Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Se doreste blocarea PNA sau... ?

Mesajde eugen. » 22 Iun 2016, 22:05

Catre: Agentia Nationala pentru Zootehnie Prof dr. G. K. Constantinescu

In urma solicitarii membrilor formelor asociative pe care le reprezentam va supunem atentiei urmatoarele situatii disfunctionale create:
1. Pentru achizitionarea si decontarea in cadrul Programului National Apicol de material biologic apicultorii trebuie sa solicite furnizorilor de material biologic copia Documentului de Capacitate de Productie pe care il avizeaza OARZ. OARZ a refuzat eliberarea Documentului de capacitate de productie pentru Fermele apicole autorizate de catre ANSVSA pentru comercializare de material biologic motivand ca nu se mai pot elibera deoarece au primit o adresa interna prin care s-au trasat dispozitii la toate OARZ judetean sa nu eliberez respectivul document de capacitate de productie decat Fermelor de Elita si Multiplicare. In aceste conditii se obstructioneaza Programul National Apicol deoarece achizitia de material biologic a fost angajata de beneficiari inca din iarna, platindu-se avansuri. Mai mult decat atat nu exista o baza legala care sa reglementeze decizia luata, iar modificari legislative in acest sens nu se pot face cand mai este mai putin de 2 luni pana la sfarsitul perioadei de depunere a cererilor pe PNA. Astfel de initiative legislative se pot face cu un termen rezonabil de implementare de minim 6-12 luni.
Precizam ca pe site-ul ANZ sunt publicate mai multe Documente care contrazic decizia sus mentionata, ex: “Procedura Operationala privind avizarea Capacitatii de producer a materialului biologic apicol” care precizeaza in Anexa1 : ca atat stupinele de elita/multiplicare cat si stupinele/ exploatatiile apicole pot obtine roiuri pe faguri si familii de albine.
2. Procedura Operationala privind avizarea Capacitatii de producer a materialului biologic apicol” instituie prin Anexa1 cantitatea maxima de material biologic pe care sa-l obtina un apicultor dintr-o familie de albine :
- stupinele de elita/multiplicare dintr-o familie de albine se pot obtine:
- 20 matci maxim
sau
- 1 familie de albine
sau
- 1 roi pe faguri
- stupinele/ exploatatiile apicole dintr-o familie de albine se pot obtine:
- 1 familii de albine
sau
- 1 roi pe faguri
Plafonul stabilit de catre ANZ nu are nici o ancorare in tehnologia apicola si nici in realitatea productiva.
In acest sens mai jos citam un material puplicat de Apimondia prin “Comisia de Tehnologie şi Utilaje Apicole” intitulat „ CREŞTEREA NUMĂRULUI DE STUPI DE LA 100 LA 1000 ÎN TREI LUNI”: http://www.apimondiafoundation.org/foun ... 137rom.pdf
De asemenea citam din Ghidul de Bune Practici: “− Dintr-o familie se poate obtine un roi sau mai multe in functie de puterea acestora si interesul de productie (miere sau/si roiuri)”.

In consecinta solicitam rectificarea anomaliilor mai sus mentionate, care practic conduc la pierderea unui an de program apicol, ultim din Programul National Apicol 2014-2016, si formarea unui grup de lucru pentru crearea unei baze legale si procedurale adecvate pentru noul Program National Apicol 2017-2019, care sa conceapa cadrul legal, reglementat in timp util, astfel incat toti apicultorii implicati sa poata sa-si repuna in noul cadru legislativ activitatea.

..............................................................................................................................................................................................

