Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde sammy » 03 Mai 2016, 02:35

O singura data am vazut faguri corect construiti, inclusiv cu fagure central, in care y urile sunt oblice pe ambele fete. La un roi gasit in salbaticie.

Eu unul nu vad cum s-ar putea face productie cu stupi care isi construiesc singuri fagurii. Sunt ful de trantori. La mierea putina stransa in primavara asta, in stationar, ei sunt cei mai golasi. Au avut albina, cel putin la inceputul primaverii, mai multa decat ceilalti. Dar dupa ce au inceput sa creasca trantori...
Eu vorbesc aici de 4 stupi, deci, deocamdata, nu are foarte mare relevanta. S-ar putea sa aiba daca istoria se va repeta si in alte conditii.
PS.1 Mentionez ca o parte din faguri au fost crescuti de familii mici, deci cu celule de lucratoare. Am indepartat deci, inca de anul trecut, multi din fagurii cu celule de trantor in exces.
ps2 Asta nu inseamna ca nu voi continua cu cativa.
sammy

Mesajde BUNKA » 03 Mai 2016, 07:52

Am observat și eu tendinta de a construi uneori y-cii oblici...cineva mi-a pus un comentariu pe youtube și a zis ca sunt de la pesticide...eu nu cred!
Cred ca pur și simplu dacă le lasi sa construiascăo fac ele fix așa Cum ar trebui...o sa văd pe parcurs cum evoluează lucrurile dar am senzația ca tot în etape se ajunge la faguri care au un soi de logica în felul în care sunt construiți.
Sammy..e normal sa crească trântori...e perioada dinaintea lunii mai când orice familie normala vrea sa roiasca.
La momentul acela trântori trebuie sa fie maturi sexual..de ăsta încep din a doua decada a lunii aprilie cu creșterea lor.
Este o greșeală sa scoți fagurii de trântori în speranța că nu vor construi alții...dimpotriva, trebuie dați la ouat pt ca albina sa aibă puiet de trantor în creștere.
Abia după aceea încep sa crească și celula de lucrătoare, exista o logica în tot ce face o familie.
Poți face producții și încă mult mai bune pe fagure natural dar ăsta presupune deja sa ai o BAZA MATERIALA...adica faguri la discreție corpuri tot ce trebuie inclusiv familii mature, mari, iernate pt a putea sa faci extindere dezvoltării exact așa Cum trebuie.
Eu am deja din stadiul de roi pe 6 și 8 rame, familii care au 12-14 sau chiar 16 rame și si-au dat drumul la clădit, aproape zilnic trebuie sa bag rame undeva sau maxim la 2 zile.
Trebuie sa țin pasul cu ele, eu trebuie sa le dau volum și rame după nevoi și unde e cazul sa organizez pe verticala.
Inca ceva și închei...când vb de producții de miere vorbim de 3 lucruri..familii mari, faguri deja crescuți deci nu dați la crescut în culesul țintă...și vreme buna, secreție.
Înccondițiile în care cresc puiet, faguri, totul e plin de nectar si polen și roii cresc rapid cred ca este vb despre maxim ce se poate obține deocamdată...zic Mersi ca nu stau cu gălețile pe ei !
Oricum, construiesc într-un ritm mult mai rapid ddecâto ffăcea albina "frankenstein" pe foita cu celula mare...pot sa spun ca sunt f mulțumit inclusiv de lucrul ăsta...la modul cum construiesc cred ca voi reuși sa ajung de la 100 la 500 de faguri construiți pana cel târziu în iunie ceea ce e perfect.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 03 Mai 2016, 08:03, modificat de 2 ori în total.
BUNKA

Mesajde gica.mosu » 03 Mai 2016, 08:00

Bunka scrie:este istovitor dar...asta fac!!...Da,munca si iar munca in atelier si stupina...esti tanar =poti...dar vini si timpul sa te intrebi,pt ce atata zbucium ...CE LUAM CU NOI...nica-nica :mrgreen: ce au luat si altii :idea: Ady respect pt studiul la ac tip de stup si reusitele tale-G.M :!: :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde BUNKA » 03 Mai 2016, 08:09

Eu fac din plăcere lucrurile astea..știi ca e o vorba care zice așa ca unii oameni muncesc de plăcere, sau când îți așezi drumul în viața sa nu te duci numai după bani, sa ții cont ca și munca pe care o vei face trebuie sa iti aducă mulțumire sufleteasca...cred ca e foarte important!
E normal sa ne lovim de greutăți sși situații dificile..din ele e ffăcută viața pana la urma, n-am văzut încă nicăieri caini cu colaci în coada.

Tocmai scrisesem ceva pt Sammy dar s-a șters...Sammy, indiferent de tipul de stup cu care lucrezi sunt câteva lucruri esențiale pt a face producție, și anume...vremea, baza melifera, familia puternica, și fagure suficient construit deja nu dat la construit în cules.
Deci...sa creștem baza materiala mai intai.
Cu 1-5 leșinați în bătătură...nu poți obține date concludente!!
Foarte multi isi iau 1-3-5 stupi in ideea de a testa, dar nu au idee cum sa deruleze testul..
Daca vrei test merge si cu unul dar trebuie sa il aduci la 36-39 rame pana in salcam fara sa roiasca...intrebare..Cum faci asta ???
Eu stiu, nu e greu..dar trebuie intelese intai niste lucruri!!
Pt cine nu stie 36-39 rame inseamna pe dadant echivalentul a vreo 25 de rame
Daca vrei miere..trebuie s-o gandesti asa, in toamna tre sa bag familii pe 2 corpuri de 13 adica 26 rame, adica 185,9 dm patrati fagure populat..asta echivaleaza cu 22,3 rame ME
De ce bag ME-ul in ecuatie ???
E un etalon sa zicem, ne raportam la ME si la 1/1 Dadant ca sa stim cat de mare tre sa fie o familie de productie bagata la iernat, cat de mica poate fi dimensiunea unui roi cu sanse bune la supravietuire peste iarna...deci..
Daca ati vazut filmele lui Angelilly..baga 2*ME pe 10 rame la iernat...de asta zic 26 r Delon modificat, inca nu am facut asta dar...am timp :)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Mai 2016, 09:16

Am mai facut pe albina mare..stiu sa bag monstruleti si pe albina mica..
Fişiere ataşate
ok_162606-1.jpg
ok_162606-1.jpg (28.05 KiB) Vizualizat de 5736 ori
BUNKA

Mesajde akmm » 03 Mai 2016, 09:23

BUNKA scrie:Am inceput munca la 160 de lazi...4 zile pe saptamana am antrenamente de 1,5 ore, ca sa ajung la sala fac dus-intors 50 km, in fiecare dimineata alti 25 km, in rest munca si putine ore de somn.
Nu e usor..intre timp imi fac si mie lazi, rame si ce mai trwbuie..
Mai am si lucrari restante..
Este istovitor dar...asta fac !!

Vorba unui mucalit: albinele astea sunt pierdere de vreme...
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde sammy » 03 Mai 2016, 10:18

Pentru un stup de productie, pe cate rame te-ar avantaja sa faci corpurile?

De acord ca nu trebuie dati faguri la cladit in cules. Nici n-am dat. Populatia de trantori au facut-0 din fagurii dezechilibrati, crescuti anul trecut. Eu am apreciat,gresit dupa cate se pare, ca n-ar fi multa celula de trantor.
E mai greu, se intelege, sa formezi o baza asa cum spui. Nu stiu la cati ani te mai induri pe urma sa dai faguri la reforma. Cred ca si acest aspect trebuie reconsiderat. Sunt multe chichite pentru a reusi in sistemul asta. Entuziastii sa se astepte la dificultati.
Apreciez ca urmezi principiul de a avea incredere in ceea ce face albina, inclusiv cu fagurii crescuti "dezordonat". Eu m/am gandit ca manevrele pe care le facem cu rama determina/influenteaza fenomenul de inversare a y urilor pe acelasi fagure.
sammy

Mesajde BUNKA » 03 Mai 2016, 11:18

Nu mi-am batut capul cu pozitionarea housel pana acum...este mai mult ca sigur ca y-cii sunt influientati de ciorba pe care o facem prin mutarea ramelor etc
Se poate regla si treaba asta.
Auzi ca Angelilly are si rame de 20 ani..nu vad de ce pt cuib n-am avea si noi macar de 4-5
Pt productie cred ca 11-12 sau 13 rame pe corp e ok..dar ca sa faci un compromis intre verticala, spatiu ingust si totusi volum bun..cred ca 11 rame la 4 corpuri este foarte echilibrat
Plec la sala..revin in 90 min :)
Ca idee..2 kg albina pot construi in 4 zile 10 faguri dadant...pe fagure natural merge mai repede..trebuie doar 2 kg albina, o matca, si o galeata de sirop
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Mai 2016, 14:30

Oricum..Sammy, iti faci prea multe griji..daca un roi la 6 rame il poti impinge cu dezvoltarea la 36..asta inseamna ca poti construi de 6 ori mai mult fagure...deci schimbarea fagurilor nu cred ca este o problema reala.
O problema reala poate fi lipsa culesului caz in care intra in schema turta energoproteica si galeata...
BUNKA

Mesajde sammy » 03 Mai 2016, 15:49

Si varoa. Inca nu am gasit varianta optima pentru un tratament in sezon. Pana acum am mers numai pe acid oxalic sublimat, in absenta puietului si bee vital in sezon. Dar bee vital stii cum e. Acum, cand parazitul e in puiet, e egal cu zero. Si ponta prelungita din toamna trecuta nu a facut decat sa agraveze problema. Vad deja albine care nu mai pot zbura. Mai ales cand iese tineretul la zbor. Cu acid formic ar fi cel mai eficient, dar sa stii cum sa dozezi evaporarea.
sammy

Mesajde sammy » 03 Mai 2016, 15:52

BUNKA scrie:Oricum..Sammy, iti faci prea multe griji..daca un roi la 6 rame il poti impinge cu dezvoltarea la 36..asta inseamna ca poti construi de 6 ori mai mult fagure...deci schimbarea fagurilor nu cred ca este o problema reala.
O problema reala poate fi lipsa culesului caz in care intra in schema turta energoproteica si galeata...

Trebuie in permanenta sa ai un pluton de asemenea roiuri care sa iti construiasca. Din moment ce stupii de productie nu fac asta.
sammy

Mesajde BUNKA » 03 Mai 2016, 23:05

sammy scrie:
BUNKA scrie:Oricum..Sammy, iti faci prea multe griji..daca un roi la 6 rame il poti impinge cu dezvoltarea la 36..asta inseamna ca poti construi de 6 ori mai mult fagure...deci schimbarea fagurilor nu cred ca este o problema reala.

Trebuie in permanenta sa ai un pluton de asemenea roiuri care sa iti construiasca. Din moment ce stupii de productie nu fac asta.

Eu am zis altceva...nu ca stupii mari nu construiesc ci ca in cules nu e indicat sa construiesti 10-15-20 rame, dar asta e valabil si la conventional..se duce dracu productia.
Zic doar ca daca vrei sa cresti un nr mare de faguri rapid...poti sa o faci.
Legat de tratamente..incearca cele pe uleiuri eterice combinate cu alcool sau cele combinate cu sirop1/1
Este exact cum spunea Michael Bush...este mult mai simplu pt un incepator sa invete din start sa lucreze cu familii pe fagure natural decat sa "remodelezi" modul de lucru al unui apicultor cu "vechime"

Uite..aici am dat spatiu la cei de jos pt ca deja pe 13 rame nu mai incapeau, aparusera fagurasi cu miere sub podisor.
Aici a fost o mica potlogarie :) ridicand familia de sus cu 30 cm mai sus ( la urdinis ma refer )..culegatoarea a intrat jos pe..si anume...gaura :)
Fişiere ataşate
rsz_img_20160503_161631-1.jpg
Ultima oară modificat de BUNKA pe 03 Mai 2016, 23:26, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Mai 2016, 23:20

Inauntru se prezinta asa..spatiu pt 26 rame, ocupat deocamdata 16 rame, cand va fi full echivaleaza cu 16 rame 1/1 dadant
Fişiere ataşate
rsz_img_20160503_161322-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Mai 2016, 23:35

Am deja 4 pe cate 16 rame, restul sunt mai mici dar populati bine.
Intra si restul la dezvoltare curand.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160503_161330-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Mai 2016, 23:52

Familia de sus a pierdut ceva culegatoare..in maxim 6-7 zile "pocneste" iar ...dezvoltarea e destul de rapida...va mai ceda o tura de culegatoare dar il las sa faca zburatoare multa.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160503_161435-1.jpg
BUNKA

Mesajde Avram » 04 Mai 2016, 00:23

BUNKA scrie:Ca idee..2 kg albina pot construi in 4 zile 10 faguri dadant...

Presupun ca asta este doar o teorie , un ideal , un vis ... eu inca nu am vazut in practica asa ceva !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR