Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde un OM » 29 Dec 2016, 20:37

Pentru ca am cam ruginit de la atata sedere si pentru ca ma amuza unele contre serioase sau mai putin dintre unii useri, va propun o discutie despre cat de mult avem dreptul moral sa ne folosim de albine, le furam munca, dar ne amagim ca le asiguram perpetuarea speciei. Transvazam larve, preferam anumite familii, rase, amestecam rase, dupa criterii mai mult sau mai putin respectate de toti. Si pentru ce facem acestea, nu cumva pentru sfantul profit?
Dezlantuiti-va, faceti-ca de cap!
La multi ani bre!
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1880
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde Mircea_63 » 29 Dec 2016, 21:23

Recunosc! Visam candva o livada si doi-trei stupi, asa ca peisaj si ocupatie idilica, fara sa stiu mai nimic despre albine. Ba chiar credeam ca albinele secreta mierea precum elimina afidele...
La ora actuala sunt cu ochii pe profit, dar si asta daca se poate cu eforturi minime. Zilele trecute ma uitam cu vinovatie la un stup in care isi facuse soarecul de cap. Putem macar sa-l depistez mai din vreme, dar comoditatea...bat-o vina. Le iau mierea si le dau sirop pentru iernare. Consider ca e mai sigur asa, dar este MULT mai rentabil.

Am avut candva si porci! M-a prins Gerul Bobotezei la coada scroafei, in toi de noapte mosind purceii. Si n-a fost o singura scroafa. Mi-a ramas dupa vanzarea purceilor, Ghita...In fine, creste Ghita mare, noi buni prieteni, el afectuos, venea sa-l scarpin, el sa-mi grohaie pe limba lui si sa cerseasca un scarpinat sau o mangaiere, sa-mi dea un pupic cu botul lui rotund ca o stampila. Cand a venit vremea taierii, m-am indreptat insotit de macelar, spre cocina. Ghita ma intampina feriricit, ne pupam si ii dau o mana de boabe. El fericit, prietenos, eu i-am pus funia dupa picior. Grohaia multumind, ca in clipele urmatoare sa fie tarat si injunghiat. Guita din rasputeri si astepta probabil ca protectorul lui sa-l salveze. Se uita disperat la mine!
Mi-a fost rusine de Ghita! De atunci n-am mai tinut porci.

Fata de albine nu ma simt nici pe departe atat de vinovat precum m-am simtit fata de Ghita, dar nu inseamna ca ma simt chiar inocent. Cand un stup are probleme, ma bantuie un sentiment de vinovatie!
M-a trecut prin cap ca si D-zeu ne priveste pe noi cam cum privim noi familia de albine. Insa... nu m-am privit niciodata ca pe un mic Dumnezeu, ci doar ca pe un vinovat. Dar cati dintre noi nu-L invinovatim atunci cand dam de rau?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5297
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde un OM » 29 Dec 2016, 22:47

In niciun caz nu am gandit topicul sa ne gandim ca suntem asemanatori lui Dumnezeu, ci la faptul ca dispunem de vietile celorlalte vietuitoare, drept in virtutea unui legamant vechi?
Am pornit topicul de la o neintelegere, de pe o pagina personala dintre doi useri, daca este mai bine ca albinele sa fie tinute in stupi si componente de poliuretan sau in lemn si daca este moral sa ne dam cu parerea despre ce face celalalt. Bine, daca ne uitam pe alte topice vedem o diversitate de modalitati de intretinere gen cosnite, stupi japonezi, warre,deloni, activi, me, mer, dadanti, layansi etc. Unii adopta un anumit stil de lene, altii pe considerentul versatilitatii.
Unii tin un stup deschis o ora sa intre si ultima albina, altii il critica pe cineva ca Guist ca tranteste magazia sa o scuture.
Cand umblu intr-un stup stiu sigur ca voi omori cel putin o albina. Imi pare rau, dar dorm linistit.
Ne folosim de ele furandu-le munca,folosindu-le, le creem spatii mai aproape de natural sau artficial dupa criteriile noastre.
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1880
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde Shrek » 29 Dec 2016, 23:25

Dreptul de a decide asupra "vietii" unei specii , presupun ca l-am primit atunci când evolutia sau Dumezeu ne-a pus in vârful lanțului trafic! Oamenii sunt diferiti si prin urmare exista o infinitate de opinii referitoare la "conditiile" in care decidem sa facem din"cresterea albinelor" o afacere ori o ocupație relaxanta. Unii , printre care ma numar si eu, iubesc natura in salbaticia ei pura si atunci promoveaza un mediu cat mai apropiat de natura. Altii urmaresc optimizarea profitului si atunci cauta conditii cat mai rentabile doar din punct de vedere economic.
Important ar fi sa nu ne erijam in deținători ai adevărului absolut si sa permitem fiecaruia sa-si exprime opinia fara sa tabaram pe el cu patima.
La întrebarea cu cine decide soarta albinelor cred ca se cuvine un singur raspuns: fiecare cum îl taie capu'!
Parerea mea!
Avatar utilizator
Shrek
 
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Aug 2015, 10:08

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde cornelioandanciu » 30 Dec 2016, 00:08

Nu putem fi mici dumnezei, deoarece "Toti s-au abatut, impreuna netrebnici s-au facut, nu este cel ce face bunatate, nu este pana la unul " (psalmul 13).Apoi, fara suparare, eu cred ca Dumezeu nu ne-a pus in varful lantului trofic, l-a lasat pe Adam doar sa stapaneasca animalele, nu sa le ucida . Dealtfel , la inceputurile creatiei, nu au existat lanturi trofice. Adam si Eva se hraneau cu seminte, iar toate animalele se hraneau cu iarba. (Capitolul 1 din Geneza, versetele 29 si 30 ) . Apoi, ceva sau cineva, a intervenit in procesul creatiei si a modificat creatia lui Dumnezeu. Astfel, oamenii au cazut in pacat, animalele au fost si ele pangarite de acel cineva, eu asa cred, cu toate ca acest lucru nu este spus explicit in Biblie . Altfel, toate animalele ar fi mancat iarba pana in ziua de azi, nu s-ar fi mancat intre ele.Dupa parerea mea, acel cineva este diavolul, cel care ne face uneori sa ne trufim, si sa ne credem ceea ce nu suntem de fapt. De aici pana ca unii sa se creada dumnezei, nu mai este decat un pas !
cornelioandanciu
 
Mesaje: 1930
Membru din: 29 Mai 2011, 09:39

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde mellis » 30 Dec 2016, 00:53

Dacă mâine vine un Marțian ce facem. Il ucidem pt că suntem în lanțul...Gândirii..Pt că este diferit de noi...
V-am mai spus povestea cu romanul in SUA ce caută porc de tăiat și toți îi priveau cu mila..Cum să-ți omori animalul de companie...
Povestind unui portughez stabilit în Franța...Mi-a spus că el știe, bunicul lui prindea vrăbii sa le manance pt că nu aveau ce...Dar copiii noștri vor mai știi să taie porcul in curte?..Dacă mă gândesc. Bine..Are dreptate...
Se poate fara sa ne mâncăm și omori intre noi...Dar există o răutate greu de ținut în frâu...Este un pas mic să iasă bestia afara...
Iubesc albinele și mă bucur că pot să am un astfel de pasiune...Fara sa fiu stresat de profit...Anul aceasta am avut producția cea mai mare de miere/ roi dar și investiție pe masura...Sunt bucuros..
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
Avatar utilizator
mellis
 
Mesaje: 3064
Membru din: 19 Ian 2015, 02:22
Localitate: Timisoara

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde tinumaftei » 30 Dec 2016, 01:40

Suntem așezați într-o lume a dezordini si a păcatelor, deși am fost creați ca oameni după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Scriptura Sfânta spune intr-un loc "sunteți Dumnezei", iar Sfântul Apostol Pavel citează în Noul Testament pe un scriitor antic, dandu-i cumva dreptate "suntem din neamul Lui (adică al lui Dumnezeu)".
După mine asta presupune o mare responsabilitate, întâi a căuta să alegi binele, apoi sa faci binele, fără părere de rău. Si să începi totdeauna cu cel de lângă tine.
În ce privește raportul față de animale, aici avem niște exemple foarte distorsionate. Si as da doar unul: Adolf. Era vegetarian doar din dorința că nici un animal să nu sufere din cauza lui. Nu făcea din vegetarianism un principiu de sănătate căutând un avantaj pentru sănătatea proprie. Si cu toate că adoptase acest principiu moral foarte inalt nu s-a sfiit să lichideze milioane de semeni de-ai lui. Oameni care aveau nume, idealuri, care iubeau viața!
tinumaftei
 
Mesaje: 560
Membru din: 05 Dec 2015, 23:29

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde cristi_vidican » 30 Dec 2016, 11:55

Pentru cine consideră Biblia ca autoritate, lucrurile sunt clare.
Iată ce poruncește Dumnezeu după potop.
Geneza 9:1  Dumnezeu a binecuvântat pe Noe şi pe fiii săi şi le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă şi umpleţi pământul.
2  S-apuce groaza şi frica de voi pe orice dobitoc de pe pământ, pe orice pasăre a cerului, pe tot ce se mişcă pe pământ şi pe toţi peştii mării: vi le-am dat în mâinile voastre!
3  Tot ce se mişcă şi are viaţă, să vă slujească de hrană: toate acestea vi le dau, ca şi iarba verde.

Totul trebuie administrat în favoarea omului, păstrând echilibrul lăsat de Dumnezeu prin creație.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican
 
Mesaje: 4539
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde cornelioandanciu » 30 Dec 2016, 13:36

Dupa caderea omului in pacat, da, asa a zis Dumnezeu, si asa este ! De aceea eu cred ca si inainte de caderea omului in pacat, cum a zis Dumnezeu , asa a fost. Deci in istoria omului exista doua faze , inainte de cadere si dupa .
Dealtfel, dupa potop si viata oamenilor au fost scurtata, daca inainte oamenii traiau peste nouasute de ani, dupa potop, acestia mai traiau doar 120 de ani .
Mie personal, Geneza mi se pare fascinanta ! Citita cu atentie, din putinele informatii pe care le avem de acolo despre inceputul lumii, putem afla multe lucruri interesante.
cornelioandanciu
 
Mesaje: 1930
Membru din: 29 Mai 2011, 09:39

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde un OM » 30 Dec 2016, 22:18

Acum ma incurca altceva, daca unora li se pare imoral sa manance carnea animalelor, de ce li se pare normal sa manance plantele? Ele nu au viata,nu sunt asemanatoare animalelor? Lucram cu criterii diferite? Ati citi fabula lui Alexandrescu "Cainele si catelul"?
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1880
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde Mircea_63 » 30 Dec 2016, 23:48

Cred ca sentimentul de vinovatie este proportional cu suferinta provocata si gradul de "rudenie". Cainele de exemplu, nu numai ca e considerat necomestibil, dar la noi e cumva membru al familiei. Prin extindere... nu cred ca i-as manca rudele.
Cartoful nu sufera si nici nu ma simt a fi neam cu el, desi cu genetica...cine stie!?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5297
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde Adi Hodis » 31 Dec 2016, 09:28

Mici Dumnezei ?.
Nici vorba !. Santem apicultori si atit.

Ca ne dam cu parerea ... este strict uman, de pe vremea antica de cand curiozitatea si invidia s-a cuibarit in mintea omului. De atunci, ce face vecinul nu este bine !.
Ce fac eu este cel mai bine si ca mine, nu e nime !. Asta fiind doar in gandul meu ca in realitate ... :roll: :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2898
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde un OM » 31 Dec 2016, 22:01

Domnu Mircea, ce ne faceam daca eram coreeni?
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1880
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde mellis » 03 Ian 2017, 02:50

Nu suntem stăpânii albinelor, ci slugile lor, dar nu realizam asta..
Munca îndeamnă la munca..
Noi sa fim sănătoși, albinele, și toată lumea buna..
Sanatace..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
Avatar utilizator
mellis
 
Mesaje: 3064
Membru din: 19 Ian 2015, 02:22
Localitate: Timisoara

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde Puffy » 18 Ian 2017, 15:23

Cum v-a putut trece prin cap că sînteți dumnezei ? Ati auzit de blasfemie ? :cry:
Puffy
 
Mesaje: 96
Membru din: 05 Ian 2017, 16:19

Re: Suntem, nu suntem niste mici dumnezei?

Mesajde peterneamt » 18 Ian 2017, 20:32

:roll:
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 3291
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Următorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICECine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: ady_n, aurel74, mellis, Shrek şi 26 vizitatori