Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Pavilionul si camionul

Mesajde alexclau » 22 Aug 2011, 22:07

Care ar fi tipul de stup mai pretabil pe pavilion?
Pentru orizontal cum ar fii mai indicat 3 randuri coborate cat mai jos sau mai rarefiate (randurile).
Cat de bine functionaza pavilionul cu 4 randuri?
Pe 2 randuri 1/1+1/1 cred ca este mai greu de lucru.
Doresc sa-mi achizitionez un camion si nu stiu ce model sa inserez in pavilion.
Prietenia nu se poate cumpara decat cu moneda FORTE: OMENIA.
alexclau

Re: Pavilionul si camionul

Mesajde Adrian Galofteanu » 25 Aug 2011, 22:02

Sunt atatea pareri postate pe aici incat daca le cauti si citesti cred ca te vei dumiri. Toata lumea zice ca 12 rame este un stup bun dar este greu. Deci daca pe vagon nu conteaza greutatea atunci clar 12 rame......cu cat 1/2, eventual 10 rame late ca sa nu oua matca. In pat rece, in pat cald aici nu ma bag ca nu stiu si parerile sunt impartite.....

Vagonul meu este pe 3 randuri cu 48 stupi(8 pe rand - 16 pe nivel) de 12 rame si caturi 1/2. Este un vagon mediu, ca marime, usor de manevrat si....cel mai important, destul de usor de lucrat in el pentru ca:
- are lumina multa avand luminator pe toata lungimea(asta nu inseamna ca in anumite zone nu lucrez cu lanterna pe cap);
- are culoarul larg(peste 1,5m);
- are sistem de blocare a urdinisului si albina nu mai patrunde in vagon pe timpul controlului;
- are sistemul de culisare a stupului astfel incat permite controlul la nivelul etajului la care este fara a mai pierde timp cu coboratul, repectiv urcatul stupului.

In rest, nu o sa ai nicodata sanse de schimbare linistita a matcii, vara o sa mori de cald dar cand afara este problematic de lucrat in vagon mai poti lucra, iar spatiul limitat(imposibilitatea de a pune si al doilea corp) face ca in sezon sa necesite atentie mare la familiile cu "dor de ducă".

Ca o concluzie - eu avand jumatate de stupina cu stupi jos 10 rame cu caturi 3/4 si 1/2 si vagon cum am zis mai sus - totdeauna fac miere mai multa cu vagonul si daca la stupii de jos am situatii de a ramane cu mancare putina pentru iarna, in conditiile in care nu se ia nici un gram de miere din corp, asta la vagon nu se intampla niciodata, ba din contra cu el rezolv si stupii de jos.

Toate cele bune!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Dila Daniel » 28 Aug 2011, 09:09

alexclau scrie:Care ar fi tipul de stup mai pretabil pe pavilion?
Pentru orizontal cum ar fii mai indicat 3 randuri coborate cat mai jos sau mai rarefiate (randurile).
Cat de bine functionaza pavilionul cu 4 randuri?
Pe 2 randuri 1/1+1/1 cred ca este mai greu de lucru.
Doresc sa-mi achizitionez un camion si nu stiu ce model sa inserez in pavilion.

La prima intrebare...raspunsul nu poate fi dat in mod cert.Este exact ca la intrebarea care este stupul ideal...(vezi ce s-a scris).Stupul pe pavilion este indicat sa fie acelasi model cu cei "vrac".Orice stup poate fi pus pe pavilion...important este sa fie stupul care te satisface.Care este acel stup?...decizia este la tine!
Ca numar de randuri pe pavilion,personal asi lucra cu trei.Totutsi,eu voi modifica pavilionul in viitor,reducand la 2 randuri.Motivul nu este altul decat greutatea de a umbla la cel de-al 3-lea rand,acesta fiind prea aproape de "tavan".Este adevarat ca am stupi verticali pe pavilion.Daca erau orizontali,cred ca il lasam pe 3.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde trantor » 28 Aug 2011, 10:48

" are sistem de blocare a urdinisului si albina nu mai patrunde in vagon pe timpul controlului;"

Dar cele din stup raman pe rame in timpul controlului?
....
trantor

Mesajde Adrian Galofteanu » 28 Aug 2011, 12:05

trantor scrie:" are sistem de blocare a urdinisului si albina nu mai patrunde in vagon pe timpul controlului;"

Dar cele din stup raman pe rame in timpul controlului?

Bineinteles ca cele din stup fac ce vor, adica raman pe rame sau pleaca si ies afara prin fanta de 1 cm lasata deasupra sticlei de la geamurile luminatorului. ;)

Chichirezul este urmatorul:
- albina nu se mai aglomereaza in zona urdinisului(in interiorul vagonului) si se evita strivirea albinei la culisarea stupului inapoi, dupa efectuarea controlului.
- cand albinele sunt in cules si se aglomereaza multe in zona urdinisului, devin irescibile, inteapa si ingreuneaza lucrul la stup.

Asta se intampla la vagonul meu. Sunt multe solutii aplicate la stuparitul pavilionar si de aceea mergem pe principiul "fiecare cioara isi lauda puiul" :)
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR