Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Intoarcerea roiului in stup?

Mesajde sammy » 01 Mai 2016, 21:55

In primul rand sarbatori luminate tuturor! Hristos a inviat!
Azi am fost martorul unei scene mai neobisnuite.
Am un stup din care, acum o saptamana, am luat matca si o parte din albine, nedorind sa il slabesc prea mult. Am procedat asa intrucat avea botce de roire.
Azi, pe la 11, am observat ca roieste. Am strivit un lujer de roinita pe fata interioara a unui capac si l-am pozitionat pe un arbust, la mica distanta de stup.
O parte din albine avea tendinta sa se indrepte spre capac. La un moment dat, in fata urdinisului, pe sol, a inceput sa se formeze un ghem de albine, concomitent cu o slabire a intensitatii zborului in roi. Dupa un timp, ghemul s-a desfacut si albinele au intrat in stup. Pe capac am observat ca mai erau cateva albine care fugeau de colo colo. Cand m-am apropiat, erau 2-3 albine care fugareau matca. Cand am miscat capacul, cu intentia de a prinde matca, aceasta a zburat si dusa a fost.
Care sa fie explicatia pentru acest comportament?
sammy

Re: Intoarcerea roiului in stup?

Mesajde sammy » 04 Mai 2016, 08:26

Avand in vedere vremea care a urmat, probabil ca respectivul comportament a rezultat din interferenta intre instinctul de roire si cel de conservare.
sammy

Mesajde Mircea_63 » 04 Mai 2016, 15:58

Acolo ai mai multe matci...sau ai avut.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde sammy » 04 Mai 2016, 21:41

Chiar si cu mai multe matci, roiul ar trebui sa formeze o unitate.
sammy

Mesajde tiih » 04 Mai 2016, 22:13

sammy scrie:Chiar si cu mai multe matci, roiul ar trebui sa formeze o unitate.

Ar trebui dar uite ca uneori nu formeaza....caz real pe 1 mai anul acesta, am prins primul roi...s/a prins intr/un gutui la 10 m de stup...dupa ce jumatate din el s/a intors la vechiul stup facand barba la urdinis.....pe 2 mai a iesit alt roi,de la alt stup ,s/a prins intr/un mar tot la vreo 7..10 m de stup...o frumusete...mai mult de o galeata de albine....pana sa pregatesc noul loc...roinita...rame.. s/a intors in totalitate la stupul din care a iesit..principala cauza fiind vremea a ploaie,norii negri din departare si...prognoza pe urmatoarele ,,2 zile...favorabila ploii :!:
P.S De/a lungul anilor mi s/a intamplat de multe orii ca roii sa se retraga,partial sau in totalitate, uneori chiar daca cerul era senin...
tiih

Mesajde varza » 04 Mai 2016, 22:27

E normal. Am asistat si eu la o asemenea situatie. Sunt mai multe matci iar cea mai ,,voioasa,, magnetizeaza toata albina. Si nu,nu toate aceste matci se asaza in acelasi loc. ;)
varza

Mesajde sammy » 06 Mai 2016, 20:35

Azi au fost hotarate -s-au urcat in copac.
sammy

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR