Zaharul brut este mai ieftin decat cel rafinat si considerat inferior. Culoarea este bruna si gustul specific datorita urmelor de melasa. Tocmai urmele de melasa incarca intestinul albinei. Afirmatia ca acesta cauzeaza nosemoza este putin neadevarata. Vinovatul pentru nosemoza este un protozoar, adica un organism viu. Popular hai sa-i spunem "microb". Or zaharul, fie el brut sau nu, nu contine acest protozoar, insa urmele de melasa incarca sistemul digestiv si manifestarile sunt asemanatore cu... sau chiar favorizeaza inmultirea protozoarului.
Ca urmare a diferitelor nostalgii dupa vremurile de aur din copilaria saraca si plina de neajunsuri din vremea bunicilor, astazi sunt ridicate la rang inalt alimentele saracului de atunci. Astfel painea neagra este acum mai scumpa decat cea alba, faina neagra, eventual cu secara, tarate si alte cele care erau uzuale atunci, iar cea alba era rara si scumpa, acum acestea au devenit produse de lux. Zaharul brut era mai ieftin si el. Napul era cartoful saracului. Astazi napul porcesc de alta data este numit "topinambur" si este o delicatesa scumpa.
Un roi costa cativa bani sau era oferit chiar si gratuit candva. Astazi costa binisor.
Un stup era scump. Azi gasesti si stupi ieftini.
Pretul si valoarea reala nu intotdeauna sunt in echilibru, ci numele, miturile, nostalgiile si uneori reclama aduc un lucru sau altul pe val.
Melasa contine HMF in concentratii de 100 de ori mai mari decat mierea. Zaharul rafinat are o concentratie rezonabila de HMF... dar se intreaba unii de ce a disparut de pe piata.
Omul e o fiinta iubitoare de mituri, povesti si spectacol.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)