Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupul orizontal

Mesajde kamy » 27 Mar 2013, 16:03

Ar merge o combinatie de stup orizontal in pat cald pentru vagon de 16 rame plus una diafragma,cu 2 matci 8+8 rame,deasupra gratie haneman si magazie minim rama 3/4,la 1/2 cam tre sa umbli si in cuib.
Accesul albinelor in familia din spate poa sa fie pe sub fundul stupului un culoar de acces de genul colectorului pe fund sau fund dublu,in acest caz urdinisurile ar fi suprapuse,sau urdinis si in magazie.
Magazia ar avea o capacitete de vo 30 de kile,daca nu extragi cuibu nu ai rame de scos nu ai turte de dat,poti sa iei miere incepand de la partea a doua a pomilor fructiferi,
Cu toate ca ar folosi cel mai bine spatiul din vagon e un ladoi greu ar fi bine puse pe role sau trase pe culoar cu lisa.
kamy

Mesajde redoo » 05 Mai 2013, 13:37

Stau in spatele stupului si am urdinisul in dreapta.Scot rama marginasa care e plina cu miere si polen si o mut in partea stanga dupa care incep sa adaug: o rama goala buna de ouat,rama cu puiet capacit,rame cu oua,larve si apoi ramele cu puiet capacit.dupa ultima rama cu puiet capacit pun foita si pe urma ramele in care a inceput sa bage nectar intre care mai intercalez o foita si uite asa am umplut cutia cu 22 rame.Pun capacul si deschid si urdinisul din stanga unde am mutat cuibul.Salcamul a inceput sa deschida iar aseara a fost si o ploaie.
Am gresit cu ceva in reorganizarea asta?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde ignatius » 02 Iun 2013, 09:23

va salut
de dragul retoricii as dori sa vin cu cateva contraargumente la aspectele negative evidentiate de unii colegi:
- Printr-o constructie optima, 18-20 rame stupul orizontal poate fi manipulat de o singura persoane cu o lisa. La 18-20 rame nu cred ca depaseste 80 cm deci poate fi carat cu o lisa si manipulat sngur. Ce inseamna constructie optima? pai scanduri de 20-25 mm, si un capac mai usor, mai simplu, fara brau , de asa natura incat sa poata fi transportat cu lisa;
- Folosirea gratiei haneman combinat si cu metoda de cat in cuib cred ca permite obtinerea unei miere monoflora, ca la vertical.
- daca se foloseste al doilea urdinis orizontal in timpul culesului cred ca constituie un mare avantaj, albina lucratoare nu mai trece prin cuib, intre direct pe al doilea urdinis direct in partea cu ramele de cules si se reduce astfel riscul de blocare a cuibului;
- Ma repet , cu gratia haneman si tehnica specifica, matca este impiedicata sa se intinda cu ouatul pe toate ramele. Dar, chestia cu intinsul pe toate ramele tine si de apicultor, pana la salcam nu cred ca putem avea in stup mai mult de 10-12 rame, decat daca apicultorul vrea sa se bucure ca are rame multe si goale in stup, in rest cred ca familia trebuie tinuta strans pe ramele ocupate bine de albine. Vine culesul, pui gratia haneman si adaugi rame pentru depozitarea mierii.
- O metoda simpla la cules cre ajuta in organizarea cuibului este ca avand si urdinis in pat cald, dupa ce familia este aranjata pentru cules cu metoda cat in cuib, se poate inchide urdinisul din pat rece si se deschide urdinisul din pat cald opus cuibului si se ajunge ca in situatia unui stup aflat pe pavilion;
-
O sa mai revin , va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde dicu.ion57 » 02 Iun 2013, 15:46

_razvan_ scrie:Salutare!
Care ar fi punctele slabe si punctele forte ale stupului orizontal?
Doua familii de putere egala si cu aceasi baza melifera sunt intretinute in doi stupi diferiti (orizontal si vertical)
Cantitate de miere stransa de fiecare familie difera?

Domnule Razvan cu multa placere vreau sa adug si eu comentariu intrebari dv ,referitor la stupul orizontal ca am vazut multe comentarii pertinente,si coresc si eu sa va impattasesc si eu din experienta mea ,care am lucrat multi ani cu stupi orizontali.Bineinteles casint avantje si dezavantaje,si acuma sa va povestesc cum am lucrat si inca mai lucrez cu stupi orizontali.Ca prim avantaj este acela ca are capacitatea mare si spatiul pentru 20 s-au25 de rame pe care se poate dezvolta fam respectiva.Roieste ceva mai greu.Se poate organiza in partea opusa familiei de baza printro diafragma despartitoare totala a unei familii ajutatoare,sau cind intra in frigurile roitului ,se poate da in doua cu diafragma despartitoare ,de unde va rezulta doua familii.Stupi orizontali mai vechi au din constructie doua uedinisuri,care atunci cind se dezvolta foarte mult sa fie deschis si al doilea urdinis s-au in cazul cind vrem sal dam in doua sau sa facem o fam ajutatoare sau si chiar si numai o matca de rezerva acest urdinis ne este de mare folos.Ierneza foarte bine ,ca la acesti stupi scindura este mai groasa,iar daca impachetajul este facut corect pierdrile sint nesemnificative.Referitor la cules ,nu tipul de stup dicteaza productia ,ci puterea fam si baza melifera timpul etc.Am in folosinta si stupi verticali iar la cules nu am observat diferente mari intre cele doua tipuri.Stupul orizontal se preteaza foarte bine pentru stationar,in pastoral trebuie sa ai cocosa zdreavana,si daca ai norocul sa gasesti pe cinva sa ajute la incarcat a doua oara greu se mai indupleca.Eu ca sa fac economie de teren ca nu aveam,am dat stupi in doua ,am facut doua familii intrun stup iar deasupra am facut un cat si acesta despartit in doua avind grije ca despartitura stupului da se pupe cu despartitura catului ca albina sa nu patrunda de la un stup la altul.La inceput a facut catul de jumatate dar am vazut de multe ori ca se umplea foarte repede,si nu puteam sa adaug altul ,di caza constructiei stupului si atunci am facut caturi de trei sferturi si totul a fost foarte bine.Ca dezavantaj la aceasta mrtoda cu catul era aceia ca in cuib la inceput mu puteam sa umblu deloc,dar mia venit ideia si am facut o degajare la ultima rama de la cat si am putut sa umblu si in cuib.Tot dezavantaj era si faptul ca atunci cind umblam in cuib trebuia sa pun pe jos ramele din cat,bineinteles ca nu toate ci doar 3-4 cit sa fac loc sa lucrez.Cu toate aceste neplaceri am facut traeba foarte buna ,productii destul de mari mai ales ca extrgeam miere de foarte buna calitate pentru ca nu mai era amestecata cu larve.Familiile se dezvoltau foarte repede primavara ca pe timpul ierni aveam pierderi foarte mici ca iernam doua fam in acelsi stup consumul de hrana era foarte mic ,pentru ca se incalzeau reciproc,si incepeau ouatul foarte devreme.De cind am luat puvilion am renuntat la stuparitul stationar ,dar daca uni din colegi apicultori vrea sa foloseasca stupul orizontal nu este cu nimic mai prejos cacelelalte tipuri numai ca trebuie aplicata tehnologia corect si daca familiile sint putrnice productia este aceisi.Singurul dezavantaj este ca mierea este amistecata cu puiet si de multe ori nu ne induram sa cetrifugam ramele cu puiet ,ca in coronita se gaseste destula miere.O sa pun si niste fotografii cu acei stupi ca inca mai am stivuiti citiva.caci din descriere este mai greu de priceput.Nu am pretentia ca a fost usor pina ce m-am invatat cu transformarea nici ca ar fi ceva iesit din comun dar dupa ce am capatat experiena cu lucrul totul a fost bine , si citiva colegi au aplicat si ei acesta metoda care o foloseste si astazi si sint multumiti.Pe pavilion am tot orizontali in pat cald,si merge foarte bine iar pentru curiozitate am si citiva pe jos etajati .La cantitatea de miere extrasa nu difera uni de alti ,ci numai la calitate .La stupi verticali putem obtine miere selectionata mai ales la salcim.Indiferent ce tip de stup folositi ,importanta este puterea familiei si culesul,si bineinteles priceperea apicultorului sa faca ce trebuie la stup cind acesta necesit interventie.Eu va urez suces si miere multa.
dicu.ion57

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR