varza scrie:Ca si o curiozitate...... Daca acarianul se adapteaza la cantitatile de otrava ,de ce nu si albina?
Sau de ce se adapteaza mult mai rapid varoua decat albina?
E o intrebare buna..eu cred ca albina este intradevar un barometru al naturii, in momentul in care apar dezechilibre, imediat prima care reactioneaza este albina...in cazul preZentei unor pesticide peste limite admise, sau a substantelor neonicotinoide sau a altor anomalii..albina reactioneZa imediat.
Starea de echilibru a unei colonii banuiesc ca depinde de echilibrul ecosistemului in care traieste.
Albina este un organism supersensibil..iar colonia de albine reactioneaza ca un senzor foarte fin .
Eu unul nu cred ca albina se poate adapta la amitraz..ci doar ca exista efecte adverse pe care le suporta fiind o insecta mai mare.
Dozele de amitraz sunt calculate in asa fel incat insecta mai mica(varoa) sa moara...nu insa si gazda sa (albina)
Viata coloniei de albine nu este direct amenintata de cantitatea de otrava primita, insa viata coloniilor de varoa da...practic se face un soi de selectie pe varoa..cei mai rezistenti care fac fata concentratiilor de otrava vor da nastere unor paraziti sensibil mai rezistenti.