Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2016, 11:24

varza scrie:Ca si o curiozitate...... Daca acarianul se adapteaza la cantitatile de otrava ,de ce nu si albina? :?
Sau de ce se adapteaza mult mai rapid varoua decat albina?

E o intrebare buna..eu cred ca albina este intradevar un barometru al naturii, in momentul in care apar dezechilibre, imediat prima care reactioneaza este albina...in cazul preZentei unor pesticide peste limite admise, sau a substantelor neonicotinoide sau a altor anomalii..albina reactioneZa imediat.
Starea de echilibru a unei colonii banuiesc ca depinde de echilibrul ecosistemului in care traieste.
Albina este un organism supersensibil..iar colonia de albine reactioneaza ca un senzor foarte fin .
Eu unul nu cred ca albina se poate adapta la amitraz..ci doar ca exista efecte adverse pe care le suporta fiind o insecta mai mare.
Dozele de amitraz sunt calculate in asa fel incat insecta mai mica(varoa) sa moara...nu insa si gazda sa (albina)
Viata coloniei de albine nu este direct amenintata de cantitatea de otrava primita, insa viata coloniilor de varoa da...practic se face un soi de selectie pe varoa..cei mai rezistenti care fac fata concentratiilor de otrava vor da nastere unor paraziti sensibil mai rezistenti.
BUNKA

Mesajde akmm » 25 Apr 2016, 11:54

Daca ati observat se precizeaza in prospect ca nu exista antidot la amitraz.Cu alte cuvinte nu se neutralizeaza substanta.Era simplu asa.
Prin retopire amitrazul se tot acumuleaza.Nu am idee cat se dilueaza prin depunere de ceara sau, Slava Domnului, prin parafina, cu binecuvantarea procesorului.Speram sa fie cantitatile astfel corelate incat sa nu se depaseasca anumite doze mortale.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde sammy » 25 Apr 2016, 12:27

varza scrie:Ca si o curiozitate...... Daca acarianul se adapteaza la cantitatile de otrava ,de ce nu si albina? :?
Sau de ce se adapteaza mult mai rapid varoua decat albina?

Adaptabilitatea unei insecte la o substanţă depinde de determinaţiile sale genetice, iar genele sunt în legătura directă cu setul de probleme posibile pentru respectiva insecta. D.ex., nicotina a apărut ca o necesitate a plantei de a se proteja împotriva insectelor. La rândul lor, insectele care parazitează plante au gene care le permit să reacţioneze la substnţele potenţial nocive secretate de plante. Şi asata, se pare, e valabil pentru toti parazitii. Modul lor de viaţă este de aşa natură încât trebuie să se adapteze la schimbările de ordin chimic care apar în mediu şi în primul rând în hrană. Şi Dumnezeu sau Natura a avut grijă să le faciliteze treaba asta. Acuma, albina nu este un parazit şi cu toate că ea însăşi e un laborator foarte complex, este total neputincioasă în faţa toxinelor de orice fel. Genetica ei permite o flexibilitate mult mai redusă în acest sens în comparaţie cu insectele parazite.
sammy

Mesajde marco68 » 25 Apr 2016, 12:45

Bunka, cind mai respiri ?!, ca de restul ai timp....
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2016, 14:43

marco68 scrie:Bunka, cind mai respiri ?!, ca de restul ai timp....

Printre picaturi :)
Am inceput munca la 160 de lazi...4 zile pe saptamana am antrenamente de 1,5 ore, ca sa ajung la sala fac dus-intors 50 km, in fiecare dimineata alti 25 km, in rest munca si putine ore de somn.
Nu e usor..intre timp imi fac si mie lazi, rame si ce mai trwbuie..
Mai am si lucrari restante..
Este istovitor dar...asta fac !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2016, 15:19

Uite aici se vede unde am dat la construit ..sus in mijloc, si jos cred ca am dat a 3a rama de la doaga..adica ideea e sa nu vina una deasupra celeilalte sa creeze o falie...ci usor decalate, daca e mai frig sparg numai sus si jos dau in lateral.
Acum e pe 7 sus si 7 jos din care 2 trebuie construite..avea exces de albina pe 12 si deja dadea sa conatruiasca de capul lui in lateral.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160424_121726-3.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2016, 15:29

Asa arata la 12 rame cu inceputuri de crescaturi de faguri noi in lateral..de regula nu-i las sa o ia darla..dar daca gasesc un fagure crescut nu e o tragedie..il detasez, il pun in rama si il bag in interior la consolidat.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160424_120444-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2016, 15:33

