BUNKA scrie:Florin Dobre scrie:Eu vad o diferenta intre sferic si elipsoidal.
Ghemul acum e elipsoidal, precum...un ou de gaina la orizontala.![]()
Daca familia era pe 7 rame bine ocupate de albina(pe toata suprafata fagurelui), eu am scos o rama.
Da, asa mi-a intrat si mie in cap...ghemul la ger sa ocupe toate intervalele. Dar asta e teorie. Iti mai trebuie si un ochi format in timp, ca sa poti aprecia cum va arata ghemul cand se contracta la maxim.
Daca o rama e mai goala, ele vor face transfer din gusa-n gusa de pe intervalele mai bogate in hrana. Eu asa am inteles fenomenul si imi pare logic.
Daca ai gaurit ramele marginale in 3 locuri in zona mediana una centrala si doua fata spate si cele din mijloc cate o gaura centrala atunci ai ajutat ghemul enorm sa treaca peste iarna...asta e pe bune, chiar daca ai un interval mai gol de miere la un moment dat nu vor muri sub nici o forma...mai ales daca ai facut restrangere la sange.
Daca le pui si in clopot e si mai bine adica sub corpul cu albine mai pui unul gol si alea 6 rame le incadrezi de diafragme cu polistiren si pFL cum face JonyIt si la capac bine etansat, jos aerisit bine...sporesti sansele de iernare cat de cat ok chiar si pe un sistem neprietenos cu albina.
Domnule BUNKA precizati bine faptul ca trebuie gaurite ramele sa poata trece ghemul mai usor dupa o rama pe cealalta.Daca punem o rama s-au doua central pline cu miere chiar daca nu sint capacite de sus pina jos,se comporta ca o diafragma care desparte ghemul daca nu sint facute gaurile respective.Este o metoda mai putin folosita dar in lipsa hranei am vazut si la uni colegi ai mei ca o practica.Cu un impachetat corect trece peste iarna ,dar trebuie bagate turtite mai devreme.Va doresc iernare usoara.