Catre toate autoritatile implicate in administrarea procedurilor privind Programul National Apicol :
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
Agentia Nationala pentru Zootehnie
Forme Asociative
In urma solicitarii transmise in data de 07.06.2016, ANZ a transmis verbal formelor asociative ca va da instructiuni catre OARZ pana pe data de 15.06.2016 prentru emiterea Documentelor privind capacitatea de producer a materialului biologic pentru toate stupinele autorizate de catre ANSVSA pentru producerea si comercializarea de material biologic, si ca respectivele documente se vor emite doar dupa efectuarea controlului pe teren, si ca se va corecta numarul de matci/roi/familii de albine obtinute dintr-o familie de albine existenta, fapt ce a multumit intru-totul formele asociative.
Azi, 21.06.2016, apicultori autorizati pentru producerea si comercializarea de material biologic de catre ANSVSA, au mers la OARZ judetene sa solicite Documentul privind capacitatea de producere a materialului biologic si au primit din nou raspunsul ca nu pot elibera, si ca nu au nici o informare de la sediul central ANZ, in consecinta unii au mers la sediul central al ANZ si au solicitat audienta la Dl. Director General Iacob Lelior pentru a solicita sa li se rezolve problemele in concordanta cu promisiunile verbale facute, insa au fost refuzati politicos fiind invocata o procedura interna.
In urma sesizarilor facute de catre apicultori la formele asociative, in ceea ce priveste refuzul OARZ de a elibera Documentul de capacitate de producere a materialului biologic a fost verificat site-ul ANZ si s-a constatat ca la data de 07.06.2016, pe site era valabila Procedura Operationala privind avizarea capacitatii de producere a materialului biologic nr. 659/19.01.2016 iar azi apare o noua procedura inregistrata sub nr.9653/15.06.2016.
In acest context deoarece:
1. ANZ nu a transmis nici un raspuns scris la adresa din data de 07.06.2016
2. ANZ nu a respectat promisiunile verbale facute apicultorilor cu privire la avizarea Documentului privind capacitatea de producere a materialului biologic
3. ANZ nu a informat OARZ cu privire la noile conditii de avizare a Documentului privind capacitatea de producer a materialului biologic
4. Noua procedura Procedura Operationala privind avizarea capacitatii de producere a materialului biologic nu are o baza legala si anuleaza dreptul Stupinelor comerciale autorizate de catre ANSVSA de a-si comercializa materialul biologic produs pentru a fi decontat prin Programul National Apicol
5. Nu se pot schimba regulile de autorizare si avizare a productiei de material biologic – familii de albine si roi pe faguri - cu mai putin de 45 zile inainte de inchiderea sesiunii de depunere a cererilor de plata
6. HG nr 1050/2013 cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la punctual 11.1.2. ca apicultorul trebuie sa depuna la forma asociativa : “-copia documentului din care sa reiasa capacitatea furnizorului de a produce material biologic semnat de acesta si avizat de ANZ – in cazul acizitiei de material biologic”
7. La data de 07.06.2016 erau 161 de stupine de multiplicare autorizate de catre ANZ, care in general au autorizare 50 de familii de albine pentru stupina de multiplicare . Printr-un calcul simplu constatam ca prin Programul National Apicol se va putea deconta aproximativ:
- 161 stupine multiplicare x 50 familii de albine autorizate x 20 matci = 161 000 matci

SAU
- 161 stupine multiplicare x 50 familii de albine autorizate x 2/3 roiuri = 16 100/ 24 150 roi

SAU
- 161 stupine multiplicare x 50 familii de albine autorizate x 1/2 familii = 8 050/ 16 100 familii
SAU
- orice alta combinatie fractionata din cele precizate mai sus, dintr-o baza de productie de material biologic la nivel national de 8050 familii de albine autorizate, care coform procedurii de autorizare a stupinelor de elita si multiplicare vor fi blocate pe vatra permanenta de stupina, ceea ce conduce la urmatoarele:
- Depopulari masive datorita hranirilor preponderent artificiale avand in vedere ca nu li se va mai permite sa practice stuparitul pastoral nici pentru baza de productie a materialului biologic;
- Lipsa de finantare pentru stupinele de elita si multiplicare deoarece nu vor putea deconta prin Program produsele pentru care sunt si furnizori – respectiv matci, roi pe faguri si familii de albine, nu vor putea deconta cutii deoarece le este interzis stuparitul pastoral, Nedecontarea accizei la motorina deoarece nu le este permisa deplasarea in pastoral
Precizam ca in 2015 s-au decontat urmatoarele:
- 60 863 buc matci
- 31 369 buc familii de albine
- 29 966 buc roi pe faguri
Tot din aritmetica simpla, fara a mai face apel la tehnologie sau alte informatii suplimentare observam ca nu suntem pregatiti din punct de vedere al autorizarii sa satisfacem cererea. Mai mult decat atat consideram ca a produce familii si roi de albine dintr-o stupina blocata pe vatra permanenta de stupina este crima la adresa albinei cat si a apicultorului care va trebui sa stimuleze artificial peste limita maxima admisa tehnologic.

In consecinta solicitam urmatoarele:
- Pentru anul 2016 regulile pentru avizarea Capacitatii de producere a materialului biologic sa fie cele precizate verbal de catre conducerea ANZ,
- Daca se doreste autorizarea si de catre ANZ, nu numai de catre ANSVSA, a stupinelor de producere si comercializare a materialului biologic, constituirea unei comisii lucrative pentru intocmirea procedurii de autorizare a stupinelor care produc material biologic, respectiv familii de albine si roi pe faguri, care sa nu fie amestecate cu stupina de elita si multiplicare – practic sa se creeze o noua veriga in lantul ameliorarii – care sa fie implementata pentru anul 2017.
eugen.
 
Mesaje: 265
Membru din: 09 Sep 2011, 20:55
Localitate: Prahova

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 32 vizitatori