Mai multi colegi apicultori din tara m-au sunat in legatura cu foite cu celula mica, altii si-au luat prese...ce vreau sa va zic e ca albina mare nu va construi, sau va construi gresit fagurii cu celula mica...si atentie la ceara..in general nu aveti de unde lua ceara 100% curata, si subliniez...cea mai buna si sigura metoda de a trece albina pe faguri din ceara curata naturala este formarea roilor din stupi puternici cu o cantitate mare de zburatoare si matca lor, albinele trebuie hranite pt a creste rapid...fagurii aceia vor fi din ceara 100% curata fara urme de insecticide din tratamente si fara parafina.
Celulele vor fi usor reduse...albina mare construieste cu usurinta celule de 5,2-5,1 mm dar ii este imposibil sa construiasca corect 4,8-4,9 mm.
Sper ca ati inteles care sunt etapele trecerii pe celula mica si fagure natural.
Daca aveti rame cu leatul superior /inferior mai scurte atunci exista clar avantaje...o rama lunga va duce la cresterea usor neregulata a fagurilor...fagurii "perfecti" se cresc in rame mai reduse ca dimensiune.
Chiar si in situatia asta ideala tot mai apar faguri construiti usor neregulat sau cu o aranjare ciudata a celulelor de trantori si albina lucratoare...dar neajunsul nu e atat de mare.
In timpul culesurilor de intretinere construiesc cel mai corect...in schimb in culesurile puternice adesea construiesc haotic.
O treaba interesanta..uneori pe aceeasi fata a fagurelui apar si celule cu y -ul in sus si celule cu y-ul in jos...este o situatie provenita din insusi startul pe care il au si din faptul ca noi amestecam mereu ramele fara sa tinem cont de pozitionarea Housel...deci ramele trebuie marcate pe speteaza pe ce parte a ramei se afla y-ul...si acesta trebuie orientat mereu de la centru spre exterior...eu recuosc nu am tinut cont de aspectul asta pana acum dar am inceput sa reorganizez pozitionarea ramelor.
Uneori y-cii apar usor inclinati stanga sau dreapta..urmaresc cumva forma puietului..de disc..dar asta provine tot din "ciorba" facuta de mine cu ramele

Voi remedia si acest aspect !!
Aici
http://resistentbees.de/silicone-matrices/ aveti matrite corecte din silicon..
Odata ce reduceti la 5,1 - 5,0 mm..pe cale naturala abia apoi puteti trece fara risc pe foita de 4,9 mm
Avantajul la foita e ca se poate decupa coltul pt trantori...invata ele si la liber..dar mai greu.