Aici se vede crescatura inainte sa o detasez si sa bag rama cu sarme central.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160424_120434.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Apr 2016, 15:41

Asta e un roi mutat care a cedat deja o gramada de zburatoare si cu toate astea arata f bine..de fapt ieri am avut un super-zbor in fata lui..albina tanara iesita la primul zbor de orientare.
A iesit mult puiet, s-a refacut albina ca si cantitate, s-au eliberat celulele..matca are spatiu..treaba merge in continuare in limite ok in acelasi spatiu restrans de 30/30/31 cm.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160422_170239-4.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2016, 02:46

Nu cred ca v-am zis..un fagure nou de dimensiunile mele are cam 100 grame.
E bine de stiut..se poate calcula cat de cat ce consum este pt construirea unui cuib de roi bun pe 9 rame.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2016, 06:00

S-a sucit vremea..vine iarna..punem izolatiile la loc chiar si temporar.
Zilele astea de stat la cutie trebuie compensate cu turte proteice si cativa litri de sirop..ca stupii sa ii dea inainte.

O interventie intarziata, fagure crescut pe vreme rea, lipsa de zbor..detasat, pus in rama, pus pe penultima pozitie la terminat de construit, consolidat, ouat.
Chiar si la cutie fara zbor stupii pot progresa daca am facut extinderile necesare inainte de puseul asta de vreme rece..insa cum spuneam, stupii vor trebui putin protejati acum si poate putin hraniti pe perioada noptii.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160421_153209-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Apr 2016, 05:43

27 :04:2016 ora 04:30 dimineata..1 grad, in stupi..30 grade.
Diferenta asta de temperatura se sustine cu consum de energie...garantat le dau cativa litri dupa ce trece puseul asta !!
BUNKA

Mesajde ignatov andrei » 27 Apr 2016, 06:53

BUNKA scrie:27 :04:2016 ora 04:30 dimineata..1 grad, in stupi..30 grade.
Diferenta asta de temperatura se sustine cu consum de energie...garantat le dau cativa litri dupa ce trece puseul asta !!

Fericitule!
Ora 5:45
-2 grade!
Gheata, la mijlocul vasului, depaseste 5mm!

Termometrul e pe prispa casei. La sol, sigur e cu mult mai putin!
ignatov andrei

Mesajde BUNKA » 27 Apr 2016, 07:39

Da..primavara asta ne-a tras-o la toti...au fost zile la rand de vreme rea de ex in Oradea in timp ce la noi era vreme de cules.
Vom vedea ce va fi cu salcamul..deocamdata am pierdut zile multe de cules la rapita, mar, papadie..pacat, dar..ne adaptam la situatie !!
Eu am termometrul pus sub un capac la 1,5 m de sol.
Pe un stup ..am pus ca greutate un alt capac si sub el am termometrul..oricum aveam gheata pe parbriz.
Tre sa fac focul ca nu pot lucra in frigul asta..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 30 Apr 2016, 06:49

Un film cu roi care au cedat culegatoare...unul din momentele cand albina zburatoare noua iese la orientare.
Roii fiind iernati unii peste altii la un moment dat trebuie mutati..acesta este momentul in care consider eu le-am facut mai putin rau.
Laditele erau pline de albina si aveau destul puiet gata de eclozare..situatia statea sa "explodeze" si am luat masura asta. https://youtu.be/fhgX962lt40
Primavara asta s-au descurcat singuri..nu au mai primit nik pt ca in natura chiar a fost abundenta.
Sper ca lucrurile sa decurga bine si sa pot creste populatiile foarte mult pt ca apoi sa fac multe roiuri.

In video asta https://youtu.be/i_mjg0nASKs am explicat exact metoda..practic am mutat 4 roi amplasati deasupra pe 2 pozitii noi cate 2 unul peste altul urmand ca peste ceva timp cei de sus sa fie din nou mutati de data asta pe o pozitie unul peste altul..in final va ramane doar unul mic restul primind ca imbold putina culegatoare si extraspatiu.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 02 Mai 2016, 14:02

Un lucru interesant observat in ultima vreme..am tot urmarit felul in care conatruiesc si am remarcat ca pe aceeasi fata a fagurilor se pot gasi portiuni de fagure cu y in sus si portiuni cu y-ul in jos...deci...???
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR