08 Dec 2012, 11:56

valter scrie:
Trebui statuat in lege ''membrii neafiliati unei asociatii au drepturi si obligatii identice mebrilor afiliati asociatiilor profesionale''

In actualul cadru legal prevederea de mai sus este inoperabila,pentru ca:
-neafiliatii trebuie si ei sa primeasca crotalii,iar astea se dau numai prin asociatii;
-neafiliatii trebuie sa acceseze si ei PNA si masurile europene,care de asemenea se fac tot prin asociatii..

Solutia exista si am expuso in postarea anterioara
viorel55

Mesajde filip » 08 Dec 2012, 12:15

Viorel 55. Doctorul veterinar pune crotalii animalelor din zona.Aceste crotalii intra intr+o baza de date.Cine stie mai bine ca medicul veterinar ce exista ori nu in zona.De fapt aceasta lege e data in interesul asociatiilor.Obligand apicultorul sa se asocieze fortat de lege.O fotografie in teren cu stup cu tablite nu garanteaza ca propietar este cetateanul respectiv si ca stupul e sanatos sa fim seriosi.
filip

Mesajde cantemir » 08 Dec 2012, 12:24

O lege corecta trebuie sa fie dura- pentru a fi respectata;
O lege corecta trebuie sa fie simpla- pentru a fi inteleasa;
O lege stufoasa si complicata e ca o sita rara- totdeauna vor trece taratele prin ea!
Daca noua lege a apiculturii va baga in acelasi sac si amatorul cu trei stupi in fundul curtii, si profesionistii cu vetre stabile sau pastoralisti, si pe cei ce acceseaza sau nu diverse fonduri UE, si asociatiile de apicultori, si toti la un loc ingropati sub un maldar de hartii si birocratie... promit din start sa n-o respect!
Ma voi strecura si eu ca tarata prin sita cea rara! Si multi alti ca mine. Cautatorii de portite legale.
cantemir

Mesajde filip » 08 Dec 2012, 13:30

Prin autorizarea stupinei de castigat au avut un grup de baieti aflati in asociatii.Datorita unei hatii umbau prin sate sa cumpere miere.Apicultorul simplu stia ca nu poate vinde mierea la procesator sa incaseze subventia.acei tipi ofereau mai putin decat procesatorul.Iar odata mierea predata la procesator incasau subventia +diferenta de pret.Mierea era aceiasi doar ca era buna de la cel cu acte.Acum numarul celor care au tablite e mic in comparatie cu ce sa decontat prin PNA.Hai sa facem o lege in care cei care nu+s cu noi trebuie sa dispara.O intrebare de bun simt,timbrarea tigarilor a rezolvat problema evaziunii :?: Rechinii raman dar trebuie sa dispara pestisorii ce-i incurca.
filip

Mesajde cantemir » 08 Dec 2012, 13:43

filip scrie:...Hai sa facem o lege in care cei care nu+s cu noi trebuie sa dispara.O intrebare de bun simt,timbrarea tigarilor a rezolvat problema evaziunii :?: Rechinii raman dar trebuie sa dispara pestisorii ce-i incurca.

Pestisorii nu-i incurca pe rechini: ba chiar ii hranesc! Pestisorii si pinguinii, papa bun pentru rechin!
Da' e bun si rechinu' la ceva: face o selectie naturala printre ei si raman doar cei ce pot ca sa-l hraneasca! Io-s imun, ca-s vaccinat!

De fapt toate toate prostioarele, spuse de mine si de altii, vor fi penalizate fara mila de singurul judecator: PIATA LIBERA! Doar ea va hotari,cine supravietuieste. Pe criterii strict economice si non-apicole! Daca vrem o lege care sa ne asigure supravietuirea si bunastarea proprie in orice conditii, n-o vom gasi!

Hai sa facem o lege in care cei care nu+s cu noi trebuie sa dispara.

Asta-i lege?...Brrr!...
cantemir

Mesajde viorel55 » 08 Dec 2012, 14:48

filip scrie:Viorel 55. Doctorul veterinar pune crotalii animalelor din zona.Aceste crotalii intra intr+o baza de date.Cine stie mai bine ca medicul veterinar ce exista ori nu in zona.De fapt aceasta lege e data in interesul asociatiilor.Obligand apicultorul sa se asocieze fortat de lege.O fotografie in teren cu stup cu tablite nu garanteaza ca propietar este cetateanul respectiv si ca stupul e sanatos sa fim seriosi.

Vad ca aveti o idee fixa cu "aceasta lege e data in interesul asociatiilor".Inteleg ca faceti parte din ACA si de aceea aveti o parere asa de rea despre asociatii. D-v. stiti cata munca voluntara se presteaza la aceste asociatii ???
Nu asociatiile au cerut sa se ocupe de PNA si de crotalierea stupilor.Guvernul a hotarat acest lucru iar de la asociatii nu s-a opus nimeni pana acum.....
viorel55

Mesajde filip » 08 Dec 2012, 15:00

Viorel55.Am respectat tot pana la un punct,dar nu sunt o persoana care merge orbeste.De doi ani nu am mai platit cotizatia,potrivit statutului cred ca sunt considerat exclus.Ca mine sunt multi,iar daca legea nu tine seama si de noi asta e.Sa cumperi tot nou,sa cumperi centrifuga de inox si alte utilaje investind sute de milioane din banii proprii.iar legea sa+ti spuna ca tu nu trebuie sa existi.atunci sa ramana cei care au folosit fondurile Ue aiurea ori cei care sunt in acte apicultori dar nu au treaba cu apicultura.Cei care importa sunt mai apreciati decat cei care produc.Eu nu o sa dau comision sa fiu lasat sa produc.
filip

Mesajde danman » 08 Dec 2012, 16:39

Domnilor guvernanti si d-lor trimisi sau reprezentanti ai guvernantilor pe forum: Am fost pasionat de apicultura de la 14 ani si am avut cativa stupi de-a lungul timpului, nu am facut pastoral si nici nu voi face probabil, imi castig existenta din cu totul altceva. Scopul meu in viata nu este sa devin apicultor cu diploma, nu tin neaparat sa vand miere altora, nu ma intereseaza nici un fel de ajutor din partea statului sau a vre-unei asociatii, vreau doar sa-mi satisfac pasiunea, sa-mi invat copiii lucruri frumoase din apicultura, sa-mi "produc" propria miere (pt ca suntem o familie numeroasa). Vi se pare normal sa fiu bagat in aceeasi oala cu profesionisitii? Sa am aceleasi obligatii? Maine-poimaine mi se vor cere aceleasi lucruri ca si celor care au luat fonduri europene pt apicultura, poate va trebui sa justific de unde am si de ce am atatia stupi, etc. Nu cred ca e normal. Trebuie tinut cont si de faptul ca pot exista apicultori "neprofesionisti", hobisti, pur si simplu. Iar daca pe cei care fac legea ii preocupa atat de mult prevenirea bolilor n-au decat sa gaseasca alte solutii. Solutii sunt.
danman

Mesajde cantemir » 08 Dec 2012, 17:29

filip scrie:.Sa cumperi tot nou,sa cumperi centrifuga de inox si alte utilaje investind sute de milioane din banii proprii...

Asta ar insemna sa fiu tot atat de tampit ca si UE. Care crede ca manjindu-ma cu ceva euroi, voi face sluj in fata dumneaei!
UE, care impune de la zi la zi tot felul de ineptii sub nume de directive. Duca-se si ma lase. Cine a accesat masuri d-astea sa-si poarte singuri crucea.
Cantemir, anti UE pe vecie!
Un singur kil de miere de va fi sa-l fac , asta va fi savurat de-un roman! Am zis!
cantemir

Mesajde proapi » 08 Dec 2012, 18:23

Nu este nimic rau in a te asocia sa produci mai eficient. Pana aici toate bune, dar cand o faci pentru accesare de bani (indiferent de provenienta) faci sa vina ursul la miere. Se cauta ursii ca mierea sunt banii...Aici sunt multe de spus, daca se pune problema discutarii utilitatii lor...

ANARZ-ul a luat o mare felie din apicultura, pe langa reproductie (din initialele agentiei) si partea de productie. De ce credeti?...Au rol in recensamant?

Intr-adevar, veterinarii au un rol important, au legata responsabilitatea sanatatii animale cu cea de siguranta a alimentului. Luarea in evidenta a stupinelor din raza lor de actiune si sondajele inopinante de depistare a locilor (exista kit-uri rapide) sunt semnale ca statului nu ii este indiferent.
proapi

Mesajde drfredtiti » 08 Dec 2012, 20:47

Comunista si mafiota, ca toate legile din Romania de dupa 89, ca toti politrucii de dupa 89. Ma mir ca mai exista statul si ca romanul inghite tot ce i se serveste. UE= o mare porcarie. Ati distrus taranimea, jumate din populatie, care producea alimente pentru toata populatia si pentru export, si i-ati transformat in asistati social, la care le serviti gunoaiele si cancerele de alimente conforme UE.
Daca ma constringe cineva cu asa stupida lege, cumpar 30 ari in Ungaria si mut stupina acolo.
Fara stupidele de crotalii si fara sa arat la cineva ca am carnet detaliat al stupinei, pot sa produc 5-10 tone miere pe an , pot sa-mi fac tratamentele, pot sa am centrifuga de inox, pot sa respect conditiile de amplasare a stupinei, din bun simt.
Apicultorul este prin excelenta un om liber.
Constringerile, obligatiile, precum si lipsurile acestei legi o fac penibila si jenanta. Cred ca Romania s-ar conduce mai bine fara Parlament, doar cu legile nescrise, dar de bun simt, ale taranilor pe care i-a distrus DEMOCRATIA si UE.
drfredtiti

Mesajde kiloz » 08 Dec 2012, 21:05

Fara stupidele de crotalii si fara sa arat la cineva ca am carnet detaliat al stupinei, pot sa produc 5-10 tone miere pe an , pot sa-mi fac tratamentele, pot sa am centrifuga de inox, pot sa respect conditiile de amplasare a stupinei, din bun simt.

Dar daca te gaseste cu loca ,se distrug prin ardere familiile bolnave fara drep de apel! Sa nu crede cineva ca acolo curge miere cu tonele.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA